El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar dimarts un decret llei de mesures urgents que afecten diferents àrees es d’ajuts de caràcter social en matèria d’ensenyament i mercat laboral a d’altres iniciatives en matèria de mobilitat, transparència i contractació. Aquestes mesures, moltes de les quals complementen d’altres aprovades per l’Executiu durant les darreres setmanes, inclouen un Pla de xoc per a l’ocupació (destinat a pimes, autònoms, cooperatives, empreses de l’economia social i administracions locals), amb una dotació de 59,29 milions d’euros, que va ser aprovat ahir pel Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). El decret es va anunciar en nota de premsa dimarts i s’ha publicat avui al DOGC.
El Capítol VII del decret es titula “Mesures en relació amb determinats contractes de centres educatius” i se centra en els ajuts a AMPA i empreses que presten el servei de menjadors escolars, i que des del 13 de març s’han quedat sense activitat. Es tracta d’unes mesures llargament reclamades i esperades per aquest sector, que, segons informava el comunicat de la Generalitat, “complementa la mesura anunciada el passat 26 de març d’indemnització a les empreses contractades pel Departament, ajuntaments o consells comarcals per les pèrdues causades pel cessament de l’activitat”.
L’ajut s’estableix tant per les AMPA com per les empreses contractades per les AMPA, que el podrà sol·licitar directament, la qual cosa, segons explica Pep Montes, director de la patronal Acellec, “és una bona notícia, perquè haver de passar per l’AMPA hauria suposat un embolic burocràtic”. La felicitat, però, no és del tot completa, ja que l’ajut es dona “en forma de prestació econòmica única”, però no es concreta ni l’import ni la forma de calcular-lo, sinó que aquesta part es deixa pendent d’una resolució que ha de dictar el conseller d’Educació. La Fapac ha reaccionat demanant concreció sobre el quan i el com es podrà sol·licitar aquest ajut.
Per Pep Montes, “aquesta tardança a prendre decisions agreuja les dificultats de tresoreria de les empreses per complementar els salaris dels treballadors en ERTO”. Aquesta agrupació d’empreses de lleure i menjadors no amaga que “estem recelosos perquè no tenim clar que contemplin totes les despeses que s’han produït efectivament, com les de gestió i estructura (laborals, pedagògic, logística)”.