Amb aquest objectiu, la plataforma ‘Aprenem junts 2030’ de BBVA presenta la seva nova proposta metodològica: ‘Reinicia el teu món’. La iniciativa ofereix gratuïtament recursos per a ajudar docents i educadors a ensenyar a nenes i nens de primària a cuidar-se a si mateixos, millorar el planeta i respectar als altres. Amb la participació d’un grup de docents i experts, els continguts es mostren a través de vídeos, guies i pràctiques inspiradores per a ser aplicades a l’aula.
“Oferim un conjunt de recursos i estratègies per a treballar la sostenibilitat i la cura, posant el focus en la diversitat com a font d’enriquiment, fent proposades d’acció per a millorar l’entorn o analitzant els hàbits que poden influir en el benestar de les persones i el planeta. I per a transmetre tot això, les professores i els professors són essencials”, afirma Ana Gómez, responsable de Continguts i Identitat en BBVA Espanya.
Per a accedir i gaudir gratuïtament d’aquests continguts, només és necessari registrar-se a https://www.bbvaaprendemosjuntos.com/es/reiniciatumundo
3 MÒDULS TEMÀTICS
HÀBITS DE VIDA SALUDABLES
Cerca ajudar a sembrar en la infància la llavor de l’autocura i del benestar: inclou l’alimentació, el descans, la higiene i la vida activa.
CONSUM RESPONSABLE
El seu objectiu és que els nens i les nenes prenguin consciència i es comprometin activament amb el seu entorn. Reduir l’ús de plàstics és un exemple d’això.
DIVERSITAT I CONVIVÈNCIA
Subratlla la importància de treballar amb la infància els beneficis de la diversitat per a construir una convivència sana i respectuosa.
3 FASES
SENTIR
L’aprenentatge no ocorre només a l’aula. Sortir d’ella estimula les ganes d’aprendre i l’experiència enforteix l’après. Aquesta fase se situa en exteriors per a ajudar al fet que els educadors acostin altres contextos a la realitat del seu alumnat.
– En el mòdul d’HÀBITS DE VIDA SALUDABLES, la pediatra i divulgadora Lucía Galán s’uneix a Joan Roca, un dels millors xefs del món, per a conversar amb els nens i les nenes sobre la importància de conrear hàbits de vida saludables. Guiats per aquests dos experts i acompanyats de la seva professora, reflexionen sobre els seus propis hàbits, comprenen la importància de consumir productes de proximitat, aprenen els secrets d’una alimentació equilibrada a partir del ‘Plat de Harvard’, i gaudeixen, en l’horta dels germans Roca, de l’experiència de recollir el que la terra ofereix. “El menjar exerceix la labor social de mantenir unida a la família. Hi ha moltes emocions que estan connectades amb el menjar a través de la memòria”, assenyala Joan Roca. “Els nens i les nenes són el nostre futur, el futur del món, ensenyar-los i educar-los en la cura dels altres i en l’autocura és una de les labors més gratificants de la meva professió. És la possibilitat de deixar-los un llegat per a la resta de la seva vida”, comenta Lucía Galán.
– En el mòdul de CONSUM RESPONSABLE vivim l’experiència amb l’aventurer i divulgador Nacho Dean, primera persona a donar la volta al món a peu i en solitari. Dean va passar per 31 països i va fer 33.000 quilòmetres en tres anys. També és pioner amb una aventura marina, en la qual nedant, va unir els cinc continents amb l’objectiu de llançar un missatge de conservació dels oceans. Actualment lidera el projecte ‘L’ESPANYA BLAVA’, una expedició que combina la ciència, la divulgació i l’educació. Durant un any, Nacho Dean i la seva tripulació han recorregut en un veler la Península Ibèrica, per a estudiar l’impacte del plàstic i les escombraries marines en temes com la contaminació, el percentatge d’oxigen en aigua, la pèrdua de la biodiversitat, la pujada del nivell de la mar o l’augment de la temperatura d’aquest, entre altres. Un viatge que ha utilitzat l’energia solar i eòlica per a monitorar la situació de les costes espanyoles, conscienciar sobre el problema i buscar solucions per a aconseguir un oceà lliure de plàstics.
