Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fiscalia ha arxivat les denuncies que acusaven un grup de recerca de la Universitat de Barcelona, el Centre Especial de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats (CREA), de manipulació psicològica entre els seus membres. Les queixes les van remetre exmembres del col·lectiu a la UB, que al seu torn les va traslladar al Ministeri Públic, que finalment ha conclòs que no hi ha “prou elements” per considerar-ho un possible delicte ni per continuar amb la investigació.
Des del CREA exigeixen ara al nou rectorat de la universitat que adquireixi el “compromís de desenvolupar mecanismes” perquè mai més se’ls “difami anònimament”. A més de les denuncies, diversos exmembres del grup van aparèixer de forma anònima als mitjans de comunicació denunciant pràctiques de control de la vida privada per part del CREA. Aquestes acusacions, segons el grup, responen a una campanya contra ells per la seva tasca de denuncies contra l’assetjament sexual a les universitats (com, per exemple, la publicació recentment d’un estudi sobre l’abast d’aquesta xacra), i han lamentat que tot plegat ha estat una “revictimització de les víctimes de la violència masclista a les universitats”.
Davant l’arxiu, fonts de la UB han expressat que s’esperaran a rebre la informació recopilada per la Fiscalia i, a partir d’aquesta, decidiran si obren un expedient informatiu. Aquesta no és la primera vegada que s’arxiven denuncies contra el CREA pels mateixos motius: l’any 2004 es va obrir una investigació que també es va concloure igual que ara, tot i que llavors la Fiscalia va instar la universitat a que requerís al CREA canvis en les seves pràctiques.
Els denunciants, agrupats dins el col·lectiu “afectats pel CREA”, han sortit també al pas de l’arxiu de les investigacions per criticar la “és molt difícil que prosperin les denuncies de manipulació psicològica perquè no hi ha legislació que permeti perseguir i castigar aquest tipus d’actuacions”. La xarxa antisectes RedUNE lamenta, a més, que el que ha fet el CREA des de la presentació de les denuncies ha estat “desviar l’atenció” utilitzant “la violència de gènere, un tema molt seriós”.