La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, traslladarà als nous governs sorgits de les darreres eleccions autonòmiques la voluntat de reunir-se per forçar un retrocés en l’aplicació de la LOMCE. Així ho ha expressat aquest dilluns en una roda de premsa dedicada a explicar els resultats de les proves de competències bàsiques de Sisè de Primària. Precisament aquestes proves quedarien suplantades l’any vinent per les de la llei Wert, però Rigau ha assegurat que confia en una nova correlació de forces que permeti retirar la normativa.
“La LOMCE ja era una llei fràgil”, ha valorat la consellera, recordant que tots els grups polítics del Congrés van prometre derogar-la si el PP perdia la majoria en les properes eleccions, “però ara encara ho és més a nivell autonòmic”. Si fins ara eren cinc les comunitats que, en major o menor intensitat, s’hi oposaven -Catalunya, Andalusia, Canàries, Astúries i País Basc-, des de les eleccions passades podrien arribar a ser una dotzena. S’hi podrien sumar, si fructifiquen els pactes entre forces d’esquerres, el País Valencià, les Illes Balears, Castella la Manxa, Extremadura, l’Aragó o Navarra.
Amb mínim de set comunitats autònomes -abans no hi arribaven- es pot demanar la convocatòria d’una conferència sectorial -és a dir, una reunió dels consellers d’educació de tot Espanya- per plantejar queixes i propostes. És el que proposarà la consellera, segons ha explicat, per discutir els aspectes de la LOMCE que entren en vigor el curs vinent, entre els quals hi ha la prova externa de Sisè de Primària. “Com que els governs autonòmics encara no s’han constinuït, de moment hem traslladat la petició al PSOE”, ha assegurat Rigau, que ha expressat la voluntat de celebrar la trobada abans de les vacances d’estiu.
Amb l’escenari que deixen les eleccions del 24 de maig, es podria donar la situació que una dotzena de governs que no estan en mans del PP representessin a prop d’un 70% de la població espanyola.
El boicot a les proves de Tercer: “Han perjudicat els centres”
La consellera també s’ha referit al boicot que centenars de famílies van protagonitzar contra les proves de diagnòstic que havien de passar els alumnes de Tercer, en considerar que es tractava d’una apliació de la llei Wert. “D’una manera directa o indirecta, els alumnes han acabat fent els exercicis”, ha exposat Rigau, que ha lamentat que l’actitud de les famílies “ha perjudicat els centres”. Una vegada més, des de la Generalitat s’ha posat èmfasi en que el test no formava part del programa de la LOMCE, sinó de la voluntat d’Ensenyament d’elaborar proves de diagnòstic del nivell dels alumnes per detectar possibles mancances.
Aquest és un mantra que no ha convençut les famílies -850 segons els seus càlculs, 550 segons els de la Generalitat- que s’han oposat a que els seus fills se sotmetessin a les proves.