Des de la Fede.cat volem sumar-nos a les mostres de solidaritat i condol de la societat catalana amb la comunitat educativa de l’Institut Joan Fuster, després del tràgic incident de dilluns al matí.
Com a membres de la Campanya Desmilitaritzem l’educació, fem nostres les paraules que avui s’han publicat al blog de la Campanya en el Comunicat de Desmilitaritzem l’Educació arran dels fets de l’IES Joan Fuster de Barcelona.
Els fets succeïts el matí de dilluns a l’Institut Joan Fuster de Barcelona ens han entristit profundament.
En aquests moments tan difícils, des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació volem expressar el nostre condol i donar el màxim suport a familiars, amics i a la comunitat educativa en general.
Lamentem que aquest fet luctuós es dóna en el sí de la nostra societat, on sovint banalitzem les expressions de violència en el nostre entorn quotidià. Així com denunciem els mecanismes i estructures que promouen la resolució de conflictes per mitjans violents, que perpetuen les violències culturals i sistémiques, origen de moltes de les manifestacions individuals de violència.
No ens volem estar tampoc de fer una crida als mitjans de comunicació d’abstenir-se de tota forma de sensacionalisme en el tractament d’un esdeveniment que concerneix la nostra comunitat educativa. No considerem que, per exemple, aprofundir en la història de vida de l’agressor sigui el més apropiat.
Es fa necessari, en canvi, reflexionar sobre els diversos factors en favor de la prevenció de tota forma de violència, per la creació d’unes condicions de convivència harmoniosa i la provenció d’actituds i procediments que dotin d’autonomia a la joventut per afrontar els seus conflictes i les seves frustracions de manera noviolenta, constructiva i cooperativa.
En aquest sentit, des de Desmilitaritzem l’Educació considerem que una resposta punitiva (la penalització en edat escolar) i/o controladora (l’increment de presència policial en centres educatius) no contribueixen a prevenir cap forma de violència.
Cal valorar i potenciar els valors, les actituds i les accions dels adolescents, un col·lectiu amb una enorme potencialitat per contribuir a la transformació de la societat a través de la seva pròpia diversitat, la solidaritat, la pau i la noviolència.
En la mateixa línia, recordem algunes de les reflexions que Jordi Calvo, membre de la junta de Lafede.cat escrivia en l’article “No militaritzeu la nostra educació” publicat fa algunes setmanes en aquest mateix blog.
Són moltes les formes d’educació, però poca gent parla de l’educació que ens transmet valors, que ens ensenya maneres d’afrontar la vida i que ens educa davant el conflicte. Una educació que rebem durant tota la nostra vida, a casa, al carrer, a les notícies, a l’escola. És l’educació que tot ho impregna, que sense adonar-nos ens fa fer les coses d’una manera determinada. És una educació que prové de les estructures creades a la nostra societat per governar les nostres vides, però també prové de la nostra cultura, que és causa i conseqüència de la nostra educació.