Casals, esplais, campaments, campus, centres cívics…a l’estiu hi ha innombrables ofertes de lleure per a infants, continuant la seva educació, però fora de les aules i dels continguts curriculars. L’educació en el lleure té forts beneficis en les capacitats dels infants, però el seu accés continua sense estar democratitzat. Tant és així, que vint barris de la ciutat de Barcelona no compten amb cap tipus d’oferta de lleure. Majoritàriament les zones orfes d’aquestes propostes coincideixen amb les que tenen les rendes més baixes.
És per a intentar pal·liar aquesta desigualtat que, ara fa tres anys, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), va posar en marxa el programa Baobab. Inclòs en el Pla de Barris, aquest projecte de campaments urbans, cobreix les necessitats de lleure educatiu i genera dinàmiques comunitàries per posar la llavor de creació de xarxes d’entitats de lleure que manquen en aquests barris.
“La clau dels campaments Baobab és la seva continuïtat, no només any rere any, sinó durant la resta del curs. Aquesta continuïtat queda en mans de les i els joves dels barris implicats”, ha assegurat el comissionat d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, durant la festa de clausura del programa Baobab, a la que han assistit prop de 400 infants. Essomba considera els campaments urbans com un projecte de “cocció lenta que implica totalment els infants i els joves”; són ells els qui decideixen quines activitats, com i quan es realitzaran. “Així, que els infants se n’adonin que no són els únics que participen, que tenen el recolzament de la ciutat, fa que se sentin part d’un projecte de fort impacte”, apunta.
Així, enfortir el sentiment comunitari d’aquests barris és un dels objectius principals del Baobab, més enllà de garantir el dret al lleure. El programa, que es construeix conjuntament amb les entitats d’associacionisme educatiu i les escoles públiques que han obert les portes i cedit els espais, pretén ser la llavor i el punt de trobada de diversos actors que puguin generar xarxes fortes i arrelades a la comunitat.
Miquel Àngel Essomba ha valorat molt positivament aquesta edició, ja que ha estat “en la que han participat més nens i més barris que mai”; i és que han estat prop de 692 infants d’entre 4 i 12 anys els que han participat en l’edició d’enguany, que ha estat present en 9 barris de 5 districtes, ampliant-se en tres barris més que l’any anterior. Així, durant tot el mes d’agost, diferents escoles públiques han obert les seves portes per esdevenir centres neuràlgics dels campaments, que han estat dinamitzats per 9 equips educatius formats, en bona part, per joves dels respectius barris i gestionats per Fundesplai, la Fundació Pere Tarrés i Asme-Associació Brot.
Barcelona, ciutat de pau
En aquests campaments s’aplica una metodologia singular, pel que fa a l’organització i el programa d’activitats i de temes al voltant dels quals es desenvolupen aquestes activitats. Els infants decideixen i participen activament en les activitats que ells mateixos proposen. Així, la motivació principal al llarg d’aquesta edició s’ha articulat a través de la temàtica ‘Barcelona, ciutat de pau’. “Barcelona no pot girar l’esquena al que hi passa i, per això, no podíem obviar que enguany es donaria el primer aniversari dels terribles atemptats de Barcelona i Cambrils. Hem volgut donar força al lema ‘Amor a la Pau’”, ha apuntat Essomba. Per això, una representació de 18 nens i nenes del Baobab va participar el passat 17 d’agost en l’ofrena floral a les Rambles durant els actes commemoratius amb motiu del primer any dels atemptats.