Segons l’Organització Mundial de la Salut, la participació en activitats artístiques pot tenir un impacte positiu en la salut mental i el benestar emocional. Aquesta idea, avalada per la recerca, pren una rellevància especial quan parlem d’educació. L’escola, en tant que motor de transformació social, creixement personal i aprenentatge, té el deure d’incorporar les arts com a eines per al benestar emocional, l’expressió personal i la construcció d’una mirada crítica i conscient del món.
Són moltes les veus que, des de fa anys, posen en relleu el paper secundari, fins i tot residual, que han ocupat les arts en el sistema educatiu del nostre país. Disciplines com la música, el teatre, la dansa o les arts visuals han estat sovint relegades a activitats complementàries o de lleure, i tractades com a elements marginals més que no pas com a àmbits de coneixement essencials. Aquesta visió no només ha privat molts infants i joves de l’oportunitat de créixer a través dels llenguatges artístics, amb la consegüent pèrdua del descobriment de molts talents artístics, sinó que també se’ls ha privat d’eines fonamentals per a la comunicació, el pensament crític i el benestar emocional. A més, aquesta jerarquització de sabers ha invisibilitzat maneres diverses de comprendre i expressar el món, altres formes d’intel·ligència i sensibilitat que poden tenir un paper clau en la prevenció del malestar i en la promoció de la salut mental a l’aula.
A tot això se suma la necessitat d’una revisió profunda de les formes d’art que més es valoren i es transmeten dins l’escola. Massa sovint la mirada dominant ha estat eurocèntrica, masculina i classista, deixant de banda expressions vinculades a altres cultures, a comunitats marginals o a llenguatges emocionals i corporals menys normatius. Revertir aquesta visió implica obrir-se a una concepció de l’art més diversa, inclusiva i significativa per a tot l’alumnat, en connexió amb les seves realitats, referents i maneres d’expressar-se.
Des de les escoles FEDAC, amb la implementació del projecte +ART a les escoles, estem impulsant un canvi de mirada que situa les arts en el centre del procés educatiu i les integra de manera transversal a totes les etapes i àrees curriculars. No les entenem com un fi estètic, sinó com una eina pedagògica i emocional que genera espais d’expressió, escolta i reconeixement dins l’aula. Aquesta llibertat creativa afavoreix l’autoestima, redueix l’estrès i facilita la regulació emocional, aspectes que vivim cada dia i identifiquem com a clau en la prevenció del malestar i dels trastorns de salut mental.
Aquest enfocament s’articula de manera natural amb el projecte LíderEnMi (LEM), que promou una educació basada en el lideratge personal, la consciència emocional i el benestar integral. Des d’aquesta visió compartida, l’art esdevé una eina per desenvolupar competències personals i socials, i per construir una escola més humana i sensible. La connexió entre emoció i aprenentatge, avalada per la neuroeducació, potencia la motivació, afavoreix la memòria i contribueix a un equilibri psicoemocional sòlid i sostenible.
Des d’aquesta mirada, desenvolupem projectes artístics que contribueixen directament al benestar integral de l’alumnat. En alguns casos, l’art es treballa des de la representació teatral, aprofundint en els diàlegs d’artistes com Frida Kahlo i Diego Rivera per reflexionar sobre la seva mirada al món i les relacions de gènere. Altres propostes parteixen de la pràctica del ioga per connectar amb les emocions i, posteriorment, expressar-les a través del dibuix, integrant cos, ment i creativitat. També es desenvolupen accions artístiques que vinculen l’alumnat amb la identitat del barri i fomenten la participació de les famílies, afavorint la cohesió social i el sentiment de pertinença. En alguns casos, el procés de creació col·lectiva es converteix en una eina per treballar l’escolta, la col·laboració i l’autoestima, tot generant vincles significatius dins la comunitat educativa.
Jornada “Art, educació i benestar”, 28 d’abril a la UAB
Aquestes iniciatives, adaptades a cada realitat, parteixen d’un mateix convenciment: l’art no és un afegit, sinó una via essencial per educar, expressar i cuidar. Amb aquest esperit, el pròxim 28 d’abril, des de les escoles FEDAC, juntament amb la UAB, a través dels CORES d’Educació i Ocupabilitat i de Salut Mental, la Facultat de Psicologia, la xarxa TECSAM i epi4health organitzem unes jornades dins del projecte +ART, centrades en la relació entre art, educació i benestar emocional. La trobada tindrà lloc a la Sala de Revistes de la Facultat de Lletres de la UAB, de 9.30 h a 17.30 h, serà oberta a tothom i compta amb el suport del. Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Inclourà una fireta d’experiències educatives amb escoles FEDAC i altres centres de tot Catalunya compromesos amb una mirada transformadora de les arts, així com blocs de microxerrades amb iniciatives i professionals com Montse Bartolí (1,2,3 Emociona’t), Anna Ciraso (UAB), Josep Maria Sanahuja i Mar Morón (CER Inclusiva) i Joanna Empain (grup de recerca ATLAS, UAB). Tancarà la jornada una taula rodona amb la participació de veus expertes com Maria Paczkowski, Albert Espelt, Pau Llonch i Carles Guerra.
Aquesta pretén ser una jornada per compartir, inspirar i reivindicar el poder transformador de l’art com a eina educativa i de benestar personal i col·lectiu.

Marta Artigas
Historiadora, museòloga i gestora del patrimoni cultural. Actualment, exerceix com a docent de Geografia i Història al Batxillerat de l’escola FEDAC Xarxa de Berga, on també imparteix Català i Comunicació Empresarial a Cicles Formatius, així com les matèries de Socials i Visual i Plàstica a l’ESO. És la responsable del projecte +ART a les 25 escoles FEDAC de Catalunya.
Relacionades
Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?
AMB EL SUPORT DE








El Diari de l’Educació, 2025