Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Canvi de paradigma en la consecució dels objectius

    Opinió
    Canvi de paradigma en la consecució dels objectius

    Xavier Becerra Castellsnovembre 17, 20195 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Sempre havíem cregut que l’esforç i la constància esdevenien cabdals per la consecució d’objectius, i quan fracassàvem ho enteníem com una conseqüència a les poques hores dedicades, a la manca de concentració… O sigui, que sabíem perfectament que l’èxit i el fracàs depenien totalment de nosaltres i de com havíem afrontat el procés de consecució d’un objectiu concret. El procés esdevenia el més important i ens permetia reflexionar sobre com afrontar objectius semblants amb un percentatge més alt d’èxit.

    Em costa d’entendre que avui la societat no cerqui la consecució d’objectius i simplement entengui la vida com un procés de deixar passar el temps, ja que aquests són necessaris per saber què volem i per tant esdevenen l’horitzó del nostre viatge per la vida. Estem en un canvi de paradigma pel que fa a la consecució d’objectius i m’atreviria a dir que no només pel que fa al procés, sinó també en els mateixos objectius.

    La societat d’avui s’està acostumant a satisfer les necessitats i desitjos de forma immediata, moltes vegades sense importar-nos el que ha provocat aquest procés en l’entorn més immediat i sense extreure massa conclusions de si un altre procés hagués sigut més efectiu i sense tantes conseqüències. L’important passa a ser aconseguir l’objectiu, independentment del procés que s’hagi dut a terme.

    Em fa l’efecte que el ciutadà d’avui és capaç d’assolir molts més objectius i molt més diversos que no pas el ciutadà d’ahir, però amb quin grau d’assoliment?

    Si ens centrem en l’etapa escolar, els nens i adolescents estan envoltats de propostes d’aprenentatge de tota mena: esport, arts plàstiques, música, idiomes, jocs de taula… a part d’allò que extreuen de les xarxes gràcies a la utilització dels dispositius connectats a internet. Amb tota aquesta gamma, els nens aprenen a ser molt exigents amb allò que els hi genera interès i curiositat i per tant, també aprenen a descartar allò que creuen que no els aportarà res.

    D’entrada els adults som els que intentem que els nostres fills escullin determinades propostes d’aprenentatge que s’adeqüin, per una banda a les seves característiques i necessitats, però també per l’altra, a allò que creiem que els anirà bé pel seu creixement personal. Però després són ells els que decideixen què val la pena i què no segons el seu criteri i fins i tot l’esforç que dedicaran a cadascuna d’elles segons les seves motivacions. L’objectiu de tot plegat passa perquè descobreixin què val la pena, però a la vegada, que hi dediquin esforç i constància per tal que allò escollit els hi sigui profitós.

    L’ideal seria que tothom sigui capaç de trobar allò que l’apassiona, però no és així. Al final tenim un percentatge molt alt d’adolescents que han fet de tot en diferents disciplines d’aprenentatge, però que no han aconseguit potenciar-ne cap, ja que no han cregut que cap d’elles hagi valgut prou la pena. Per tant, tenim adolescents que han tocat molts camps d’aprenentatge, però el grau d’assoliment dels objectius d’aquestes propostes és baix o mitjà, per la manca d’esforç, continuïtat o motivació.

    Per altra banda, tenim aquells nens talentosos en alguna disciplina que els permet brillar des dels inicis, ja que estan molt per sobre de la mitjana. Per exemple, aquell nen que s’inicia en el piano i de seguida és capaç de tocar d’oïda qualsevol peça, envers aquell que també s’inicia i que ha de focalitzar el seu aprenentatge en el posicionament dels dits. La diferència entre ambdós és tan gran que, amb el mateix esforç, difícilment un atraparà a l’altre; però en què es quedarà el talentós si la persistència, la constància i l’esforç no acompanya aquest talent? És possible que un nen amb una bona base d’aprenentatges sigui capaç de superar aquell nen que tingui un talent determinat?

    Arribat a aquest punt, no ens queda més remei que entendre la societat que tenim i dibuixar la societat que volem. Les propostes d’aprenentatge actuals possibiliten que els nens siguin capaços d’enfrontar-se a descobrir quin és el seu camp d’acció, però cultivar l’esforç i la constància ha d’esdevenir l’eina per millorar el grau d’assoliment dels objectius plantejats.

    L’èxit del món educatiu passa per ser capaç d’acompanyar als alumnes a fer aquest descobriment, però per això cal fer un canvi de mirada. Hem de ser capaços de caminar cap a fer propostes d’aprenentatges diversificades i globalitzades amb la intenció d’atendre a una diversitat d’alumnes, ja no només entenent divers el seu procés d’aprenentatge, sinó també els seus interessos i curiositats. Avui encara som capaços de definir quina base d’aprenentatges ha de tenir un alumne del curs que sigui i això, tot i semblar d’entrada positiu per continuar la nostra tasca professional, deixa veure que la nostra tasca educativa encara té com a objectiu atendre a un alumne amb unes característiques estàndards i no pas atendre aquesta diversitat que explicava abans. És imprescindible fer aquest canvi de mirada si el que volem és formar persones que siguin capaces de descobrir el que els apassiona i prenguin consciència de la necessitat de fer petits canvis per millorar la societat que els ha tocat viure.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Fes-te mecenes de la Fundació Periodisme Plural i ajuda’ns a fer un diari millor! Et necessitem!
    Next Article
    Actualitat
    Evidències en educació, una arma d’empoderament, autonomia i professionalització
    Xavier Becerra Castells

    Related Posts

    Opinió
    Sinonímies

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Indignació

    juliol 3, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}