La Fundación Bertelsmann posa en marxa la plataforma Xcelence.es per ajudar les escoles a realitzar una autoavaluació del seu sistema d’orientació i iniciar un procés de millora contínua basat en un diagnòstic, un informe personalitzat, recomanacions i recursos. L’eina, d’ús lliure, està pensada perquè totes les escoles que integren els nivells d’ESO i/o batxillerat puguin implementar el model Xcelence independentment de la seva titularitat, mida o ubicació.
Des de 2020, la Fundació Bertelsmann promou el model Xcelence, un marc de referència en orientació per proporcionar una visió innovadora i estratègica de l’orientació acadèmic-professional als centres educatius. Inspirat en pràctiques de referència internacional, com el Good Career Guidance de la Gatsby Foundation i l’experiència Teach First al Regne Unit, defineix 10 claus que les escoles han de complir per oferir un sistema d’orientació d’alta qualitat.
En el marc d’aquest llançament, Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, ha afirmat: “La integració del model Xcelence significa incloure l’orientació com a element estratègic i transversal en el projecte educatiu dels centres, i això tindrà un impacte molt positiu en la preparació dels estudiants per al món professional”.
Per a Aleida Lorenzo, Coordinadora del departament d’orientació de l’Institut de Terrassa: “El model Xcelence ajuda a preparar un pla d’acció per al proper curs i a donar més rellevància i visibilitat al cap d’orientació”.
Per la seva banda, Isabel Murillo, orientadora, ha destacat: “L’informe de Xcelence ajuda a desenvolupar una planificació en 10 claus, per a establir prioritats i crear processos en els quals participen tots els agents de l’orientació: alumnes, tutors, orientadors, equip directiu, famílies, entitats educatives i entitats laborals”.
Un nou paradigma d’orientació
La plataforma Xcelence.es proporciona als centres una autoavaluació detallada del seu sistema d’orientació a través d’un qüestionari amb una bateria d’indicadors vinculats a cadascuna de les 10 claus. La plataforma va començar a funcionar al setembre de 2020 i, durant l’actual curs escolar, s’ha realitzat una prova amb els més de 100 centres educatius que ja l’utilitzen i que ha servit per implementar millores i comprovar-ne la validesa. Actualment, l’eina està preparada per a l’ús massiu i gratuït per part de centres de tot el territori nacional.
Per a més informació: https://xcelence.es/user/xcelence