El grup d’alumnes va tenir l’oportunitat de pujar al vaixell, observar els plàstics a través d’un microscopi i comprendre el mal que els éssers humans estem causant en els fons marins i en les diferents espècies. “La contaminació per plàstics, juntament amb l’escalfament
global o la pèrdua de biodiversitat, és una de les grans amenaces per als ecosistemes marins”, recalca Nacho Dean.

– En el mòdul de DIVERSITAT I CONVIVÈNCIA, els nens al costat de la biòloga, divulgadora científica i experta en canvi climàtic, Odile Rodríguez de la Fuente van d’excursió al poble de Pelegrina (Guadalajara) on, el seu pare, Félix Rodríguez de la Fuente, director d’‘El hombre y la Tierra’, va gravar algunes de les seqüències més rellevants d’aquell programa que va marcar generacions senceres amb el seu missatge de respecte per la naturalesa. Odile Rodríguez de la Fuente considera que “des del respecte i l’amor a la naturalesa aprenem a estimar-nos a nosaltres mateixos, perquè som això, naturalesa. I la naturalesa és, en si mateixa, diversa, plena de diferències, plena de bellesa“.
PENSAR
En aquesta fase coneixem les possibilitats de la Filosofia Lúdica, un moviment que es desenvolupa dins del projecte internacional “Filosofia per a nens”. La Filosofia Lúdica és “jugar a pensar i pensar jugant” i s’aplica, a través del Projecte Sínia, a Mèxic, el Brasil, l’Argentina, Espanya, Colòmbia i l’Uruguai.
A ‘Pensar’ participen, Angélica Sátiro, doctora Cum laude en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, i postgraduada en Pedagogia filosòfica per la Universitat Federal de Mines Gerais (Brasil) i autora de més de 200 llibres pedagògics per a nens, i Viviana Figueroa, docent amb experiència en pedagogia teatral en l’àmbit escolar, especialitzada també en filosofia lúdica, pensament creatiu i pedagogia clown.
Per a Angélica Sátiro, “aprendre a pensar millor, és igual a aprendre a aprendre millor, una manera d’ajudar al fet que les nenes i els nens pensin millor per si mateixos de manera crítica, creativa, ètica i lúdica”.
ACTUAR
Actuar ens parla del desig de canviar les coses, d’acostar l’escola a la societat. Aquesta fase compta amb la direcció i assessorament pedagògic de Mariana Solari Maccabelli, Doctora en Psicologia i professora de la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat d’Extremadura. Al costat d’ella, la mestra Viviana Figueroa acompanya a 23 nens i nenes de primària a un col·legi real, en el qual es presenten de manera pràctica 3 propostes metodològiques actives que col·loquen a l’alumnat com a protagonista del seu propi procés d’aprenentatge:
– Aprenentatge cooperatiu en hàbits de vida saludables
Una experiència pràctica en la qual el grup explora les possibilitats de la cooperació per a l’adquisició d’hàbits saludables. En paraules de Mariana Solari: “L’aprenentatge cooperatiu ajuda a desenvolupar en el nostre alumnat valors com la tolerància, el respecte, la solidaritat o l’ajuda mútua”.

– Aprenentatge Servei per al consum responsable
Amb la participació de l’orientador Juan de Vicente Abad, un dels grans referents a Espanya i Llatinoamèrica en l’aplicació de l’Aprenentatge i Servei Solidari. En aquest cas, el grup d’estudiants surt de l’aula i es compromet en la cerca de solucions davant la quantitat creixent de plàstics en el seu entorn. Per a això, implicaran els residents del Centre de Gent Gran i les botigues del seu barri. Juan de Vicente Abad considera que “vincular l’escola amb la vida és la millor manera de tenir un aprenentatge significatiu. L’Aprenentatge Servei motiva als joves, aporta sentit a les assignatures que s’imparteixen en aula i els converteix en agents de canvi social”.
