El Consell Social de la Universitat Politècnica de València ha aprovat aquest dimecres l’entrada del fons de capital risc Clave Mayor, amb seu a Navarra, a la universitat amb un programa de finançament per a ‘spin-outs’. Aquest fons, que s’introdueix al campus amb un sistema que replica l’existent en universitats nord-americanes, participa en empreses de caràcter molt divers, amb una notable presència del sector mèdic i farmacèutic.
Mónica Bragado, presidenta del Consell Social, es planteja la col·laboració amb l’empresa com un dels principals objectius del seu mandat. En una entrevista amb Levante al mes de gener assegurava que “s’ha de mirar d’il·lusionar les empreses perquè considerin que la UPV és el lloc on té sentit invertir, perquè aquesta inversió tindrà retorn”. Aquesta és la idea que volen impulsar amb la introducció de Clave Mayor, que crearia un nou fons per a aquest programa per al qual estaria actualment buscant inversors.
En un comunicat, la universitat assegura que el programa “consisteix en un instrument de finançament que té com a finalitat recolzar projectes de transferència de tecnologia amb alt component innnovador i tecnològic nascuts en la UPV per a desenvolupar-se com a productes i empreses i acompanyar-los en la seua eixida al mercat”.
En tres fases entre el 2015 i el 2017, el programa identificarà un total de 7 projectes anuals que consideri viables. “Es concretarà les seues propostes de valor en forma de prototip o demo del producte o servici que es vol comercialitzar i, finalment, s’impulsarà la creació de l’empresa ajustant el model de negoci i completant l’equip humà”, explicant. Els seleccionats rebrien una inversió directa per part del fons que, segons Expansión, podria sumar un total de 6,8 milions d’euros entre els 21 projectes.
Experiències amb capital risc
Aquesta no és la primera experiència de la UPV amb capital risc, però sí que és la primera d’entrada d’un fons completament extern a la universitat. El 2005 la universitat va participar amb altres universitats espanyoles en la creació d’Uninvest, una societat de capital risc impulsada per les universitats espanyoles per gestionar el fons nacional de capital risc I+D Unifondo. L’objectiu d’aquesta plataforma també era potenciar la creació d’empreses tecnològiques en el sí de les universitats.
En el fons, impulsat des d’una iniciativa semblant de les universitats gallegues, hi participen entitats financeres com Caixa Nova i Caixa Galicia –fusionades després de la crisi bancària–, el portuguès Banco Espírito Santo –rescatat el passat agost– i banc Santander, grans companyies com Inditex i Grupo San José i altres fons d’inversió com Enisa, Axis i Xes Galicia.