El primer trimestre del curs 2020-2021 arriba a la seva fi i des del Consorci d’Educació de Barcelona s’ha volgut subratllar fins a quin punt ha estat excepcional per a tothom amb una campanya amb la qual, juntament amb el suport 22 entitats integrants del Consell Educatiu de la Ciutat, vol mostrar el seu agraïment a totes les persones que formen part de l’àmbit educatiu a Barcelona, fent un reconeixement col·lectiu a la tasca que porten a terme des dels darrers mesos. La difusió de la campanya es duu a terme a través de xarxes socials, de la premsa i en la web www.migmiliodagraiments.cat
El passat 14 de setembre els 900 centres educatius de Barcelona van poder obrir tot i les restriccions de pandèmia de la covid19. Un fet que va ser possible gràcies a la implicació de tota la comunitat educativa per adaptar-se a les noves mesures per evitar els contagis. Una tasca que, segons explica el Consorci en un comunicat, “ha estat possible gràcies a la feina dels equips directius, els docents, els professionals de suport educatiu, el PAS, el servei de consergeria, cuina, neteja, manteniment i els monitors i monitores, a més de les administracions que han acompanyant en aquesta obertura dels centres i durant el primer trimestre al mig milió de persones que formen la comunitat educativa a Barcelona”.
“Les escoles s’han pogut mantenir obertes dia a dia gràcies a l’esforç col·lectiu de tota la comunitat educativa, que al llarg d’aquestes setmanes ha hagut d’adaptar-se a les noves restriccions que s’han anat modificant a mesura que avançava l’alerta epidemiològica. Han estat setmanes de treball intens, de planificació, de redistribució dels espais, dels horaris d’entrada i sortida, dels patis, del menjador…”, afegeix el Consorci, segons el qual el curs s’està desenvolupant, “no sense les dificultats pròpies de la complexa situació sanitària que estem vivint, amb les màximes condicions de seguretat tant per a l’alumnat, com per al cos docent i el PAS”.
L’obertura dels centres educatius en xifres
El nom de la campanya neix del mig milió de persones que formen la comunitat educativa a Barcelona. La formen “300.000 alumnes, 180.000 famílies donant suport als centres, 20.000 docents compromesos amb l’educació, 18.000 monitors, 9.000 persones de servei de neteja i cuina, 2.500 de personal de serveis administratius (PAS) i consergeria, més de 1.000 professionals de suport educatiu, 900 equips directius que han liderat el procés i 200 referents Covid (RECO), entre altres”.
“Una tasca per la que segueixen treballant conjuntament perquè, després d’uns mesos sense educació presencial, s’ha vist que aquesta és innegociable dins del procés socialitzador que està implícit en l’educació. L’obertura dels centres educatius era essencial per al nostre alumnat i per tal de poder continuar amb l’aprenentatge compartit”, afegeix la institució.
Durant aquests tres mesos del curs 2020-2021 els centres educatius han experimentat una evolució de la pandèmia similar a la resta de la societat. En el mes d’octubre es va començar a experimentar un rebrot i el nombre de casos positius va arribar fins els 1.752 en els centres educatius de la ciutat, mentre que els alumnes i professionals confinats van ser 18.545, per un màxim de 728 grups. Unes xifres que es van mantenir en aquests nivells fins al novembre, quan amb les noves restriccions que es van aplicar a nivell sanitari va començar a davallar el nombre de contagis i de grups confinats de manera considerable. En aquestes noves restriccions del mes de novembre els centres educatius van continuar oberts cada dia i amb el mateix nivell d’activitat que a l’inici del curs.
Actualment, l’evolució de la pandèmia en l’àmbit educatiu a la ciutat de Barcelona es manté amb les xifres baixes i de moment no ha tornat a experimentar un augment en els contagis i confinaments com en el mes d’octubre.
Les 22 entitats que donen suport a #Migmiliódagraïments
- Consell Educatiu Municipal de Barcelona
- Consorci Sanitari de Barcelona
- Agència de Salut Pública
- Fundació BCN Formació Professional
- Consell de la Joventut de Barcelona
- Comissions Obreres (CCOO) Educació
- Unió General de Treballadors (UGT) Educació
- Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC)
- Associació Empresarial d’Economia Social Dincat
- Federació de Pares i Mares d’Alumnes d’Estudis Sufragats amb Fons Públics No Universitaris de Catalunya (FAPAES)
- Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL)
- Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Alumnes de Catalunya (CCAPAC)
- Escola de Mestres Rosa Sensat
- Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciència de Catalunya
- Associació de Mestres i Professorat Jubilats (RELLA)
- Universitat de Barcelona (UB)
- Institut de Ciències de l’Educació (ICE)-Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) BarcelonaTech
- Universitat Pompeu Fabra (UPF)
- Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB)
- Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)
- Foment del Treball Nacional