El programa Histogamers, una altra història! és una iniciativa del Museu d’Història de Catalunya que té com a objectiu explicar la història a través de l’entreteniment i la didàctica dels videojocs per tal d’arribar al públic jove.
Durant la primera temporada del programa, en cada capítol s’analitzava un període de la història tot proposant una selecció de jocs des de la plataforma digital Twitch, que té com a conductor l’historiador i streamer Eudald Navarro, qui posa èmfasi tant en la interacció com en el rigor històric. La iniciativa incloïa jocs de diversos períodes, des de la prehistòria, la història antiga, la història medieval, l’edat moderna i l’època contemporània, destacant moments com la revolució industrial o la guerra civil espanyola.
Actualment, s’està emetent la segona temporada que té com a eix conductor els tipus de memòries que es poden trobar en els videojocs històrics, com ara la memòria col·lectiva o la memòria oficial entre d’altres. Sovint es convida a una persona jove a comentar i jugar amb algun dels videojocs amb el presentador del programa. I en aquesta temporada també s’afegeix una innovació respecte la passada i és que l’streamer entrevista algunes personalitats o estudiosos del món dels videojocs.
Directes
En aquesta segona temporada, cada directe consisteix en fer una presentació dels conceptes nous que ja teoritzen els tipus de memòries històriques que podem trobar en els diferents videojocs de caire històric. I posteriorment es juga a un videojoc que representa una memòria en concret, comentat les seves virtuts i defectes des d’aquesta vessant històrica i de memòria, tot i que, sempre es busca mantenir un caire didàctic, però alhora lúdic.

Finalment hi ha un espai on el presentador o “streamer”, Eudald Navarro, que condueix el directe respondrà preguntes i interactuarà amb els diferents espectadors que vulguin intervenir o fer preguntes a través del xat del canal de Twitch del Museu. Tot i que la interacció és constant i és un apartat que s’acaba desplegant durant tot el directe.
Entreteniment i fidelitat històrica
En paraules d’Eudald Navarro, “l’objectiu principal dels videojocs sempre ha estat entretenir, de vegades sacrificant el discurs i la fidelitat històrica per potenciar la narrativa o la jugabilitat pròpia de cada títol, sovint elaborada en universos distòpics i barrejant conceptes que a la vida real mai han tingut lloc”.
Per això, afegeix, “l’objectiu d’Histogamers és complementar el discurs d’aquests jocs, així com analitzar aquells que són més fidels i representen amb més detall els esdeveniments del passat”.

La iniciativa va sorgir en el marc de la pandèmia de la Covid i el confinament obligatori. En aquella època, la directora del Museu d’Història de Catalunya, Margarida Sala, va manifestar que “des del món de la cultura i el patrimoni es van buscar diferents estratègies per continuar arribant al públic”.
Per part seva, la conservadora i responsable de mitjans digitals del museu, Raquel Castellà, indica que la posada en marxa de Twitch fou “un pas més en la voluntat d’obrir-se a nous públics i audiències, tot plegat, en un entorn digital en el qual la veu del públic és cada cop més protagonista i es cerca una relació més estreta de manera que la persona usuària se senti més implicada i fidelitzada amb el museu”.
Amb l’entrada a Twitch, el museu vol obrir noves formes de comunicació i educació, per tal d’explicar la història aprofitant l’entorn digital i d’arribar a noves persones. A més, vol col·laborar a crear una comunitat catalanoparlant en les xarxes socials i a reivindicar el joc en català.