Aquí us fem un recull de propostes per fer sortides aquests dies de tardor. Hi trobareu idees de tota mena com anar al Montseny a veure els colors de la tardor i uns follets que hi viuen amagadets, conèixer com funciona el port comercial de Barcelona o animar-vos a presentar la vostra convocatòria per a participar a ALIA, el programa del CCCB per a joves que vincula investigació científica i creació artística.
Activitats de cultura segura arreu de Catalunya i per a totes les edats, des d’infantil fins a cicles formatius. Ja teniu a punt el calendari de setembre a desembre?
Biologia i comportament animal per als més petits al Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Fins al mes de maig de 2020 podeu veure una exposició única per apropar la biologia i comportament animal als infants de 3 a 8 anys. Aquí descobriran d’una manera entenedora i molt lúdica com és la vida de les cries dels animals (75 espècimens naturalitzats) des que neixen fins que s’independitzen.
L’exposició temporal de Bebès Animals ha estat coproduïda pel Reial Institut Belga de Ciències Naturals i el Museu d’Història Natural de Tolosa. En el procés de disseny hi van participar diverses escoles per tal d’analitzar, testar i validar amb nens i nenes de 3 a 8 anys el contingut, les formes, els colors, els jocs i els multimèdia de l’exposició.
Així la mostra està feta de materials acollidors i plena de colors vius. Aquesta es presenta com un terreny d’aventures amb nombrosos jocs corporals, sensorials i activitats multimèdia i audiovisuals que inviten a tocar, sentir, imitar, observar, emocionar-se i meravellar-se amb els bebès animals. Però sobretot convida als infants a comparar-se amb aquestes cries i prendre així consciència del seu propi desenvolupament. Per tal que en puguin gaudir grans i petits l’exposició té diferents nivells de lectura.
El CCCB proposa imaginar ciutats més saludables a alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat
Ja tenim aquí una nova convocatòria per participar a ALIA, el programa del CCCB per a joves que vincula investigació científica i creació artística. En aquesta ocasió, després de l’any de pandèmia viscut, es proposaran una sèrie de reptes per imaginar el futur de les nostres ciutats. A través de diverses tècniques artístiques, els joves repensaran el vincle entre ciutat i salut.
El programa, elaborat conjuntament amb l’ISGlobal i Mixité, treballa de manera transversal les correlacions entre ciutat i salut i planteja com, mitjançant la divulgació científica, la planificació urbana i la creació artística, podem idear models de vida que donin resposta a les emergències climàtiques, socials i sanitàries de les metròpolis actuals i del futur.
Així els grups escollits treballaran els reptes durant cinc mesos i a més podran conèixer de primera mà alguns dels programes de recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona i descobriran de quina manera la configuració de la ciutat i el model de vida que se’n deriva es relaciona amb la salut dels seus habitants i del planeta. Ho faran acompanyats dels científics que lideren la recerca i del col·lectiu Mixité, format per una arquitecta i un artista.
Teniu temps de presentar la vostra candidatura fins al 15 d’octubre.
Un viatge a través de la veu al Palau de la Música
Dins l’àmplia programació per a escoles del Palau de la Música Catalana trobem el concert-espectacle de Les músiques del món que vol donar a conèixer els diferents recursos i possibilitats sonores que ofereix la veu humana, el principal vehicle de comunicació de les persones.
Els alumnes de Cicle Superior de primària i secundària viuran un viatge pels cinc continents passant per diferents països i escoltant la gran diversitat de cultures musicals existents a través de les seves cançons tradicionals i populars.
Els seus cinc intèrprets ens mostraran les seves habilitats vocals imitant el so de violins, trompetes, guitarres, flautes, trombons, maraques, balalaiques, didjeridús… tots ells exclusivament a cappella i utilitzant la improvisació com a un recurs artístic més.
Entrar en un conte a El Taller de Txo als peus del Montseny
Si encara no ho coneixeu hi heu d’anar! La companyia de Txo Titelles tenen el seu taller a Sant Esteve de Palautordera, en el seu jardí hi tenen un arbre majestuós a on hi viu tot un poble de follets. També organitzen visites per escoles, i aquesta ofereix tres experiències en una: l’Arbre dels Follets + el Taller del Titellaire + espectacle de titelles al teatret.
A l’entrar al seu jardí ja trobem un caminet que si el seguim ens mostrarà les cases dels follets i podrem observar com fan les seves tasques. Els follets cobren moviment i així veurem el que llaura el seu hortet, el fuster serrant un tió, el que pasta farina, el que dorm profundament a l’hamaca, el que llegeix absort, la castanyera, etc.
A continuació, la companyia ens mostrarà el seu magatzem a on creen les seves titelles. I veurem a on guarden escenografies, baguls, caixes, i maletes plenes de records. Així coneixerem els materials i les eines que utilitzem els titellaires, i veureu com funcionen algunes d’elles. Per acabar, en un petit escenari que tenen muntat a l’aire lliure ens faran un espectacle de titelles.
Una experiència màgica i fascinant ideal per fer aquests mesos de tardor que de ben segur agradarà als més petits, però també als més grans.
Una exposició interactiva sobre els dilemes ètics generats per les noves tecnologies
“L’ètica de les màquines” és una exposició itinerant i gratuïta que busca fer reflexionar sobre els nous dilemes ètics que neixen arran de les tecnologies emergents i que afecten l’àmbit de la llar, l’educació, l’oci i el treball. A través de diferents instal·lacions interactives i activitats didàctiques, visitants de totes les edats podran endinsar-se al món de la roboètica, un corrent que analitza els reptes morals d’una societat on humans i robots intel·ligents conviuen.
