Es calcula que el 90% de la informació que processa el cervell és visual. No és d’estranyar, doncs, que el llenguatge audiovisual esdevingui un dels instruments més potents a l’hora de transmetre històries. Així ho entenen també a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), ubicada a Terrassa, on des de fa gairebé 30 anys acosten el llenguatge audiovisual a la ciutadania. Ho fan a través del grau oficial en Cinematografia i de la quinzena de títols que ofereixen entre màsters i postgraus, però també dels cursos d’estiu de narrativa audiovisual que duen a terme a la Summer School.
Quatre cursos a l’abast dels docents i joves que tinguin interès pel món audiovisual i que ara, a l’estiu, volen aprofitar per introduir-se o aprofundir-hi en la matèria, segons el cas, a través d’un curs formatiu lúdic basat en la realització de projectes. Això és el que el Summer School de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) posa a l’abast dels seus dos principals públics objectius, els docents, als quals dota de les eines necessàries per introduir la narrativa audiovisual a les aules, i els joves d’entre 10 i 23 anys, als quals separa per edats i nivells. En el cas dels docents, a més, es tracta de cursos homologats pel Departament de la Generalitat de Catalunya.
Els 4 pilars del projecte CINE BASE:
– Manual de Narrativa Audiovisual
– Curs de Narrativa Audiovisual per a professors
– Assistència a l’aula
– Festival de curtmetratges Cine Base
Eina transversal i interdisciplinària
El projecte Cine Base, dut a terme en el marc de la pròpia escola, busca implantar la narrativa audiovisual com a competència bàsica en l’educació de tots els alumnes del nostre país. Es tracta, continua, “de narrar i comunicar en qualsevol àmbit, no només llegir i escriure”. Cerdaña apunta tanmateix que avui dia, “ja no es concep cap format de comunicació que no es recolzi en la imatge i, millor encara, en les imatges en moviment i amb so”. I és que, subratlla, “al segle XXI la narració és audiovisual i per això és imprescindible traslladar-la a les aules”. La narrativa audiovisual esdevé un bon suport a la formació. Es tracta “d’una eina transversal i interdisciplinària, útil per a qualsevol assignatura o departament, que reforça el treball en equip i per projectes i aporta una nova via d’expressió per als alumnes”. No podem obviar, que “en el seu dia a dia, els joves creen, es comuniquen i viuen en el format audiovisual”. Les noves tecnologies, per tant, “han posat a les seves mans la capacitat d’erigir-se no sols com a consumidors, sinó també com a generadors de continguts i aprofiten i exerceixen aquest poder en tot moment i per a tot. Excepte per a formar-se.”
Learning by doing i treball per projectes
Els docents i joves que enguany triïn la Summer School d’ESCAC per endinsar-se en la narrativa audiovisual accediran a una formació basada en el learning by doing i el treball per projectes. “Les classes pràctiques es complementen amb les tècniques i, a més, es du un curtmetratge com a projecte final”, apunta Cerdaña. Tot sota la batuta d’un equip docent graduat a ESCAC, tots ells professionals en actiu del sector.
FORMACIÓ NENS I JOVES:
Els quatre nivells de la Summer School ESCAC ofereix tres cursos d’estiu als joves d’entre 10 i 17 anys: 1. Beginner (setmanal). 2. Intermediate (setmanal). 3. Advanced (quinzenal), en el qual ja fan unes classes tècniques més específiques que a la tarda, de manera opcional, poden complementar amb aules obertes de totes les especialitats (guió, muntatge, fotografia, so…) Tots els cursos fan un treball setmanal i acaben rodant i muntant el seu curtmetratge. Per als joves d’entre 17 i 23 anys, té disponible un quart curs: 4. Prime, amb dues especialitats: Direcció i Fotografia. Un curs enfocat a joves que hagin acabat Batxillerat i tinguin nocions audiovisuals, o bé que hagin cursat a ESCAC els tres nivells anteriors i, per tant, estiguin preparats per aquest curs de tres setmanes en el qual roden un curt grupal.
Projecte de llarg recorregut
En el marc del programa Cine Base, des del 2016 ESCAC ha treballat en més de 150 instituts, fent més de 350 tallers i projectes que han beneficiat a més de 10.000 alumnes. “Cine Base posa a l’abast dels docents un sistema d’assistència en la implantació de l’audiovisual a les aules, a través del qual adaptem els continguts a les necessitats del centre. La clau és apoderar els docents per tal que siguin autònoms”, assenyala Sílvia Cerdaña. Per tal d’incentivar les vocacions audiovisuals, ESCAC també organitza el Festival de Curtmetratges de Cine Base, al qual poden participar joves que cursin els últims anys de primària, ESO, Batxillerat o CFGM i que vulguin realitzar una o diverses peces audiovisuals de temàtica lliure. Sota aquesta proposta, ESCAC – Cine Base ha plantejat col·laboracions amb els Cinemes Verdi, Filmin i el BCN Film Festival. De fet, el passat 25 maig, en el marc del BCN Film Fest va celebrar-se el V Festival Cine Base on els participants poden guanyar una Beca per formar-se a l’ESCAC i pel Summer School a més a més d’altres premis.
FORMACIÓ PER A DOCENTS:
Cine Base ofereix cursos homologats pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per ajudar els docents a implantar la narrativa audiovisual en els seus centres educatius. Aquests cursos són presencials i es realitzen a l’ESCAC durant les dates del 10 al 21 de juliol. El seu objectiu és proporcionar als professors les habilitats i eines necessàries per crear materials audiovisuals i aplicar-los a l’aula.
Aquest curs està dirigit a professors d’Educació Primària i Secundària de tota Espanya que estiguin interessats a aprendre i aplicar la narrativa audiovisual a les seves aules, independentment de l’assignatura o departament en què treballin.
Oferim:
– Curs Beginner per introduir-se a la Narrativa Audiovisual
– Curs Advanced a escollir Ficció o Documental per aprofundir en la Narrativa a partir també de diferents eines tècniques.
Els docents que hagin cursat el curs de Narrativa Audiovisual tindran accés al Manual de Narrativa i al programa d’Assistència a l’Aula que es duu a terme durant el curs, en el qual professors de Cine Base acudeixen als centres a donar suport al professorat ajudant als docents a implantar el projecte a dins l’aula aplicat a qualsevol asignatura i projecte.
Aquest curs està dirigit a professors d’Educació Primària i Secundària de tota Espanya que estiguin interessats a aprendre i aplicar la narrativa audiovisual a les seves aules, independentment de l’assignatura o departament en què treballin.