La Universitat de Barcelona es vesteix de gala. El dia 11 de maig, de 9h a 14h, tindrà lloc a l’Edifici Històric una nova edició de la Festa de la Ciència, la jornada de divulgació científica més festiva de la UB. Al llarg del matí, la seu central de la Universitat s’omplirà d’activitats pràctiques i de caràcter científic, com ara demostracions d’investigadors, jocs i tallers oberts a tothom.
D’una manera lúdica i innovadora, la Festa de la Ciència pretén apropar a tots els públics la recerca que es duu a terme a la Universitat de Barcelona i reivindicar, al mateix temps, el paper rellevant de la ciència en tots els àmbits de la societat. La pluralitat de les activitats i dels tallers programats busca fomentar l’esperit crític i científic dels participants i estimular la seva capacitat d’adoptar una actitud reflexiva, científica i crítica davant de qualsevol situació. En aquest sentit, estaran representades tant les ciències socials –amb tallers de psicologia, filologia, dret, etc.–, com disciplines com ara la física, la biologia, la química i la geologia, entre d’altres.
Segons Margarita Becerra, responsable de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i), l’objectiu de la Festa de la Ciència “és acostar als ciutadans la recerca i el coneixement que es genera dins de la Universitat. És un dia en el qual la societat té l’oportunitat d’interaccionar de forma directa amb investigadors i investigadores de diferents àrees de coneixement i descobrir a què es dediquen”. Al mateix temps, afegeix, “el personal de la UB té l’oportunitat d’explicar de forma participativa i amena el seu treball. En definitiva es tracta de fomentar el diàleg societat-universitat”.
Tothom està convidat a la Festa de la Ciència, tot i que s’espera l’assistència d’un gran nombre d’estudiants d’educació primària i secundària gràcies al seu horari. De fet, a dia d’avui ja s’ha arribat a les nou-centes quaranta-cinc inscripcions d’alumnes de diversos instituts.
Per Becerra, “és important demostrar que la ciència i la recerca en general són importants per a l’avanç i la millora de la societat; la ciència està present en el dia a dia de tots els ciutadans, però de vegades és complicat adonar-se’n. En el cas dels més joves, els estudiants de primària i secundària, són els ciutadans del futur i per això és imprescindible despertar quan més aviat millor el seu interès per la generació de coneixement. És important mostrar el valor del treball que es realitza en institucions de prestigi com la UB en un moment en el qual la informació de fonts poc fiables és fàcilment accessible”.
Més de trenta tallers
Durant la jornada es duran a terme més de trenta tallers. “Tenim la sort de poder oferir tallers de pràcticament totes les àrees del coneixement des del dret, l’astronomia, la filologia, la física, la geologia, la química, etc.”, explica Becerra. A més, continua, “els assistents podran realitzar experiments, viure experiències de realitat virtual, utilitzar microscopis i lupes, etc. Les propostes són tan diverses que no m’atreviria a destacar una. De fet, la pena és que és impossible participar en tots els tallers”.
Tot i que és difícil triar, en l’activitat de “Constel·lacions en 3D”, organitzada pel departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB i l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB-IEEC), els participants podran, a partir de la construcció de maquetes tridimensionals de la constel·lació d’Orió, apreciar les propietats dels cossos celestes més enllà de la seva imatge clàssica.
Tres dels tallers que farà el Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals estan dedicats a explicar la fisiologia vegetal de forma exhaustiva. Per exemple, l’activitat “El cultiu in vitro per a la micropropagació” serà una demostració dels diferents tipus de cultiu in vitro i de les seves aplicacions en l’agricultura i en la millora dels vegetals.
Però hi ha activitats per a tothom i per a tots els gustos. El taller ”Per a què serveix una ciutat? L’exemple del pla Cerdà”, del Departament de Geografia de la UB, explicarà el projecte d’ampliació de Barcelona d’Ildefons Cerdà als assistents, que podran debatre entorn de les funcions principals d’una ciutat i identificar els principals equipaments i elements urbans.
A més, els estudiants podran assistir també a activitats de realitat virtual; de trencaclosques, a partir del joc matemàtic de les torres de Hanoi; i, en to lúdic, omplir un test on podran posar a prova els seus coneixements jurídics.
De la mà de la facultat de Química, els més atrevits descobriran com es pot detectar sang a l’escena d’un crim utilitzant la quimioluminescència; aprendre “Què és l’ADN?”, gràcies a l’activitat organitzada per l’activitat de Biologia; fer ploure en una maqueta per conèixer els riscos de les inundacions al nostre territori, en un taller del Grup de Recerca GAMA, de la Facultat de Física; o desxifrar textos medievals, gràcies al Departament de Filologia Catalana.
Per la seva part, el FONCAT, Grup d’Innovació Docent en Fonètica Catalana, posarà sobre la taula una adaptació del joc de taula “Catan” –una adaptació del Monopoli ambientat en el món rural-, orientada a la didàctica de la pronúncia del català.
La organització de la jornada també posarà a disposició dels assistents un espai per recollir els aspectes més destacables del dia amb l’objectiu de tenir una visió general d’allò que cal mantenir per edicions futures.
La majoria de facultats, departaments, grups i instituts de recerca, i unitats de la UB participen en la organització d’aquestes activitats, que es distribuiran entre el vestíbul principal, el jardí Ferran Soldevila i el Pati de les Lletres.
Per poder organitzar la seva visita, és necessari que els grups escolars s’inscriguin prèviament a les activitats en aquest formulari d’inscripció. En cas d’assistir sol o en família, no cal inscripció, només venir preparat per gaudir de la jornada.