Podran els robots ensenyar a les escoles? Quins són els límits entre ser humà o considerar-te cíborg? O qui es farà càrrec si un cotxe autònom causa un accident? Són algunes de les preguntes que explora l’exposició impulsada per l’associació Cosicosa amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.
L’exposició ha aconseguit crear una experiència completa en unir la investigació científica, les ciències socials i les pràctiques artístiques, així com en comptar amb la participació d’especialistes de la temàtica com Remedios Zafra, Carme Torras, Eurídice Cabañes i Catherine D’Ignazio.
Actualment es pot veure fins al pròxim 30 de setembre a l’Espai Jove Boca Nord i a partir del 4 d’octubre fins al 18 d’octubre al Centre Cívic Can Felipa. Pròximament estarà disponible a noves localitats. A més a més, l’associació ofereix l’opció de llogar l’exposició a tots aquells centres, escoles, festivals… que vulguin acollir-la.
Un matí de circ amb tallers i espectacle final
A Canet de Mar hi ha dues carpes de circ de petites dimensions instal·lades permanentment, es tracta del Circ Petit. Aquí hi podem trobar una escola de circ, tallers i extraescolars, visites per escoles, espectacles i molt més.
Si a l’escola voleu fer una sortida per a conèixer millor el món del circ, aquest és un espai ben recomanable. Durant tot un matí El Circ Petit obrirà les seves carpes exclusivament per a vosaltres perquè podeu realitzar un taller de circ i també veure un espectacle. Una proposta que s’adapta a qualsevol edat a partir de p3.
En el taller de circ us sentireu artistes de circ per un dia aprenent les diferents tècniques com ara el monocicle, les xanques, el diàbolo, el plat xinès o les masses entre d’altres.
Després de fer una pausa per dinar, hi ha espai de pícnic a les mateixes instal·lacions del circ, els nens i nenes podran assistir a un espectacle a la carpa gran. Una posada en escena plena d’humor i moltes tècniques de circ.
Com és i com funciona el Port de Barcelona?
El Museu Marítim de Barcelona té una àmplia proposta d’activitats educatives. Per als cicles mitjà i superior de primària programen tot l’any “El port comercial”. En aquesta activitat els nens i nenes aprendran a diferenciar les característiques entre un port natural i un port artificial. I entendran com funciona i quina part té el Port de Barcelona.
En petits grups se’ls reparteix diferents mercaderies i ells han d’esbrinar a quin vaixell i a quina terminal va cada producte. Finalment, es fa una posada en comú en la que cada grup explica a la resta el camí que segueix la seva mercaderia per entrar al port. En acabar l’activitat es proposa una navegació a bord d’un llagut balear per fer un recorregut pel Port de Barcelona reconeixent els vaixells que han treballat prèviament, al mateix temps que l’alumnat porta el timó amb la col·laboració del patró.
Una proposta que ens farà reflexionar sobre la importància dels ports en el nostre món, ja que ells juguen un paper important per fer-nos arribar molts dels productes de la nostra vida quotidiana que venen de lluny.
Nikola Tesla, el geni de l’electricitat moderna
A partir del 30 d’octubre i fins al 22 de desembre el Cosmocaixa acull una nova exposició dedicada a Nikola Tesla, polifacètic científic i precursor de la tecnologia moderna.
Aquest geni va desenvolupar el corrent altern com a font d’energia, el motor d’inducció i la transmissió sense fil de l’energia. Va ser també pioner en branques de la ciència que trigarien dècades encara a ser preses seriosament en consideració, com la robòtica, les energies renovables, l’aviònica i les comunicacions interplanetàries.
El museu ofereix una visita comentada per alumnes de secundària. Aquesta és dirigida per un mediador que presenta els temes clau de l’exposició i, a partir del diàleg amb els participants, els contextualitza i resol els dubtes possibles que puguin sorgir entorn d’aquest tema tan apassionant. Qui va ser realment Nikola Tesla? Fins a quin punt va canviar per sempre el món de la tecnologia?
Un espectacle per reflexionar sobre el gènere, el valor de la diferència i la importància de la identitat
Al mes de juliol, dins del Festival Grec de Barcelona, la companyia Teatre al Detall ja va interpretar “La motxilla de l’Ada” al SAT! Sant Andreu Teatre. I ara torna per formar part de la seva programació familiar 2021/22.
L’Ada és una nena que quan va néixer es deia Adam. Des de ben petit sentia que la motxilla invisible que duia li pesava massa. Així que un dia va decidir “perdre la motxilla” i també va perdre l'”m” del seu nom i l'”m” de masculí… i es va convertir en l’Ada.
La història d’una nena trans que lluita per desprendre’s d’un nom que no es correspon amb la seva identitat. Ideal per als cursos de Cicle Mitjà i Cicle Superior per acompanyar-los en la reflexió sobre el gènere, el valor de la diferència i la importància de la identitat. La motxilla de l’Ada tanca una trilogia dedicada a les “nenes valentes” que ja suma entre tots els espectacles 2 premis de la Crítica, un Enderrock, un Butaca i un de la Mostra Igualada.
Treballar els drets humans des del cinema
El programa de Filmoteca per a les escoles proposa un cicle de cinema dedicat a la memòria, la pau i els drets humans per a alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
Un cop al mes es projectaran curtmetratges i fragments de pel·lícules per tractar els drets humans des d’un punt de vista audiovisual mitjançant la reflexió a través d’activitats participatives i intervencions de col·lectius que treballen directament els temes proposats.
Una proposta per a reflexionar de forma crítica sobre els drets humans, i abordar la transformació social pel canvi gràcies a la participació d’associacions implicades en el treball actiu en aquest àmbit. A la vegada s’aprendran aspectes formals i de contingut del missatge audiovisual per a desenvolupar una mirada crítica