La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona han arribat a un acord per crear un nou personatge de mones de Pasqua, una nena científica que cada any anirà canviant de professió i que en aquesta primera edició serà una geòloga.
Aquesta científica de xocolata s’anomena Mia i vol promoure la ciència entre els infants. Per tastar-la, es pot adquirir a més de 30 pastisseries de la Catalunya, així com a la botiga del Museu de la Xocolata de Barcelona.
Aquest cop, la Mia està envoltada de cristalls gegants de quars. Va acompanyada d’un codi QR de xocolata perquè els infants, abans de menjar-se’l, puguin entrar a una pàgina web sobre geologia i conèixer alguns dels conceptes més importants d’aquesta disciplina. Amb textos senzills, il·lustracions i altres recursos, els més petits i les més petites descobriran per a què serveix la geologia, com s’aplica o què seria de nosaltres sense ella.
Uns personatges fantàstics anomenats ciencis acompanyen la Mia en les seves investigacions científiques i col·laboren a respondre moltes preguntes per tal que infants i adults coneguin una mica més el món de la ciència. I és que, dins de la geologia, per exemple, hi ha diverses branques especialitzades, com les relacionades amb riscos geològics, recursos naturals, canvi climàtic o geologia planetària.
El superpoder de la protagonista
Com que la Mia té el superpoder de transformar-se cada any en una científica diferent, en les pròximes vacances de Setmana Santa és possible que sigui una química, una biòloga, una matemàtica o una física. Queda un any per descobrir-ho.
El projecte Mones de Ciència s’ha presentat a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Durant l’acte, la delegada del rector per a la divulgació científica, Gemma Marfany, ha destacat que “el valor del projecte és que es tracta de divulgació científica per viure en família i per compartir, tot relacionant-ho amb una tradició tan nostra com és la de la mona”. “Es tracta de regalar xocolata, que és tot un plaer, i compartir-ho juntament amb la ciència: plaer físic i plaer intel·lectual” ha afegit Marfany.
Un projecte lúdic i llaminer
La professora de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i impulsora del projecte, Meritxell Aulinas, ha posat en valor que la iniciativa de figures de xocolata comenci en aquest primer any per la disciplina de la geología. “Aquesta ciència fonamental, que s’ocupa de l’estudi de la Terra, és probablement una de les més desconegudes, tot i que les aplicacions en el nostre dia a dia són molt nombroses. Amb l’objectiu de fomentar l’interès per la geologia entre els més joves (i no tan joves) d’una forma lúdica i amena, va néixer aquest projecte tan llaminer”.
Per part seva, el president del Gremi, Antoni Bellart, ha assegurat que, quan la UB els va fer la proposta, es van sumar ràpidament al projecte: “Fa molts anys que els pastissers repetim personatges de superherois i princeses a les mones artesanals i considerem un encert introduir un personatge que pot inspirar nenes i nens per ser científiques i científics. Aquesta és només una primera edició, però confiem que la Mia es guanyarà un lloc a les pastisseries i en l’imaginari infantil”.
Mones de Ciència és un projecte de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Gremi de Pastisseria de Barcelona. L’han impulsat la delegada del rector per a la divulgació científica i el Vicerectorat de Recerca, i l’ha coordinat tècnicament la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).