Un total de 32.100 estudiants s’enfronten aquests dies -9, 10 i 11 de juny- a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), l’anomenada selectivitat, que ordena i distribueix l’entrada a les facultats principalment de les fornades d’alumnes que acaben el Batxillerat, però també alguns de Formació Professional o de matrícula lliure. En total són un miler més que l’any passat. Al voltant del 95% dels examinats supera les proves cada any, tot i que la majoria viu amb angoixa el fet d’haver d’obtenir una nota que li permeti accedir al grau universitari que desitja.
Aquest dimarts s’han celebrat, com és tradicional en primer lloc, les proves de llengua castellana i catalana, a més d’algunes de modalitat a última hora. L’escull més destacat per als alumnes, segons han reproduït la majoria de mitjans, ha estat que, en l’examen de castellà, se’ls demanés pel significat de catàfora, paraula que anticipa una part del discurs que ve a continuació -per exemple, en la frase Això és el que em va dir: que renunciava, el pronom això és una catàfora-.
Més enllà d’aquesta pregunta, en l’examen de llengua els estudiants han hagut de completar exercicis de lingüística, expressió escrita i comprensió lectora, en aquest últim cas a partir de textos com un fragment de La lámpara de Aladino, de Luís Sepúlveda -en l’opció A- i d’El banquero de los pobres, de Muhammad Yunus -en l’opció B-.
En llengua catalana, han hagut d’escollir entre fragments d’El violí d’Auschwitz, novel·la de Maria Àngels Anglada, i Novel·les de ciència. La ciència i la tecnologia en la literatura, de Miquel Barceló.
Les PAU es divideixen en dues fases. En primer lloc, hi ha la fase general, de caràcter obligatori, que consta de cinc exàmens: les quatre matèries comunes (llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera i història o història de la filosofia) i una matèria de modalitat (des d’història de l’art fins a llatí o grec, en el cas de les humanitats, o de ciències de la terra fins química o matemàtiques, en el cas dels estudiants de l’itinerari de ciències).
Aquestes cinc proves, els alumnes ja podrien tancar la selectivitat. Però tenen l’opció d’examinar-se de tres tests més, tots ells de matèries de modalitat relacionades amb els estudis que vulguin cursar a la universitat.
La qualificació global en la primera de les proves suposa un 40% del pes en la nota final d’accés a la universitat -el 60% restant correspon als resultats de Batxillerat-. I amb les dues millors notes de la part específica, degudament ponderades, s’acaba calcula la nota d’admissió sobre 14 punts.
L’any passat es va viure una selectivitat de rècord. La nota mitjana va ser la més elevada dels darrers anys -amb un 6,47-, un nombre inèdit d’estudiants va obtenir un resultat per sobre del 9 -fins a 323 es van instal·lar en l’excel·lència-, i per primera vegada un jove estudiant, de Vilanova i la Geltrú, va obtenir un 10.
En acabat de les proves, els estudiants hauran d’esperar al 26 de juny per conèixer com els ha anat, consultant el portal web de la Generalitat. Per primera vegada, es podran descarregar el document personal que acredita les seves qualificacions.