Qustodio, plataforma de seguretat i benestar digital per les famílies, presenta el seu informe anual en el qual analitza els hàbits digitals dels menors en 2020, incloent les dades de 100.000 famílies amb infants de 4 a 15 anys, d’Espanya, Estats Units i Regne Unit. Des de l’inici de la pandèmia de la covid19, globalment, el temps dedicat a video online ha crescut un 25%; en aplicacions de videojoc, un 23%; en aplicacions d’educació, 54%; i un 49% en aplicacions de comunicació. Tot i això, el major augment el trobem a les xarxes socials, on els menors hi van estar un 76% més. L’estudi conclou que els infants dediquen més del 50% del temps a dispositius digitals.
Les aplicacions de video online, a causa de la necessitat d’entreteniment derivada del confinament, han vist augmentat el seu ús un 25%, és a dir, una mitjana de 45 minuts diaris. Netflix va agregar 25 milions de nous subscriptors només durant la primera meitat de 2020. La plataforma de video online que ha experimentat un creixement més alt ha estat Twitch, amb un 150%, situant-se en la tercera posició en el rànquing d’apps de video més utilitzades.
Dins de l’àmbit dels videojocs, l’anàlisi de Qustodio mostra que majoritàriament es tracta de jocs inspirats en la guerra, la lluita i la supervivència, i amb continguts violents. A més, s’ha experimentat un augment de les hores de joc en un 23% en relació amb l’any 2019. A nivell mundial, Roblox es manté com l’aplicació de videojocs més popular, amb un 35% dels nens jugant a tot el món.
Les aplicacions educatives es van convertir durant mesos en substitutes de les aules, segons l’estudi de Qustodio, el primer semestre, l’ús d’aquestes apps es va disparar un 162% i la resta de l’any va créixer un 54%, sent Espanya la regió amb el major augment en l’ús d’aplicacions educatives durant la pandèmia. Les aplicacions de comunicació també van ser fonamentals durant aquest període, permetent el contacte entre amics i familiars, el temps dedicat a aquestes plataformes va augmentar fins als 91 minuts diaris.
Afectacions a la salut visual
Pel que fa a la visió, passar un temps excessiu fent feines de prop, així com activitats en espais tancats, s’ha associat a un increment de la prevalença de miopia, que s’ha duplicat a les darreres dècades. Períodes de més de 30 minuts de treball proper i a una distància de menys de 30 centímetres han demostrat un augment del risc d’aparició de miopia.
A part de la miopia i les conseqüències de futur que això pot tenir, existeix la síndrome visual informàtica. Recull tota una sèrie de símptomes que estan relacionats amb l’exposició perllongada a pantalles i que es manifesta per sensació de sequedat visual, picor, dificultat per enfocar, visió borrosa, visió doble, mal de cap i fins i tot s’han descrit episodis de ceguesa transitòria. S’ha observat que tots aquests símptomes comencen a ser molt freqüents a partir de les quatre hores d’exposició diària.
Aquests símptomes es produeixen per la disminució a la freqüència de parpelleig, i per tant, la hidratació de la superfície ocular, per configuracions de les pantalles amb lluentor excessiva. Normalment parpellegem entre 12 i 15 vegades per mantenir una lubricació de l’ús correcta, quan llegim un llibre aquesta freqüència baixa a 10, però quan estem davant les pantalles es redueix a 7.
Nens i pantalles
La doctora Isabel Ayet, oftalmòloga pediàtrica a l’Hospital Sant Joan de Déu, explica que després del confinament l’efecte miopitzant de les pantalles s’ha pogut observar més en els adolescents. “El confinament reuneix tots els requisits per desencadenar una miopia o perquè aquesta progressi més ràpidament: llargues hores de visió propera, condicions de mala llum i poques oportunitats de relaxar la vista”, afirma.
El col·legi nacional d’òptics-optometristes adverteix que “l’ús abusiu i incontrolat de dispositius electrònics com mòbils o tauletes augmenta el risc de patir miopia en infants”. Això es produeix perquè quan focalitzem molt la visió central en dispositius electrònics, afavorint la visió tabular que pot produir estrès i fatiga visual estimulant l’aparició i la progressió de la miopia.
