Des de la Diputació de Barcelona i el conjunt d’ens locals de la província de Barcelona iniciem el mandat municipal 2023-2027 amb el ferm compromís de treballar en favor de l’educació, entenent l’educació com una oportunitat d’implicació col·lectiva en favor del bé comú.
De ben segur que al llarg dels propers quatre anys assistirem a la consolidació i a l’impuls de nous programes i projectes educatius que, de la mà dels ens locals, tenen la voluntat de donar resposta a alguns dels interrogants i reptes sobre els quals volem posar el focus prioritari.
Alguns d’aquests reptes, malauradament, estan presents des de fa temps al nostre sistema educatiu. És el cas de l’abandonament escolar prematur que, malgrat que va a la baixa, encara mostra unes taxes que no podem assumir amb normalitat, especialment en determinats perfils. Alhora, serà fonamental posar el focus sobre l’equitat i el paper cabdal del món local per generar condicions i recursos que puguin garantir oportunitats educatives per a totes les persones, consolidant, d’aquesta manera, l’estratègia més eficaç en favor de la igualtat i l’èxit educatiu per a tothom
D’altra banda, caldrà parar atenció també a reptes emergents que preocupen la nostra societat com, per exemple, la digitalització (i la bretxa digital, l’altra cara de la moneda d’aquest procés), la importància d’atendre el benestar emocional o de millorar els nivells de comprensió lectora, un àmbit on, tristament, ens trobem a la cua de les estadístiques.
Es tracta, en definitiva, de demandes ciutadanes creixents que els ens locals, com a administració de proximitat, hem de donar-hi les respostes adequades. I ho farem des d’una perspectiva municipalista, donant protagonisme al conjunt d’agents i recursos presents en cada ciutat, cada vila i cada poble, entesos com a espais de transformació col·lectiva.
En aquest camí, des de la Diputació de Barcelona continuarem al costat dels municipis. I, específicament, l’Àrea d’Educació de la qual assumeixo la responsabilitat de ser-ne president delegat durant els propers quatre anys. La nostra intenció és seguir impulsant el treball en xarxa amb els municipis, posant l’equitat en el centre de les polítiques educatives per garantir l’èxit educatiu i per a facilitar oportunitats educatives per a tothom al llarg i ample de la vida.
L’acompanyament a tot el municipalisme ha de ser també un suport a tots els equips de centres, personal docent i AFAs. Sense el seu compromís seria inviable poder assolir els objectius, és per això que cal fer front comú amb el màxim d’actors possibles, totes i tots plegats farem que aquesta realitat sigui reconduïda i finalment gestionada per part de totes les parts implicades.
Sabem que en escenaris d’incertesa és fonamental que les administracions públiques puguem disposar d’espais de reflexió i propositius que orientin les polítiques i permetin obrir els focus d’anàlisi. Aquest és precisament l’objectiu d’aquest Blog de l’educació local: contribuir a dibuixar un mapa de les tendències i les necessitats que les transformacions del nostre entorn apunten en l’àmbit de l’educació des de la mirada local. Esperem poder continuar en aquesta línia i que ens acompanyeu, lectores i lectors d’aquest Blog, en aquest camí difícil i, alhora, apassionant.