No child left behind. Que cap infant es quedi enrere. Aquest és el nom que va donar l’Administració de George Bush l’any 2001 a la llei d’educació, que ha marcat el sistema escolar dels Estats Units la darrera dècada. A la vista del l’ampli rebuig i l’estrès que ha generat en el sector, els partits Demòcrata i Republicà, per unanimitat, han acordat ara revisar-la.
Els diaris nord-americans, com The New York Times o The Washington Post, recullen la notícia. El diari The Huffington Post ha publicat un detallat article sobre les claus de la reforma.
Els dos principals partits polítics s’han posat d’acord per canviar una llei que professorat, famílies, estudiants han viscut com un fracàs. Es va presentar com la palanca per acabar amb les desigualtats als centres, però el sector ha acabat indignats amb l’excés d’exàmens externs que cada any havien de superar els alumnes i amb les sancions que s’administraven als centres amb més fracàs. També se li ha criticat que lligués l’avaluació dels docents als resultats en els tests dels estudiants.
La nova llei, anomenada Every Students Succeeds (tots els estudiants tenen èxit), es presentarà el 30 de novembre, però ja se’n coneixen alguns detalls.
Seguirà mantenint un examen estandaritzat al final de cada curs, però amb el compromís de que suposi menys estrès que fins ara. Segons una enquesta recent de Council of the Great City Schools, els alumnes de les grans ciutats se sotmeten de mitjana a 112 exàmens obligatoris entre l’escola bressol i la selectivitat. Això suposa un 2,3% del temps que passen a classe, segons l’enquesta.
La llei estava pendent de renovació des de l’any 2007, però el principal escull que separava Demòcrates de Republicans era la capacitat d’actuació del Govern federal. Els primers, actualment al Govern –amb Barack Obama de president– aposten per un sistema on el govern central tingui més control sobre tot el sistema, mentre que els segons defensen una administració educativa descentralitzada.
Finalment, segons el text, el Govern federal perdrà la capacitat de sancionar les escoles amb mals resultats, tasca que recaurà en els Estats. Així i tot, es recomana intervenir el 5% d’escoles amb resultats més baixos.
En aquesta línea, la nova llei també estipula que el Govern central no podrà imposar els estàndards acadèmics, és a dir, el polèmic currículum anomenat Common Core.
Entre els qui ja s’han pronunciat sobre la reforma hi ha Diane Ravitch, principal flagell de la llei No child left behind durant els darrers anys: “Per ara, hem de celebrar la fi d’una llei terrible que ha vist en el càstig l’estratègia federal per a la reforma escolar. Celebrem que en el futur cap Secretari d’Educació tindrà poder per imposar les seves idees defectuoses a totes les escoles públiques i tots els mestres del país”, apuntava en un comentari recent al seu blog.