El màster té la finalitat de proporcionar una visió teòrica i pràctica de l’educació en valors i de la pràctica de la ciutadania democràtica. Això inclou la capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar projectes educatius en diversos àmbits, com ara l’educació formal, no formal i informal, l’Administració pública, el tercer sector i els mitjans de comunicació, per tal que els estudiants adquireixin competències per desenvolupar programes que fomentin la participació democràtica, civisme, la salut, l’educació ambiental, la perspectiva de gènere i el consum responsable.
El programa, amb un total de 60 crèdits ECTS, té una durada d’un any acadèmic, s’imparteix de manera presencial en català i castellà i ofereix 30 places. Està coordinat per Mònica Gijón, Xus Martin i Marta Sabariego i Mònica Gijón.
Gijón destaca la importància del màster perquè “molts equips professionals d’escoles, instituts i entitats socials comparteixen preocupacions i indignacions per qüestions com la sostenibilitat, manca d’equitat, augment de les violències, l’impacte de la tecnologia i les xarxes, la fragilitat democràtica i la creixent polarització… I especialment, com aquests aspectes afecten els infants i joves. És a dir, de problemes que ens indignen i ens afecten en tenim molts, però la indignació no és suficient per abordar aquests problemes amb els infants i joves. Cal abordar aquestes qüestions de forma pedagògica i situada per estimular el pensament crític, la col·laboració i el compromís social.
“L’objectiu del màster és oferir eines pedagògiques per abordar reptes i desafiaments socials amb una perspectiva crítica i democràtica. I fer-ho amb una experiència formativa i de recerca que permeti als participants experimentar i implementar projectes d’educació en valors a les institucions educatives””, afegeix. Per a Gijón, “l’educació en valors ha de vetllar per una formació integral que pugui atendre les necessitats, inquietuds i preocupacions dels infants i joves i que alhora els convidi a desenvolupar respostes creatives, intel·ligents i respectuoses als desafiaments globals que tenim com a societat”.

En aquest sentit, la coordinadora sosté que els alumnes del màster s’emporten una formació experiencial i aplicada als seus àmbits laborals, i remarca la diversitat de metodologies i eines per treballar l’educació en valors com ara, pràctiques narratives, biogràfiques i de clarificació dirigides a l’autoconeixement; pràctiques dialògiques, discursives i de comprensió crítica per treballar en grups i pràctiques participatives i cíviques per treballar a la comunitat com l’aprenentatge servei.
Cultura, medi ambient i comunitat
Hi ha activitats fora de les aules, com les sortides artístiques i culturals, itineraris mediambientals i activitats comunitàries. “L’art, la cultura i la pròpia ciutat parlen de valors i convida a reflexionar i elaborar un posicionament crític”, indica Gijón. “Els alumnes del màster s’emporten una caixa d’eines conceptuals i metodològiques per desenvolupar projectes d’aprenentatge servei i activitats de compromís cívic a les entitats educatives, escoles i instituts. També per dinamitzar espais de tutoria i orientació”.
El màster vol proporcionar eines per desenvolupar el vector curricular de benestar emocional, cura i protecció de les infàncies, i també per treballar la Justícia Global, la ciutadania democràtica i la consciència global de forma pedagògica amb infants i joves.
Tal com sosté la coordinadora, “els equips educatius tenen un gran repte en la formació dels seus alumnes en un món cada vegada més complex. En un moment d’augment de l’extrema dreta i de discursos més totalitzadors i polaritzats, l’educació democràtica, crítica i en valors és més urent que mai. Cal més que mai formació crítica i democràtica. La proposta d’educació en valors i ciutadania del màster és una oportunitat per qüestionar-se i reflexionar de forma crítica la realitat, i a la vegada, aprendre a dialogar i treballar junts, inclús amb aquells que pensen diferent. Cal donar eines conceptuals i crítiques per evitar la polarització, l’enfrontament i la manca de respecte”.

El màster té més de 15 anys de trajectòria. Una de les característiques és la seva aposta per la presencialitat i per una metodologia dinàmica a l’aula. Les sessions es dissenyen per ser altament participatives, permetent als estudiants aplicar els coneixements adquirits directament als seus entorns professionals.
El curs està dirigit a diferents perfils:
- Professorat de primària, secundària i cicles formatius que vulguin treballar:
- Tutoria i metodologies d’educació crítica, democràtica i en valors.
- Vector benestar emocional, ciutadania democràtica i consciència global.
- Servei comunitari i aprenentatge servei als IES i escoles.
- Professionals d’entitats socioeducatives que vulguin treballar amb el jovent i la infància aquests temes des d’una òptica crítica, transformadora i participativa.
- Professionals de l’administració i tècnics d’educació, participació i joventut que vulguin impulsar projectes de participació local, aprenentatge servei en el marc d’una òptica de ciutat educadora.
El programa permet capacitar l’alumnat per desenvolupar projectes d’aprenentatge servei (APS), una metodologia que integra l’aprenentatge acadèmic amb el servei a la comunitat. A més, el màster serveix com a via d’accés per a programes de doctorat de la Facultat Educació i Societat, i és el punt d’inici per a aquells estudiants interessats en la recerca acadèmica.
Tal com resumeix l’equip coordinador, el Màster en Educació en Valors i Ciutadania de la Universitat de Barcelona es posiciona com una eina essencial per als professionals que volen contribuir a una societat més crítica, participativa i justa.