El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat el Pla del lleure educatiu 2020 i ha anunciat que el Departament destinarà enguany un total d’11 milions d’euros al sector, el que suposa duplicar la inversió prevista inicialment -abans de la crisi sanitària de la Covid19- de 5 milions d’euros. D’aquests diners, 4,65 milions es destinen a beques perquè fins a 40.000 infants i adolescents se’n beneficiïn i participin aquest estiu en casals, colònies, campaments, rutes i camps de treball. Això són 3,5 milions més que l’any passat.
El Homrani ho ha explicat en la reunió de constitució de la Taula de Governança de l’Educació en el Lleure, formada pels Departaments de Salut, Treball i Educació, el Consell Català de l’Esport, les entitats i empreses del lleure educatiu i de l’associacionisme juvenil, les entitats municipalistes, les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta taula es mantindrà per treballar de manera conjunta durant les properes setmanes, segons explica el Departament de Treball en un comunicat.
El conseller ha reconegut i agraït l’exercici de coresponsabilitat i de feina compartida amb els Departaments de Salut i d’Interior, el món local i el sector les darreres setmanes per fer possible el dret d’infants i joves a les activitats de lleure aquest any. I ha destacat la importància del lleure educatiu, especialment aquest estiu després de la crisi sanitària: “El lleure postcovid educarà en els nous hàbits postconfinament i contribuirà, des del seu petit espai, al desenvolupament de l’infant i a comprendre una situació que és nova. El lleure serà també espai de retrobada amb la natura, els espais oberts, l’aigua, l’aire, els jocs i les activitats compartides amb els amics. També servirà per generar sentit de comunitat després de les etapes d’aïllament. I, enguany, servirà també per acompanyar emocionalment els infants i joves, especialment aquells que han viscut situacions complexes en el seu àmbit familiar”.
En un altre comunicat fet públic per l’Acellec (una de les patronals del sector del lleure que formen part de la Taula), “es donarà un codi a cada família beneficiària d’una beca, la qual apuntarà l’infant a l’activitat que prefereixi, sense distinció d’entitat o empresa responsable, i l’administració pagarà la beca a l’organitzador. Les beques seran de 80 euros per als casals, i de 100 euros per a les colònies”.
A banda, “s’establirà també una partida extraordinària per subvencionar a entitats i empreses els sobrecostos que tinguin les activitats per qüestions relacionades amb la prevenció i materials relacionats i s’impulsarà un programa especial d’ajuts del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb plans d’ocupació per contractar monitors en base a projectes de lleure educatiu per als propers sis mesos”. El Departament finançarà amb 1 milió d’euros per a la compra de material de protecció (mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics) per als monitors i professionals, a més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts.
A més, el Departament explica en el comunicat que recolzarà el sector amb 1,5 milions d’euros més per a la contractació per part de les entitats d’un total de 140 professionals de reforç durant sis mesos per a la campanya d’estiu però també per a la planificació de l’inici de les activitats del curs. La resta dels diners fins arribar als 11 milions corresponen a 3,9 milions que el Departament destina l’any 2020 a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials (COSPE).
La Direcció General de Joventut facilitarà aquesta setmana un model de declaració responsable dels tutors dels infants, en la qual expressaran que són coneixedors de la situació de pandèmia i riscos de associats en les activitats, i que els infants inscrits no tenen simptomatologia ni han estat en contacte amb persones contagiades. Joventut organitzarà dues línies de formació gratuïta per a professionals. Per als responsables d’higiene i seguretat, hi haurà unes quinze sessions formatives per via telemàtica, de quatre hores, territorialitzades i amb capacitat per a 400-500 alumnes cadascuna. Els participants tindran un certificat que acreditarà la participació. I, en segon lloc, formacions puntuals i especialitzades en aspectes concrets a través de Youtube, oberta a tots els monitors.
En els propers dies es faran públiques disposicions governamentals per flexibilitzar el decret 267, que regula les activitats de vacances i adaptar-les als nous protocols. Es preveu fer un apartat o protocol específic per a infants en situació de desavantatge, circumstàncies especials o algun tipus de discapacitat. L’any passat 485.000 infants i joves i 64.000 monitors i caps van participar en 9.800 activitats de lleure d’estiu a Catalunya.