Estem veient com des de diverses activitats econòmiques i culturals persones que hi estan implicades miren d’ajustar la seva resposta a les exigències que el perill de contagi ens té sotmesos i sotmeses.
Han aparegut amb força -potser per quedar-se entre nosaltres- el teletreball a diferents empreses, la venda en línia que ja duien a terme les grans plataformes ara estan sent copiades per petites i mitjanes botigues per poder vendre els seus productes, activitat que potser només tres mesos enrere haguessin estat desestimades.
I també podem parlar de moviments socials de voluntariat que en diferents barris de les ciutats i en diferents pobles han anat creant una xarxa d’ajuda a gent gran fent-los el servei d’anar a comprar, portar-los els queviures i els medicaments i baixar-los la brossa al carrer.
Hem vist i veurem de tot.
I evidentment, aquesta situació també ha afectat la nostra associació. Hem hagut d’ajornar els actes que teníem previstos per a la celebració del 10è aniversari, tot esperant millors temps que ens permetin acabar-les i establir a través del web (www.rella.cat) tota la relació que normalment duem a terme entre nosaltres i també de cara enfora: debats, xerrades, clubs de lectura, passejades, visites…
És l’única via per poder anar oferint a sòcies i socis les activitats que determinen els nostres objectius.
Com es concreta el que anem fent?
Com en la majoria d’entitats -per no dir totes-, estem utilitzant el nostre web com l’únic canal possible de què disposem. Hem creat tres espais on recollim el que ens va arribant i el que anem trobant tot resseguint les diferents xarxes telemàtiques. Tothom ha pogut constatar l’allau de missatges que rebem personalment, tant a través de correus o webs com dels canals de comunicació social com poden ser whatsapp, instagram, youtube, … Són les fonts d’on bevem i també les mateixes que alimentem amb les nostres aportacions, de creació personal o bé reenviades: és un flux que no para!
En el nostre web hem creat un espai general sota el títol CORONAVIRUS que conté aportacions d’actualitat de dues temàtiques: Recomanacions pel confinament i Recomanacions del món educatiu. Clicant sobre les paraules calentes s’obren els enllaços directes a aquestes seccions del nostre web.
Les recomanacions pel confinament aporten reflexions sobre l’impacte de la pandèmia en la nostra vida, en la nostra societat. Són escrits, uns més generals que d’altres, en què les autores i els autors exposen les seves idees, els seus pensaments, les seves crítiques sobre la malaltia i les accions personals i de l’administració. Conté enllaços i aportacions del Canal Salut i d’autores i autors -la llista no pretén ser exhaustiva- com Milagros Pérez Oliva, Marina Garcés, Daniel Innerarity, Manuel Castells, Yayo Herrero, Josep Ramoneda, David Fernàndez. Les temàtiques giren al voltant de la salut, l’economia, l’aprenentatge a casa, pensament, societat, política, sortida del confinament.
D’altra banda, el recull relacionat amb el món educatiu ens ofereix la possibilitat de llegir escrits relacionats amb el nostre món professional. Hi podem trobar documents d’autores i autors com Francesco Tonicci, Jaume Cela i Juli Palou, Jaume Funes, Ricard Aymerich, Joan Domènech, Adelina Escandell, Xavier Bonal. També del Grup d’Educació Avui, de la nostra Associació.
Finalment, la pestanya Escrits en temps de coronavirus ens mena a totes les comunicacions aportades per les diferents sòcies i socis i que està oberta a la participació de qui vulgui fer-ho, només cal enviar el vostre escrit a rellacat@rella.cat i el penjarem en aquesta secció.
La idea l’ha recollida la Junta de la proposta que va fer un dels nostres socis amb la finalitat que totes i tots tinguem la possibilitat de dir-hi la nostra.
La temàtica és completament oberta. Cadascuna de les aportacions està feta des del punt de vista que cada autora, cada autor ha volgut focalitzar. I no exclusivament des d’un punt de vista d’exensenyants, perquè l’hem volgut oberta a tothom.
Realment, ha estat un encert perquè les aportacions van arribant contínuament, cosa que demostra la necessitat que tenim d’expressar les nostres vivències en moments tan especials.
Queda’t a casa i segueix connectat!