La fundació Joan Brossa convida a conèixer l’artista més enllà de la poesia tradicional per tal de descobrir l’univers brossià des del punt de vista del parateatre, posant la mirada artística en la sorpresa de l’espectador, més que en el relat literari i argumental.
L’exposició Altres Brosses. Joan Brossa i la poesia d’acció, el parateatre es pot veure del 15 de març al 16 de juliol i posa el focus en les obres visuals, enteses aquestes com els poemes objecte i els poemes visuals, així com els llibres que l’artista va dedicar al món de l’imaginari teatral.
La mostra inclou reculls fotogràfics i documentals relacionats amb artistes amb els quals col·laborava, així com obres que evoquen el transformisme, la màgia, la pantomima, els pallassos, el circ, el cinema de trucatge o el teatre visual.
Tot l’edifici de La Seca, una antiga fàbrica de moneda ubicada al Born de Barcelona, es transforma per aportar aquesta mirada brossiana. En totes les estances, el visitant troba la producció visual, literària i teatral amb un denominador comú: la poètica de l’encís.
Visites escolars
Com a complement, la fundació ofereix visites educatives de la mà de mediadors i educadors del centre especialitzats en l’art i l’educació.
Es tracta d’una sèrie de dinàmiques creatives que persegueix un triple objectiu: descobrir el teatre de Joan Brossa, aprendre la relació entre cos i objectes i viure la creativitat posant èmfasi en el procés artístic més que en el resultat final.
Les visites escolars estan pensades per a alumnes d’entre 12 i 18 anys, tenen una durada d’una hora i mitja, són en català i el preu és de 4 euros més IVA per alumne, amb un màxim de 50 alumnes amb dos mediadors diferents.
La reserva es pot fer a través d’un formulari, marcant l’activitat “Altres Brosses”, o bé escrivint un correu a sgali@fundaciojoanbrossa.cat.
A partir dels 18 anys, hi ha la possibilitat de fer visites guiades a càrrec del comissari de l’exposició, Joan M. Minguet, els dies 22 de març, 17 de maig, 14 de juny a les 18 hores.
L’escenari de la fascinació
Joan Maria Minguet ha centrat l’exposició en posar la poesia en escena per tal de despertar en l’espectador la fascinació, la sorpresa i l’ocurrència. Aquest projecte és una recerca que pren forma d’instal·lació expositiva per explicar la dedicació de Joan Brossa al que ell mateix anomenava parateatre.
Segons Minguet, Brossa va conrear aquesta disciplina escènica centrada en buscar el contacte amb l’espectador no tant des de la tradició del teatre com des de la sorpresa i la fascinació, cosa que pot succeir en un escenari, un circ, un carrer o una plaça, per la qual cosa va més enllà de l’argument i la narració.