A partir del curs vinent ja no hi haurà accés al grau de Filologia Romànica de la UB, segons ha publicat la universitat a la seva web. Des del centre expliquen que els estudiants que han començat aquests estudis podran acabar-los, però que finalment han pres aquesta decisió de cara al curs 2014-2015 donada la baixa demanda dels estudis. La mitjana d’accés a primer curs és de cinc estudiants en primera preferència, segons la UB.
El grau de Filologia Romànica de la UB és l’únic d’aquesta mena que s’imparteix en tot l’Estat. Abans de l’aplicació de Bolonya s’impartia a les universitats de Girona, Granada, Oviedo, Santiago de Compostela, Salamanca i Complutense de Madrid, però la UB va ser l’única que va convertir la titulació al grau. La Universitat de Salamanca, per la seva banda, va adaptar la llicenciatura a un grau de Llengües, Literatures i Cultures Romàniques.
Des de llavors, Filologia Romànica és pràcticament l’única opció per estudiar algunes filologies a Catalunya, ja que van desaparèixer les llicenciatures específiques que existien a la UB per tal de convertir-se en especialitats de graus més genèric com el de Filologia Romànica o el de Llengües i Literatures Modernes, de nova creació.
Els estudiants ja han iniciat una petició a Change.org per demanar que es tiri enrere aquesta mesura. Asseguren que, en fer-se efectiu el tancament, “el portuguès, el gallec, el polonès, l’italià i el basc desapareixen com a llengües de formació completa (o fins i tot parcial) de les universitats catalanes per sempre més”.
Segons la informació que publica la Facultat de Filologia, també es veurien afectats els graus de Lingüística i de Llengües i Literatures Modernes, en el quals es redueix l’optativitat. Aquests estudis oferien itineraris específics d’àrab, català, gallec, grec, hebreu, italià, llatí, polonès i portuguès que deixaran d’oferir-se el curs vinent. Els estudiants podran combinar únicament l’alemany, l’anglès, l’espanyol, el francès i el rus.
Des de la universitat asseguren que “tot aquest saber que hi ha darrere els estudis de Filologia Romànica no es perdrà”. Per això estan treballant perquè les assignatures que s’estan impartint en aquest grau siguin optatives o obligatòries dins d’altres graus de la facultat i estudien crear una especialitat de filologia romànica dins d’algun dels graus existents.
Per saber-ne més:
Reaccions al tancament de Filologia Romànica: “No hi haurà possibilitat de fabricar més ‘Martins de Riquer’”