La ministra s’ha recolzat en recents informacions que asseguren que nenes, nens i joves no són aquest factor de contagi que es creia fa uns mesos. «Comencem a comptar amb més coneixements sobre l’impacte dels nens com transmidores del virus. Des d’aquesta perspectiva, flexibilitzarem els dos metres, anirem a 1,5 de distància interpersonal».
En aquesta línia, tant el seu Ministeri com el de Sanitat han elaborat un document que presentaran demà a les comunitats autònomes, en el qual plantegen les mesures que hauran de prendre’s al setembre en tots els centres educatius, des d’educació infantil fins a la secundària postobligatòria. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reaccionat a l’anunci amb un tuit en el que ha precisat que el ministeri no és competent en la matèria i que les mesures de seguretat les decidirà la Generalitat després d’escoltar la comunitat, el món local i les autoritats sanitàries.
El Ministerio no té cap capacitat normativa sobre tot això -ni amb estat d’alarma i encara menys sense. El curs 2020-2021 el programarem des de les nostres competències sanitàries i educatives i escoltant el món local, la comunitat educativa i els experts en salut pública https://t.co/4F4J7kve5V
— Josep Bargalló Valls (@JosepBargallo) June 10, 2020
Aquestes són les mesures que ha difós el Ministeri d’Educació en el seu comunicat.
Educació infantil i primers cursos de primària
Des de l’educació infantil fins a 4t de primària, diu el document, «es podran establir grups estables» en els quals hi haurà una ràtio «idealment» de 15 alumnes, encara que es contempla que puguin aconseguir el topall de 20. Aquests grups podran socialitzar sense mantenir la distància de seguretat donada la seva estabilitat. El document enviat per Educació assegura que així, a més, es possibilita el rastreig de contactes si hi hagués contagis.
En relació a les màscares, no seran obligatòries a infantil ni fins a 4t de primària, «si s’està amb el grup estable de convivència», matisa el comunicat. En el cas de no estar amb aquest grup, caldrà portar-la si no es pot respectar la distància mínima de 1,5 metres.
Cursos finals de primària, ESO i batxillerat
Els últims dos cursos de primària, 5è i 6è, així com ESO i batxillerat hauran d’organitzar els espais perquè la distància entre taules sigui de 1,5 metres, mig metre menys de l’inicialment previst. De la mateixa manera, «es prioritzarà l’ús d’espais a l’aire lliure» per activitats educatives i d’oci.
Les màscara, des de 5è de primària, no seran obligatòries quan l’alumnat estigui assegut en el pupitre i sí que ho seran quan no es pugui mantenir la distància de seguretat mínima.
Encara que en el comunicat enviat no es fa referència als cursos de formació professional, fonts del Ministeri d’Educació asseguren que les recomanacions seran les mateixes.
Neteja, ventilació i gestió de casos
Els centres educatius hauran de ser netejats, almenys, una vegada al dia. I, segons com sigui l’espai, fins a tres cops al dia. Es posarà especial atenció als labavos.
Així mateix, els centres han de ventilar-se durant cinc minuts a l’inici de la jornada i al final, així com les aules ho seran entre cadascuna de les classes, «sempre que sigui possible». «Quan les condicions meteorològiques i l’edifici ho permetin s’aconsella mantenir les finestres obertes el major temps possible».
En el cas que alguna persona en el centre presenti símptomes compatibles amb la Covid19 serà portada a un espai separat d’ús individual, haurà de posar-se màscara quirúrgica i es contactarà amb la família. La persona que es quedi al seu càrrec també haurà de dur màscara.
A més, s’haurà de comunicar al centre de salut o al telèfon de referència de cada comunitat autònoma o, en el cas de tractar-se d’un treballador, al Servei de Prevenció de Riscos Laborals. Si els símptomes són de gravetat o hi ha dificultat respiratòria, haurà de dir-se al 112.
El document que demà rebran les comunitats autònomes, diuen des del Ministeri d’Educació, pot sofrir canvis a causa d’aportacions que facin les comunitats autònomes.