El Museu del Disseny acull el taller familiar ‘A la recerca dels ODS’ els diumenges del 12 de febrer al 30 d’abril per tal d’apropar la infància als objectius marcats per l’ONU en l’Agenda 2030 per tal de demostrar que disseny i sostenibilitat poden anar plegats.
Els ODS tenen com a finalitat avançar en el desenvolupament sostenible i donar una visió transformadora centrada en les persones i el planeta, tenint com a base els drets humans i la dignitat de les persones.
Amb aquesta premissa, el museu vol mostrar com el disseny pot contribuir a la construcció d’una societat més equitativa que tingui en compte valors com l’ecologia i la cura del planeta. I ho fa a través d’uns enigmes que s’han de resoldre en el marc de l’exposició ‘Objectes comuns. Històries locals, debats globals’.
Aquesta exposició permet explicar com molts objectes es pensen i es construeixen pensant en què siguin útils per millorar l’entorn i per afavorir el benestar de les persones que els fan servir.
El taller ‘A la recerca dels ODS’ té lloc els diumenges d’11:30 hores a 13 hores, tret del 9 d’abril, en què no hi ha activitat. El joc s’organitza en forma de visita dinamitzada i ‘scape box’, té un preu de tres euros per persona i és necessari fer reserva.
Disseny en família al novembre
En el marc de potenciar les visites familiars, el Museu del Disseny prepara la jornada ‘Disseny en família’ per al 5 de novembre, que tindrà un format similar al que ja es va fer l’any passat. Amb la fusta com a protagonista i en el marc de l’exposició ‘Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat’, els assistents van poder fer ballar baldufes o veure una demostració de torneria.
La jornada del 5 de novembre girarà entorn de l’exposició ‘Som aquí‘, que es podrà veure al Museu del Disseny del 5 d’octubre al 7 de gener i que ofereix un estudi crític dels èxits i les condicions de treball de les dones dissenyadores durant el segle passat.
‘Som aquí’ presentarà objectes creats per protagonistes femenines en diferents àmbits del disseny que van des del moble, l’interiorisme, el disseny gràfic i la il·luminació fins al tèxtil, la ceràmica i la joieria. Entre les dissenyadores que s’hi inclouran hi ha Charlotte Perriand, Gae Aulenti, Lina Bo Bardi o Eileen Gray.
Visites escolars permanents
En paral·lel a aquestes activitats més puntuals, el Museu del Disseny advoca per les visites escolars a les exposicions permanents durant el curs 2022-2023 per a alumnes de primària i de secundària, tot adaptant una metodologia participativa i estimulant el potencial personal per descobrir i crear. L’objectiu és que experimentin amb la innovació i el disseny per formar consumidors responsables i crítics.
Així, hi ha un taller d’envasos sostenibles alimentaris pensat per a l’alumnat de primària, una col·lecció d’arts decoratives vinculades a usos quotidians, una exposició sobre com la moda juga per modificar la silueta del nostre cos, i una altra que serveix per apropar els visitants al disseny gràfic.
Orientat a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, les mateixes mostres s’adapten fan un itinerari més extens, per exemple, de com la roba modifica la silueta, sobretot la femenina, des del segle XV, tenint en compte la influència política, social i cultural de l’època, i plantejant com la forma de vestir reflecteix la manera en què ens relacionem.
D’altra banda, a partir d’imatges i obres, es convida l’alumnat a conèixer els principis bàsics del disseny bàsic, com la tipografia, el color i la composició, posant especial èmfasi en peces de referència de temàtica social.