La pandèmia ho està capgirant tot, i la formació al llarg de la vida no se n’escapa. I el que podria semblar un daltabaix es pot acabar convertint en una oportunitat. Ho està constatant la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona, que no havia fet formacions en línia anteriorment i que, arran de la situació sanitària, ha reorientat tota la seva formació a la virtualitat, amb un èxit de participació i acceptació. Els electes, tècnics municipals, docents i equips directius d’escoles municipals que assisteixen a aquestes formacions s’han multiplicat, ja que les eines virtuals han permès arribar als dels municipis més allunyats de la ciutat de Barcelona.
La transformació no només ha estat tecnològica, sinó que també s’ha fet un replantejament del conjunt de l’oferta formativa per tal de continuar donant resposta a les necessitats de les regidories d’Educació, amb nous continguts que responen a les necessitats sorgides arran del confinament i el postconfinament. Prova d’això són els nous cursos que s’han realitzat en línia (i que han completat els que ja es feien i s’han seguit fent): Neurociència a l’etapa infantil 0-3 després del confinament; Estratègies per redissenyar virtualment la docència presencial a les escoles municipals de persones adultes; Reptes de les escoles municipals de persones adultes; Docència musical en línia; Estratègies de treball col·laboratiu al núvol. De totes se n’han hagut de fer o es faran dues edicions o més.
Per exemple, el seminari sobre el treball col·laboratiu al núvol consistia en quatre sessions de dues hores de videoconferència, repartides en dues setmanes, a més de 10-20 hores de treball a través de l’aula virtual. Se n’han fet dos cursos i en cada un hi han participat al voltant de 25 tècnics, segons explica Marta López, responsable del curs i professora de la UB i la UOC especialitzada en educació i tecnologia digital. “He vist moltes ganes de participar i d’aprendre com treballar amb aquestes noves eines, que abans de la covid ja eren necessàries però que ara ha quedat clar que són imprescindibles”, diu López. “Tota aquesta participació –afegeix– ha permès que l’aprenentatge hagi estat molt enriquidor”.
En aquest curs els participants han après a fer servir diferents eines per comunicar-se, crear documents i organitzar activitats interactives. En un altre que també ha impartit López (el de redissenyar virtualment la docència presencial) han après les eines que fan possible traslladar a l’aula virtual pedagogies actives com l’aprenentatge basat en projectes, la resolució de reptes, o el treball cooperatiu. “Sabem que aquestes metodologies són les que funcionen i no les hem de perdre pel fet de passar a fer la docència en línia”, opina López, per a la qual un dels elements clau d’aquesta modalitat de docència, a més de conèixer les eines, “és que sigui molt dinàmica i interactiva”.
Càpsules formatives
Com utilitzar aplicatius per a la formació en línia, què fer en finalitzar l’ESO, com poden acompanyar les famílies en la presa de decisions dels seus fills/es, com descobrir quina és la meva vocació, com estudiar a casa… Aquestes són algunes de les temàtiques de les càpsules formatives #FormatACasa que la Gerència de Serveis d’Educació ha posat a l’abast de la comunitat educativa de la demarcació per tal de promoure l’autoaprenentatge. El nombre de càpsules ja arriba a les 65, i aquesta xifra creix setmana rere setmana. En conjunt compten amb més de 20.000 visualitzacions, de les quals més de la meitat corresponen a les 16 que s’han fet adreçades a les educadores de les escoles bressol municipals.
Les càpsules s’adrecen a docents de qualsevol etapa, si bé s’ha posat l’èmfasi en aquells àmbits educatius en els quals el món local és protagonista, i per això moltes d’elles aborden aspectes vinculats a la formació de persones adultes, a l’etapa 0-3, a la música, la dansa i les arts, i a l’educació especial. També hi ha unes quantes càpsules que aborden el pas de l’educació obligatòria a la postobligatòria, ja que les transicions educatives són també un àmbit molt vinculat a l’acció municipal, i altres que donen claus per treure el màxim profit a les eines tecnològiques que tenim al nostre abast.
Així, per exemple, el mes d’agost es van penjar dos nous vídeos, adreçats als docents d’escoles municipals de música i arts, en els quals s’expliquen les funcionalitats de l’aplicatiu BigBlueButton per impartir una classe de música i com instal·lar un programari de videoconferència a Moodle i programar la reunió a BigBlueButton. I aquell mateix mes es van introduir quatre noves càpsules de vídeo adreçades a famílies, amb propostes sobre com acompanyar als fills en la presa de decisions en finalitzar l’ESO, què estudiar després de finalitzar l’ESO, quines opcions té l’alumne si no ha superat l’educació obligatòria o en què s’ha de fixar si ha decidit estudiar un cicle formatiu de grau mitjà.

Altres recursos
A més dels cursos en línia i les càpsules formatives, la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació té penjats diversos materials d’autoaprenentatge dedicats a temàtiques tan diverses com el treball a l’aula amb adolescents, des de l’abordatge emocional i de l’ús d’eines digitals; la detecció dels infants amb necessitats educatives especials en l’etapa 0-3; el càlcul del cost de les escoles bressol municipals; o l’orientació educativa i professional.
A això s’hi sumen uns webinars d’una hora o una hora i mitja, amb la participació d’experts, que es van anar fent entre els mesos de maig i juliol i que es poden recuperar en qualsevol moment. Per exemple, el primer d’aquests seminaris virtuals es va titular Educació, món local i confinament, i va anar a càrrec dels sociòlegs de la UAB Xavier Bonal i Sheila González, i l’objectiu era conèixer les condicions en què s’estava produint el confinament d’infants i joves en edat escolar i analitzar els efectes socioeducatius del tancament de les escoles. Se n’han fet altres sobre la funció de les famílies davant del nou curs, sobre les OME i el paper dels municipis en la lluita contra la segregació, o sobre com afrontar des del món local el risc d’un major abandonament escolar causat per la pandèmia, entre altres.
Per últim, amb el nom de Destil·lats d’Educació, Educadiba ha publicat també tot un seguit de materials que recullen i sintetitzen els coneixements generats en el marc de les diferents accions formatives i les ponències impartides en les jornades que organitza la Gerència de Serveis d’Educació. Des d’abril de 2018 a febrer de 2020 se’n van organitzar 19, i tots els ponents van deixar les seves presentacions perquè la Gerència d’Educació les hagi reelaborat amb una mateixa línia estètica i discursiva. Molts dels temes d’aquestes jornades abordaven aspectes que ja hem vist en algun dels altres recursos digitals, però per exemple aquí també es pot trobar una ponència sobre els reptes de l’educació inclusiva, a càrrec del professor de la UAM Gerardo Echeita, o una altra sobre el treball per projectes aplicat a la formació d’adults, a càrrec de la directora i la cap d’estudis de l’Escola La Llar de Terrassa.