Seran 2.892 els alumnes que s’enfrontin per primera vegada a la Prova d’Aptitud Personal (PAP), l’examen addicional de Selectivitat que d’ara endavant hauran de superar els qui vulguin estudiar Magisteri, i que es posa en marxa en l’actual curs. Aquesta és la quantitat d’estudiants que haurà d’examinar-se el dissabte 17 de juny dels dos exàmens de què consta aquesta prova: el de competència logicomatemàtica (1,30 hores de durada) i el de competència comunicativa i raonament crític (2 hores).
A aquesta prova s’hi han matriculat tant els alumnes que provenen de Batxillerat com els que ho fan de Cicles Formatius de Grau Superior que volen accedir a carreres com el Grau d’Educació Infantil, el d’Educació Primària, o la doble titulació. Per superar-la els caldrà puntuar amb un 5 sobre 10 fent mitjana amb els dos exàmens, el que els donaria la qualificació d’apte. A això hi hauran de sumar la puntuació suficient a la resta de proves de la Selectivitat per obtenir la nota de tall suficient.
Per a realitzar PAP s’han habilitat cinc seus en diferents facultats de Catalunya: a Barcelona, Bellaterra, Girona, Tarragona i Lleida. A les 9 h començarà l’examen de competència comunicativa, i a les 11.30 h, el de logicomatemàtica. Al mes d’octubre ja es va a donar a conèixer quin seria el model que seguirien les proves.
Aquest escull afegit en l’accés als graus d’Educació forma part de l’aposta de la Generalitat per apujar el nivell dels estudis de mestre, un encàrrec en què ha treballat en els darrers anys el Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF). Va ser aquest organisme el que va elaborar les proves pilot de la PAP, tot i que ara l’encarregat de fer les definitives ha estat el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que és el responsable de coordinar la Selectivitat.
Les 2.892 matriculacions a aquesta prova s’apropen bastant al número d’estudiants que han entrat en els darrers anys a aquests estudis. L’any passat van entrar als graus d’Educació 2.716 joves, una xifra inferior a la de fa cinc anys (3.187). En aquest sentit, si tots superessin la PAP gairebé ningú es quedaria fora dels estudis.
Una Selectivitat amb 32.055 estudiants
Aquest any, 32.055 estudiants se citaran amb la Selectivitat del 13 al 15 de juny, una xifra lleugerament inferior als 32.224 del curs passat. La gran majoria correspon a alumnes que actualment estan fent Batxillerat, mentre que la resta corresponen als qui venen de cicles de formació professional.
Després de la polèmica sobre els canvis en les proves de les PAU coneguts a mig curs, es confirma que el format dels exàmens serà el que va comunicar la Generalitat després de les protestes dels estudiants. Les proves seguiran comptant com sempre amb dues fases –la general, obligatòria; l’específica, voluntària–, i en la primera els estudiants s’enfrontaran a cinc exàmens: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia, i una matèria comuna d’opció. Per a aquesta optativa, es podran escollir cinc matèries: Matemàtiques II, Llatí II, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i Història, Fonaments de l’Art II i Història de l’Art.
En la fase específica, els exàmens poden presentar-se a tres exàmens per pujar nota, sobretot aquells que necessiten obtenir una nota alta per superar el tall de moltes carreres. El CIC va deixar clar que la nota obtinguda en la matèria comuna d’opció es podrà utilitzar també per a la ponderació, sempre que aquesta sigui superior a 5 punts