L’Acadèmia Americana de Pediatria (ADA) recomana que els infants de 0 a 2 anys no estiguin exposats a cap tipus de pantalles, dels 3 als 12 anys es produeix un augment progressiu, una mitjana d’entre mitja i una hora al dia davant les pantalles, de 12 a 15 anys, una hora i mitja al dia, i de més de 16 anys, 2 hores. Aquestes recomanacions d’hores van ser gairebé impossibles d’assolir durant el període de confinament.
Segons la doctora Ayet, l’impacte més immediat que ens trobarem cada cop de manera més freqüent en infants i adolescents és l’augment de la miopia. Si veiem que els nens comencen a ser miops des de petits, tenen molt més temps perquè aquesta miopia augmenti i arribarem als 20 anys amb molta més gent miop, i amb miopies més altes. “La miopia no és només portar ulleres per veure de lluny, sinó que és una factor de risc per tenir malalties oculars que poder fer perdre molta visió de manera definitiva, inclosa la ceguera”, comenta Ayet.
Segons una enquesta del Col·legi oficial d’òptics i optometristes de Catalunya (COOOC), la miopia ha augmentat en 1,75 diòptries en els últims cinc anys entre els menors de 8 anys i la causa és l’ús diari del mòbil.
Principals problemes que comporta l’ús de pantalles
Entre els problemes més comuns en infants, destaquen els errors de refracció (miopia, hipermetropia i astigmatisme), que són trastorns oculars, en el que els ulls no poden enfocar les imatges de manera clara, i els nens veuen borrós. A més d’aquests problemes oculars la doctora Ayet també comenta altres problemes que poden derivar de l’ús excessiu de les pantalles, per exemple, s’ha relacionat aquest ús amb una dificultat en l’adquisició del llenguatge, és a dir, els nens triguen més en parlar, en un desenvolupament cognitiu més lent, i també afecta als trastorns de la son.
El problema que trobarem de manera més freqüent serà l’augment de la miopia. És un factor de risc per tenir malalties oculars, fins i tot, ceguera

Les pantalles cada vegada estan ocupant una major part de la nostra vida i del nostre dia a dia. Actualment, hi ha moltes coses que podem fer asseguts des del nostre sofà a través del mòbil com, per exemple, fer la compra de la setmana, accedir a les nostres comptes del banc, etc. La doctora Ayet incideix que és important que deixem que l’infant faci allò que li toca per la seva edat i per el seu instint natural, si la seva condició natural és jugar i experimentar amb objectes de la natura, o joguines adequades a la seva edat, serà millor que els adults no oferim mòbils o tauletes.
Recomanacions per una millor salut visual
Els experts aporten una sèrie de consells per poder tenir una bona salut visual:
- Fer un ús racional de les pantalles.
- Si tenim alternatives, triar la pantalla que estigui més lluny i la que sigui més gran.
- Ventilació i llum: ventilar l’habitació i important comptar amb llum natural i evitant els reflexes. La falta de llum pot obligar a forçar l’ull.
- Treballar amb un bon contrast a les pantalles.
- Respectar els descansos (20-20-20), cada 20 minuts de feina de visió propera, hauríem de mirar a una distancia de 6 metres o més durant 20 segons, això és difícil portar a la pràctica, però ens hauríem d’adaptar al màxim possible.
- Mantenir bones distàncies i orientacions de les pantalles, per exemple, la televisió no menys de 2 o 3 metres, i la distància propera a uns 50 centímetres i lleugerament per sota del nivell dels ulls (ergonomia visual).
- Activitat física: evitar el sedentarisme i practicar esport o activitats a l’aire lliure, permetre que l’infant exerciti l’ull en distancies llunyanes.
- I per últim, fer revisions a l’oftalmòleg, una vegada al any, per detectar alteracions oculars que poden afectar a l’aprenentatge.