L’Aula d’Alfabetització és un recurs per a noies i nois de 16 a 18 anys que no estan alfabetitzats i acaben d’arribar a la ciutat d’Olot o a algun municipi de la comarca de La Garrotxa.
El sistema educatiu vigent a Catalunya marca que l’educació obligatòria ho és fins als 16 anys. Els joves d’entre 16 i 18 anys, que arriben a Olot sense coneixement de la llengua i sense documents de convalidació d’estudis no tenen un recurs en l’àmbit formatiu i formal que ajudi a millorar la seva formació i sobretot, el seu coneixement de la llengua catalana.
Per tot això, des de l’Institut Municipal d’Educació i Joventut d’Olot (IME) tenim aquest espai.
Els OBJECTIUS de l’Aula d’Alfabetització són els següents:
- Proporcionar els recursos mínims necessaris per a comprendre i poder utilitzar la llengua catalana en les situacions de comunicació orals i escrites més habituals.
- Conèixer l’entorn social, cultural i juvenil de la ciutat (entitats, espais, serveis…)
- Oferir orientació formativa i laboral en funció dels interessos dels joves participants.
- Crear un espai de comunicació, de coneixement i de respecte mutus, entre persones de procedències diferents.
- Aconseguir la incorporació dels joves nouvinguts als recursos que ja existeixen a la ciutat.
- Aconseguir que les i els joves tinguin les habilitats necessàries per a poder escollir el seu futur personal, ja sigui continuant estudiant, ampliant la seva formació laboral o inserint-se al mercat de treball.
El projecte s’adreça a joves acabats d’arribar a Olot, que tenen entre 16 i 18 anys, tant els que han pogut estar atesos en algun dels diferents recursos com els que no poden accedir a cap recurs formatiu normalitzat, ja sigui per la manca de places o per les limitacions que tenen en un primer moment especialment pel que fa al coneixement de la llengua catalana i els recursos socials de la ciutat. El projecte s’ha d’entendre necessàriament com a puntual i limitat en el temps; o sia, el sentit del caràcter específic és corregir les mancances inicials que tenen aquests joves en el moment d’arribar a la ciutat i, una vegada tenen les habilitats necessàries, es puguin incorporar en recursos normalitzats per a joves de la seva edat.
L’Aula d’Alfabetització funciona de dilluns a divendres de 9.00 a 12.00h i de 16.00 a 17.00h, seguint el calendari escolar ordinari a les aules de l’Institut Municipal d’Educació i Joventut.
Les sessions d’alfabetització les realitzen un grup de 15 mestres i professors/es jubilats i jubilades de l’associació RELLA que aporten el seu coneixement i experiència per desenvolupar els objectius d’aquest recurs. Aquest grup de docents s’encarrega de fer classes de català, matemàtiques i informàtica.
A més els dimarts i dijous comptem amb la col·laboració d’ARRIANT que amb educadors i educadores fan sessions encaminades a treballar el coneixement de l’entorn, el lleure i el creixement emocional i personal de cada alumne.
Per últim, els dimecres els joves de l’Aula d’Alfabetització poden anar de manera voluntària a l’ESPAI FAMÍLIES on disposen d’un espai obert per poder esmorzar, jugar, llegir, consultar internet, etc… i on hi ha una educadora social del Consorci d’Acció Social de La Garrotxa que els acompanya en allò que puguin necessitar.
L’Aula d’Alfabetització compta amb variats i nombrosos materials que faciliten l’aprenentatge de la llengua des de diferents metodologies i continguts. Aquesta diversitat de materials permeten poder-se adaptar a la diversitat de l’alumnat que acull l’aula, ja que cada jove arriba amb uns coneixements i un bagatge ben diferents.
L’experiència dels anys ens permet explicar que cada curs passen per l’aula entre 15 i 30 alumnes, tenint un grup estable d’uns 20 joves durant tot el curs. L’origen d’aquests nois i noies és variat, però predominin els de Gàmbia, el Panjab i el Marroc.
No és una tasca fàcil aconseguir una comunicació i aprenentatge fluid (entre nivells escolars i capacitació diversa, interferències lingüístiques constants, manca d’escolarització, cultures i hàbits distants) però amb ganes i il·lusió millorem tot fent camí junts. Estem molt contents de l´experiència que va néixer ara fa deu anys. No podem parlar de grans èxits ni exagerada rendibilitat però sí d’una gran tenacitat i bona voluntat per part de tots els que hi treballem. És més, i aquí està la gràcia, els adults descobrim constantment una gran riquesa en el contacte personal. Alhora aprenem a llegir i escriure unes vivències que ens permeten sortir de nosaltres mateixos i mentre la salut ens ho permeti retornar recíprocament els béns rebuts des d’un aprendre-aprendre i d’un esperit de servei que ens dóna molta vida. Ho recomanem a tothom perquè els desequilibris socials, econòmics i culturals són grans i demanen l´auxili de tothom.
Voldríem acabar reivindicant que aquesta formació tan important per aquestes i aquests joves que venen i es volen integrar a la vida i cultura del nostre país, no ha de ser una tasca assignada únicament al voluntariat i hauria de ser la Generalitat qui es fes càrrec institucional d’aquesta formació, clau pel procés d’acollida i integració d’aquests joves nouvinguts.
1 comentari
Hola bon dia,
Estaria interessada a parlar amb algú de vostès referent a la possibilitat de fer unes classes de català bàsic 1 per a nouvinguts a Besalú.Sé que estan fent molt bon treball i voldria saber si em poden ajudar. M’han donat el seu contacte des de caritas Olot.