El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) reuneix un patrimoni imprescindible per conèixer la història i l’art antic del territori i ofereix diverses propostes educatives per apropar els jaciments i les col·leccions a l’alumnat, a través de les seves seus a Barcelona, Empúries, Girona, Ullastret i Olèrdola.
Les iniciatives pedagògiques del MAC aposten per la divulgació d’una manera creativa, dinàmica, inclusiva i emotiva.
Excavar per comprendre
Entre les activitats més destacades hi ha ‘Arqueologia i passat: vine a excavar al MAC’, que vol mostrar la part de la professió dels arqueòlegs i de les arqueòlogues que habitualment no s’ensenya al visitant. La iniciativa vol fugir dels tòpics de la feina d’arqueologia i posa en valor el mètode científic i la tasca als laboratoris, per tal de conèixer el treball de camp i les anàlisis minucioses posteriors.
Aquesta experiència vol destacar l’arqueologia com a font de coneixement històric per descriure les característiques de societats del passat a partir de l’anàlisi de les seves restes, que donen pistes sobre quines eren les condicions de vida i de treball. Per a això, la iniciativa apropa l’arqueologia explicant com excavar un estrat, manipular objectes, comparar restes, interpretar dades i fer deduccions.
Empúries fa 2.000 anys
‘Gimcana pels racons d’Empúries’ planteja una sèrie d’enigmes o proves que l’alumnat ha de resoldre per diversos espais de la ciutat. El jaciment d’Empúries, a L’Escala, comprèn les restes de l’antiga ciutat grega d’Emporion i de l’urbs romana d’Emporiae. Els seus espais conserven més de 2.000 anys d’història i acullen el llegat de les civilitzacions grega i romana que hi van conviure.
Aquesta gimcana té com a objectiu fer que l’alumnat descobreixi els racons d’Empúries treballant en petits grups. Primer se’ls explica els objectius del joc i se’ls reparteix el material. Després, tenen un temps limitat per situar-se en el jaciment, trobar els espais que es proposen, i respondre les preguntes i els enigmes que van sorgint, i que poden estar relacionats amb l’observació, la llengua, les matemàtiques o la vida privada a l’antiguitat. Al final, es posen en comú les respostes i, segons la puntuació obtinguda, s’obté una recompensa en forma de productes antics d’un mercader.
El laboratori, essencial per entendre les restes
El MAC també proposta l’activitat educativa ‘Laboratori d’arqueologia’ a la seva seu a Girona, situada en el monestir de Sant Pere de Galligants. L’objectiu és explicar com és el procés d’estudi de les peces que es troben en els jaciments, tot presentant a l’alumnat un jaciment simulat que ja ha estat excavat i on han recuperat algunes restes. El grup escolar, a partir de diferents materials i recursos, mirarà de comprendre la cronologia, el tipus d’espai i les activitats que s’hi podrien haver dut a terme.
Treballant en petits grups, passen per diferents espais d’investigació en els quals s’ajuden de dibuixos, manuals, vídeos, reproduccions d’objectes i lupes, amb l’objectiu que de manera més o ments autònoma n’extreguin les seves pròpies conclusions.
Taller de tintoreria
D’altra banda, ‘La tintoreria ibèrica. Els colors dels ibers’ al jaciment d’Olèrdola tracta sobre l’obtenció de tints de diferents colors per a la roba. Primer, es visiten les restes d’una tintoreria ibèrica per conèixer com eren les estances, els dipòsits i les canalitzacions i per acostar a les persones que hi treballaven i a les olors. Després, hi ha una Aula Taller per experimentar com es poden obtenir els tints.
Escriptura antiga
L’oferta educativa del jaciment d’Ullastret inclou també un ‘Taller d’escriptura’ que planteja qüestions com on i com va començar l’escriptura, quina era la llengua dels ibers i quins eren els trets que caracteritzaven la seva escriptura, o quins tipus de suports i instruments utilitzaven per escriure.
Amb l’ajut d’un alfabet ibèric, l’alumnat, dividit en grups, escriu un petit text de compravenda sobre paper, que passa a un altre equip perquè el tradueixi. També aprenen a escriure el seu nom sobre fang i poden jugar a l’scrabble’ en iber.
Un ampli ventall de possibilitats
El professorat té un ampli ventall de propostes per escollir, segons els interessos de la classe i els coneixements de l’alumnat. Es tracta d’una riquesa arqueològica que va des de la prehistòria fins a l’època medieval i que, a l’any 2019, abans de l’inici de la pandèmia sanitària de la Covid-19, la varen gaudir 52.000 escolars, realitzant algunes de les 134 activitats.
Les propostes del MAC volen incentivar la participació i el treball cooperatiu a través del contacte amb els objectes i els escenaris originals. En l’actualitat, i amb la mirada posada en l’any 2025, es marca com a línies estratègiques educatives les noves tecnologies, la inclusió, la sostenibilitat, la diversitat i la pluriculturalitat que comporta la realitat present.
Consulteu tota la nostra proposta a http://www.mac.cat/Apren