El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha exercit, des de la seva creació en 1916, un paper clau en el desenvolupament de l’àrea metropolitana de Barcelona. Malgrat els canvis que ha patit la societat i l’economia des de llavors, l’entitat ha treballat per evolucionar i anticipar-se als canvis. Per això, en els últims anys ha demostrat ser un agent viu i ha reforçat el seu rol com a dinamitzador d’una ciutat i d’un context en constant transformació. Així ho reafirma l’estudi Impacte econòmic de l’activitat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, realitzat per Deloitte amb dades de 2018, que destaca a l’entitat com un actiu estratègic tant per a la ciutat comtal com per tot Catalunya.
Un dels objectius de l’entitat és fomentar l’ocupació de qualitat i actuar com a pol de creació i captació de talent per la nova economia. En aquest sentit, destaca l’aportació de les empreses de la Zona Franca quant a ocupació, ja que gràcies a la seva activitat es mantenen 137.000 llocs de treball anuals, la qual cosa equival al 5% de tota la població activa de la província de Barcelona.
Impacte social i aposta per el sector educatiu
El CZFB és un agent públic que contribueix al canvi tecnològic de les empreses i a assolir els ODS en una nova cultura industrial que coexisteix amb el marc urbà. El compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seva aplicació en l’àmbit de la indústria és una de les prioritats de la Zona Franca i l’element distintiu de la Responsabilitat Social Corporativa de l’entitat. És per això que el Consorci està implicat de forma activa i rotunda amb les polítiques socials i mediambientals de l’Agenda 2030.
En el marc de totes les accions desenvolupades per la Zona Franca en l’àmbit social, destaca el paper que ha adquirit com a impulsor d’iniciatives educatives amb l’objectiu comú de facilitar l’accés a una educació de qualitat i igualitària a la regió de l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb les noves necessitats formatives que s’estan creant arrel dels canvis de consum i producció que planteja la nova economia i la indústria 4.0, el CZFB reafirma el seu paper com a dinamitzador social dins del sector educatiu garantint que les oportunitats educatives estiguin a l’abast de qualsevol persona amb talent i capacitat.
Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, assenyala que “des del CZFB volem ajudar a dibuixar el país del futur sobre la base de la nova economia i, per això, com a entitat pública, és imprescindible exercir d’exemple també en l’àmbit de l’educació”.
En l’actualitat, el Consorci impulsa, juntament amb Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el desenvolupament d’estudis sobre la Formació Professional (FP) als diferents sectors econòmics emergents a la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB). En aquest marc, les últimes conclusions exposades recauen sobre l’activitat logística, on el Consorci apunta que més de la meitat dels treballadors no tenen formació especialitzada en els diferents oficis del sector, factor que és clau per l’àrea de Barcelona i en concret per la Zona Franca. És per això que l’entitat ha concretat diferents accions amb l’objectiu de millorar: la visibilització de l’educació vinculada al sector logístic a través d’eines de promoció i divulgació; l’adequació de la formació professional amb noves titulacions d’FP; i la potenciació de l’aprenentatge empíric mitjançant metodologies SEFED, entre altres propostes.
Aquests projectes s’engloben dins del marc més general dels ODS i suposen una aposta decidida de la Zona Franca per assumir la seva responsabilitat per liderar el progrés social i econòmic.