9 de cada 10 docents a Espanya afirmen que necessiten formació en alfabetització mediàtica informacional (AMI) per aprendre a defensar-se de la desinformació i transmetre-ho a l’alumnat. Davant d’aquesta dada, queda clar que calen eines per fer front a la infoxicació amb què ens trobem en el nostre dia a dia, i precisament aquest és el nostre objectiu: des de Verificat oferim formacions que permeten adquirir les habilitats necessàries per moure’ns per la xarxa de forma crítica.
Les nostres formacions estan enfocades tant a professorat com a alumnat, i tenen una durada que varia segons les necessitats del centre. T’ho expliquem!
Què és Verificat?
Verificat som una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a Internet. Ho fem des del periodisme i l’educació perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica.
Fem fact-checking, o verificació de dades, i analitzem tant al discurs dels nostres representants polítics com el soroll que circula a través de les xarxes socials. Ens especialitzem en la política de Catalunya, el discurs d’odi i la desinformació científica, especialment sobre salut i canvi climàtic. També fem periodisme de dades, investigació i transparència.
A més, som la primera plataforma de fact-checking de Catalunya, l’única amb el reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). També som membres de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya.
Desfake: un projecte per educar en AMI
Tot i que els adolescents han crescut amb Internet, la literatura acadèmica demostra que els nadius digitals no existeixen: la majoria dels joves tenen problemes per detectar la desinformació, que va des de vídeos fake virals a Instagram fins a contingut patrocinat que es ven com a notícia.
Per això, una de les nostres àrees de treball és el projecte educatiu Desfake, que busca desenvolupar la capacitat de l’alumnat per avaluar críticament la informació que reben a través de les xarxes. Desfake permet millorar la capacitat per reconèixer les fonts fiables i diferenciar la informació rigorosa de la que no ho és. L’objectiu del projecte és formar ciutadans responsables que qüestionin allò que els genera dubtes, es facin les preguntes adequades i tinguin les eines necessàries per actuar i protegir-se enfront de la desinformació que es troben dia rere dia a la xarxa; és a dir, educar en alfabetització mediàtica informacional (AMI).
Els recursos, materials, activitats i guies del projecte estan dissenyats per treballar a l’aula. El professorat són els protagonistes i s’encarregaran de transmetre el que aprenguin. Les dues primeres càpsules són gratuïtes i estan disponibles aquí.
Centres Desfake: una proposta aterrada als centres educatius
Desfake ofereix formació pel professorat, però també anem un pas més enllà amb el programa Centres Desfake. Aquest projecte, finançat per Horizon 2, busca integrar en la cultura dels centres les eines i hàbits perquè es converteixin en espais de confiança mediàtica i esdevinguin catalitzadors d’una societat més informada, crítica i democràtica.
Aquest projecte va un pas més enllà de Desfake: el centre crea un equip impulsor de professors que seran els encarregats d’integrar en la cultura del centre l’alfabetització mediàtica i de veure de quina manera té sentit treballar-la. No es tracta d’aplicar la metodologia a una sola assignatura, sinó de plantejar-se què ha de passar a les aules perquè l’alumnat sigui competent en AMI. Aquest projecte es pot dur a terme gràcies a una subvenció del Departament d’Educació que prové de fons Next Generation i la prova pilot acabarà el proper abril.
Si t’interessa, pots registrar-te aquí per no perdre’t cap novetat!
Projecte SUM: Promovent l’alfabetització mediàtica entre la gent gran
A Verificat no només treballem amb joves i professorat a les escoles. A través del Projecte SUM, també promovem l’alfabetització mediàtica entre la gent gran, proporcionant-los les eines perquè elles mateixes puguin formar-se entre iguals en el si de les seves comunitats.
L’any 2021, més d’una cinquena part (20,8 %) de la població de la UE tenia 65 anys o més. Les dades mostren que aquest segment de la població és més susceptible a la desinformació, sobretot en l’àmbit digital. Amb això en ment, el 2022 es va posar en marxa el projecte SUM (Seniors United against Misinformation) amb l’objectiu de promoure l’alfabetització mediàtica entre la gent gran a Europa.
El projecte és un pilot de dos anys amb la finalitat de crear un manual que inclogui instruccions, estratègies i continguts per replicar el projecte a qualsevol part d’Europa. A través del manual, SUM pretén oferir un model formatiu a actors de la societat civil i pública que vulguin posar la gent gran al centre de l’alfabetització mediàtica al seu territori.
El projecte està finançat pel programa Europa Creativa i es desenvolupa a Espanya, Finlàndia i Itàlia. Està coordinat per Verificat des de Barcelona, i també hi participa la Universitat de Lapònia —que estudia l’alfabetització mediàtica en un entorn acadèmic i implementa el projecte a Finlàndia—, i Housatonic —que s’especialitza en co-disseny i facilitació, i implementa el projecte a Itàlia—.
Formació entre iguals
Un dels punts forts d’aquest projecte és que es treballa amb gent gran, per a la gent gran. Els voluntaris SUM van desenvolupar de manera col·laborativa els materials educatius per ser utilitzats en els seus respectius tallers entre iguals, amb el suport d’experts en alfabetització mediàtica de Verificat, la Universitat de Lapònia i la Universitat de Pompeu Fabra. Aquest enfocament garanteix que la formació no només s’adapti a les realitats i interessos del públic objectiu, com ara el tipus de canals de comunicació que utilitzen (per exemple, és menys probable que utilitzin TikTok) i la informació que els arriba, sinó que també permet que la formació sigui més propera i interactiva, la qual cosa fomenta un sentiment de pertinença al projecte entre les persones participants.
La participació de Rella
Rella ha col·laborat amb Verificat en el Projecte SUM, aportant voluntaris d’entre els seus socis, compartint informació del projecte al seu butlletí i organitzant un taller d’alfabetització mediàtica pels seus socis, impartit per voluntaris de Rella formats per Verificat. La col·laboració amb Rella ha sigut molt enriquidora, ja que l’experiència dels seus socis en l’àmbit de l’educació, així com el seu interès i predisposició a esdevenir agents de canvi en l’àmbit de l’alfabetització mediàtica, ha representat una gran contribució al projecte.
Vols saber-ne més?
Si t’interessen els nostres projectes i voldries participar o saber-ne més, pots escriure’ns a: hola@verificat.cat, per Whatsapp: 666 908 353, o pots apuntar-te al nostre butlletí.