- Sota el títol Tothom és vianant. Respectem-nos! l’actual edició proposa als adolescents que reflexionin sobre la forma en què tothom es desplaça alguna vegada: a peu.
- Els estudiants d’entre 12 i 18 anys poden participar en el concurs fins al 22 d’abril de 2024, que en concret s’adreça a alumnes d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i joves que formen part de casals i centres de lleure, així com alumnes d’itineraris formatius específics (IFE).
- Es premiaran treballs a les categories de millors anuncis gràfics, vídeos per a Instagram, projectes de millora de seguretat viària i també el millor projecte educatiu en mobilitat segura impulsat per un centre escolar.
- Al llarg de les 17 edicions celebrades, més de 24.000 adolescents de tota Catalunya ha presentat més de 16.500 treballs a través dels quals han donat la seva visió sobre la mobilitat.
El RACC, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, ha convocat la 18a edició del concurs educatiu ‘Joves i Mobilitat’. Sota el títol Tothom és vianant. Respectem-nos!, la present edició proposa als adolescents reflexionar sobre la forma en què tothom es desplaça alguna vegada: a peu.
Ja sigui per anar a la feina, a l’escola, a fer compres o simplement per passejar, tothom és alguna vegada vianant i és essencial mantenir una actitud respectuosa cap als altres per contribuir a una convivència harmònica i segura en l’espai públic.
El repte de la 18a edició permet als centres educatius i centres de lleure treballar l’educació viària amb els joves, afavorint la seva reflexió envers el paper del vianant en la mobilitat.
La seguretat viària i l’harmonia en el trànsit depenen del respecte mutu i el compliment de les normes per part de tots els usuaris de la via, incloent-hi aquells que es desplacen a peu.
L’educació viària forma part del currículum escolar de secundària i batxillerat, amb la reforma de la llei LOMLOE de fa un parell d’anys. Un dels objectius d’aquesta reforma és que els alumnes adquireixin els bons hàbits d’una mobilitat segura, sostenible i responsable. Valors que el concurs Joves i Mobilitat també vol promoure entre els adolescents, a més d’actituds de respecte entre els diferents actors de la mobilitat.
Com anteriors edicions, el concurs premiarà els treballs presentats en 4 categories: anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projecte de millora de la seguretat viària, així com el millor projecte educatiu en mobilitat segura, que per quart any consecutiu reconeixerà les activitats que realitzen els centres regularment durant el curs relacionades amb la temàtica (com per exemple, la setmana de la mobilitat).
El concurs es dirigeix a alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà d’entre 12 i 18 anys, així com nois i noies d’aquesta edat que siguin membres de casals de joves o centres de lleure catalans i alumnes d’itineraris formatius específics (IFE).
Els alumnes poden presentar els treballs de manera individual o en grups de fins a 4 integrants, i a més han de comptar amb la col·laboració d’un tutor o tutora dels seus centres educatius o de lleure. Per participar en la present edició, els treballs han de presentar-se al web www.jovesimobilitat.cat fins al 22 d’abril de 2025, on els professors també trobaran recursos i propostes didàctiques sobre mobilitat, seguretat viària i convivència.
Més de 24.500 adolescents de tota Catalunya han participat a Joves i mobilitat, donant la seva visió sobre la mobilitat en més de 16.500 treballs al llarg de les 17 edicions celebrades.
Sobre el concurs
El concurs Joves i Mobilitat, el qual compta també amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat i amb diferents col·laboradors, és un projecte educatiu que va néixer el 2008 per ajudar els estudiants d’entre 12 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle.
La profunda transformació de la societat en els últims anys i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.