Es va realitzar el 19 de maig, tenint present la Sentencia del del TSJC, de l’aplicació del 25 per cent del castellà, a la seu de Rosa Sensat amb el nom “El català a l’escola” on vam poder compartir opinions i visions diferents.
Del resultat d’aquestes opinions vam arribar a obtenir una mirada panoràmica del tema, que ens va permetre arribar a una sèrie d’acords i veure que el tema de la llengua no queda només reduït a marc de l’escola, sinó que és conseqüència d’altres elements o factors externs.
Aquí teniu el document
Després de la “Jornada sobre el català a l’escola” que RELLA va convocar com a jornada oberta atenent la proposta del Grup d’Educació i tenint molt present la sentència del TJSC de l’aplicació del 25% de castellà a les escoles.
Tenint en compte que la nostra cultura, i per tant la llengua catalana, està minoritzada continua amenaçada i en retrocés real i més entre el joves.
Afirmant rotundament que la llengua castellana a Catalunya s’aprèn a l’escola en els nivells que marca la llei.
I finalment reconeixent que la Generalitat, la conselleria d’Educació, no ha fet complir ni aplicar la immersió en tots els nivells i zones, ni la normativa catalanitzadora en altres àmbits de la societat del Comerç, Relacions Públiques, Justícia, Administracions, Cultura, Ciència, Tecnologia …
EXPOSEM:
Que no volem que la nostra Cultura, i per tant la Llengua, desapareguin a mig ni a llarg termini.
Que els Organismes de l’Administració de l’Estat Espanyol, Jurídic, Legislatiu i Executiu han de vetllar per les llengües catalana, aranesa, euskera i galega, tant en l’interior d’Espanya, com diu la Constitució, com a la resta d’Europa.
Que hi ha molts partits polítics que van en contra del català, per activa o per passiva. Estan molt ajudats pels mitjans d’opinió espanyols. Es diuen moltes mentides que s’agafen com arguments i que ningú desmenteix.
Que la llengua vehicular de l’Escola i a l’Escola ha de ser el català ja que és la llengua nostra de Catalunya.
Que no és veritat que els alumnes que s’escolaritzen a Catalunya no aprenguin el castellà. Des de l’inici del procés d’immersió s’ha comprovat que els nois i noies surten de l’escola podent utilitzar les dues llengües.
Que el procés d’immersió en català no s’ha motivat ni controlat suficientment i hi ha hagut inhibició de la Conselleria d’Educació, sobretot al Nivell de Secundària.
Que estimem totes les llengües. El castellà com a llengua germana. Volem que els nostres alumnes aprenguin a l’escola i a l’institut, quantes més llengües millor, per cultura i utilitat.
Que els mestres i professorat en els Claustres són els que han de decidir com i quan i amb qui es faran aquests aprenentatges de les llengües, en el marc de la immersió.
Que els Centres han de disposar de mestres i professorat molt ben preparats i motivats, en aquest cas de llengües. La conselleria ha de garantir que hi hagi els materials adequats per poder tirar endavant la immersió, pel que fa a la llengua catalana.
La Generalitat ha de garantir que TOT el professorat dels centres Públics i Privats domini el català parlat, llegit i escrit amb fluïdesa per garantir els objectius de la Llei de Política Lingüística.
Que la Conselleria d’Educació acordi amb la Conselleria d’Universitats que durant els aprenentatges dels futurs mestres i professors s’exigeixi un alt nivell de Català i de Cultura catalanes.
Que la Generalitat apliqui i millori el que està previst que s’ha de fer en les Escoles i Instituts, en aquest cas, respecte a la immersió. Que en cap cas es defugin responsabilitats de la Inspecció. Alhora cal que es recuperin les Aules d’Acollida.
Que pensem que no hi ha d’haver canvis legals per la qüestió del català a l’escola. En principi s’ha d’aplicar el que ja està legislat. Si el govern i partits polítics creuen que s’han de fer actualitzacions legislatives que aquestes siguin consensuades àmpliament i que serveixin per defensar l’ús del català. Si hi ha nova normativa aquesta ha de garantir que es farà bé i a tot arreu.
Que la població catalana en general, nosaltres, hauria de ser més activa en tots els camps on s’ha legislat a favor de l’ús del català en la vida quotidiana: en el camp del comerç i hostaleria; la sanitat; la justícia i advocats i notaris; administracions; en quina llengua ens dirigim d’entrada a persones desconegudes; com redactem les nostres reclamacions; com acceptem que la majoria de receptes mèdiques i factures i rebuts no estiguin redactats ens català…
Acordem també enviar aquest Document de reflexió a totes i tots els nostres socis i sòcies.
També l’enviarem a Plataforma Per la Llengua, Òmnium Cultural, Assemblea Nacional de Catalunya, Som Escola i Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.
Es farà arribar al Govern de Catalunya. A la Conselleria d’Educació. A tots els Partits Polítics del Parlament de Catalunya. Pacte Nacional per la Llengua.
També a totes les altres entitats que ho creiem oportú.