SOM Pòdcast és una proposta d’àudio digital i periòdica que ha impulsat el Museu d’Història de Catalunya per donar a conèixer diferents períodes de la història catalana d’una forma divulgativa i didàctica. Un recurs didàctic més d’aquest museu que segur que serà d’utilitat per a tots aquells centres educatius que acosten la Història de Catalunya als seus alumnes. SOM és un pòdcast que es fa escoltar! Un pòdcast evocador, una finestra al passat.
El programa se submergeix en alguns dels episodis clau de la història del país a través d’experiències de vida, de conflictes, de guerra, de repressió i exili, però també de progrés, d’idees, de valors i d’esforços col·lectius. Un episodi nou cada mes que podem escoltar a través de les plataformes Ivoox, Spotify i Apple.
Com bé explica Raquel Castellà, conservadora del Museu d’Història de Catalunya i coordinadora del pòdcast SOM, “durant uns minuts, sentireu bategar la història! El pòdcast del Museu és una aventura comunicativa amb la qual ens sumem en català a un dels productes avui en dia més populars en la difusió de continguts culturals a la xarxa i també, vol contribuir a la dinamització i modernització de la comunicació i la difusió de la història a Catalunya. El museu ha de diversificar la seva estratègia comunicativa per arribar al màxim de públics possibles i aquest format sonor és molt vàlid per a la divulgació històrica i permet que el puguis escoltar quan vulguis i des del reproductor que prefereixis”.
Conèixer la nostra història de forma didàctica i entretinguda
SOM vol acostar la història a tota la ciutadania de diferents franges d’edat d’una manera entretinguda, alhora que posa en valor la riquesa del patrimoni històric del nostre país i dona a conèixer les activitats i els continguts del Museu a més de la col·lecció i la tasca de la institució en la difusió i conservació del patrimoni català.
El nou programa del Museu d’Història de Catalunya realitzat amb un to didàctic i rigorós, recorre els principals períodes i fets de la mà de persones expertes, tot plegat amb episodis temàtics que tracten temes sovint desconeguts o poc coneguts, però molt interessants, com el tràfic d’esclaus a Catalunya o el paper que va tenir el poble jueu. Tot plegat, des d’un enfocament diferent de la història, amb un caràcter més antropològic on s’aprofundeix en aspectes més socials i culturals i que incorpora la perspectiva de gènere.
“Volem tractar episodis o conceptes històrics que no solen sortir als grans llibres d’història; des d’un enfocament basat en la perspectiva social i de la vida quotidiana de la història, en definitiva, des d’una una concepció més social de la història, no tan estructural o clàssica”, aclareix la historiadora Raquel Castellà.
Títols publicats i en preparació
La nova proposta del Museu d’Història de Catalunya es centra en algunes de les seves exposicions temporals més recents com són la història i obra dels Català, tres fotògrafs d’una mateixa família que van protagonitzar l’exposició ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’. Però també fa un repàs a alguns dels fets més simbòlics com la vaga de la Canadenca o temes històrics
Hi trobem:
‘Els Català, fotògrafs d’un segle’ amb la col·laboració de Pilar Aymerich i Andreu Català
‘Tràfic d’esclaus a Catalunya’ amb la col·laboració de Martín Rodrigo i Gustau Nerín
‘El poble jueu a Catalunya: mite i realitat’ amb la col·laboració de Sílvia Planas
‘La vaga de La Canadenca i els anys del pistolerisme’ amb la col·laboració de Ferran Aisa i David Revelles
En preparació per als primers mesos del 2023 ja n’hi ha alguns més. Tractaran sobre el treball domèstic a Catalunya, amb Mònica Borrell i Tura Tusell; sobre el Francesc Boix i el camp d’extermini de Mauthausen, amb la col·laboració de Rosa Toran; sobre els jocs i les joguines en la història de Catalunya, amb Pere Capellà i Andrés Payà, i alguns d’altres que encara s’han de concretar, però que abraçaran temes tan diversos com el poble gitano a Catalunya, les dones al front de guerra durant la contesa del 1936-1939, la Setmana Tràgica o la industrialització a Catalunya.
Un pòdcast evocador, una finestra al passat
És un nou canal de divulgació de les activitats i dels continguts del Museu que s’afegeix a l’exposició permanent, a les exposicions temporals, a les publicacions en paper i en digital i als recursos en línia accessibles des del web. A més a més, de tota l’amplia oferta d’activitats educatives pensades per a motivar l’aprenentatge i el gaudi de la història a l’alumnat. Cada mes podreu escoltar un nou episodi de SOM Pòdcast a les principals plataformes de continguts sonors, com ara iVoox, Spotify i Apple.
2 comentaris
Una proposta genial! Enhorabona!
He començat a escoltar-ho i està molt bé. Espero que aneu fent més.