– Treball per zones en diversitat i convivència:
A través d’aquesta metodologia, els nens i les nenes desenvolupen una proposta en tres espais diferenciats i simultanis, on resolen reptes que els acosten a reconèixer el valor de la diversitat. La metodologia de treball per zones potencia l’autonomia individual en els processos d’aprenentatge.
‘Reinicia el teu món’ està dirigit per Blanca Madrid, responsable de metodologies de ‘Aprenem junts 2030’, i dissenyat per l’Equip INIDE (Equip Interdisciplinari de Recerca i Dinamització Educativa). Un grup amb una dilatada experiència tant en l’àmbit de la formació com de l’assessorament educatiu, que està integrat per Amanda López de l’Església, Irina Rasskin Gutman, Mariana Solari Maccabelli, Paula Martín- Lunas Villoria i Viviana Figueroa.
Aquesta és la quarta metodologia que es desenvolupa per al projecte, després del bon acolliment de les tres anteriors enfocades a aprendre a parlar en públic, sobre intel·ligència emocional i en la resolució de conflictes. La qualitat dels continguts, el boca a boca entre docents i el potencial de la plataforma d”Aprenem junts 2030′ ha aconseguit que més de 116.000 persones s’hagin registrat en les metodologies en menys d’un any. “De totes elles, 37.000 són professors que provenen de 5.545 centres educatius de tota Espanya. És a dir, un 20% dels col·legis del país té com a mínim un professor registrat en les nostres metodologies d’aprenentatge universals, pràctiques i gratuïtes”, explica Ana Gómez.
Les pràctiques sostenibles ajuden a millorar la qualitat de la vida de les persones, enforteixen els llaços de la societat, i brinden l’esperança d’aconseguir un futur millor. Un compromís, que com demostra “Reinicia el teu món”, es pot aconseguir a l’escola amb petites accions del dia a dia.
ALTRES PROPOSTES
En la plataforma d’‘Aprenem junts 2030’ de BBVA a més es poden trobar altres tres propostes d’aprenentatge:
‘
● ‘Molt més que parlar’. Expressar idees en públic és una capacitat fonamental. Una metodologia eficaç, senzilla i divertida per a ajudar nens i adolescents a aconseguir-ho. Amb Aurora Michavila, experta en comunicació.
● ‘Fets d’emocions’. Nens i adolescents poden aprendre a desenvolupar, gestionar i regular les seves emocions amb l’ajuda dels seus professors i pares. Amb Silvia Álava i Ruth Castillo, doctores en psicologia, especialistes en gestió emocional en infància i adolescència.
● ‘Resolució de conflictes’, enfocat en la bona convivència. L’important no és només un món en el qual no hi hagi conflictes, sinó com aprenem a gestionar els que es produiran. Amb Juan de Vicente Abad, psicòleg i orientador.
Per a accedir gratuïtament a tots aquests continguts, només és necessari registrar-se en https://www.bbvaaprendemosjuntos.com/es/aprendea
UN PROJECTE GLOBAL
La iniciativa ‘Reinicia el teu món’ forma part de BBVA Aprenem junts 2030, que s’ha consolidat com la primera plataforma en espanyol en consum de vídeos de temàtica sostenible. El projecte global acumula més de 2.700 milions de visualitzacions i una comunitat de 7,8 milions de subscriptors. A més de les metodologies educatives, el canal compta amb entrevistes a referents internacionals i vídeos inspiradors pels quals s’ha fet mundialment reconegut, el programa ‘Desafiaments’ dedicat a joves i adolescents i el canal KIDS per als més petits.