La Universitat de Barcelona celebra la Festa de la Ciència els dies 12 i 13 de maig en l’Edifici Històric de la UB amb la realització de 67 tallers i més de 380 investigadors i investigadores per tal d’apropar l’acadèmia a la ciutadania.
Es tracta de la novena edició de l’esdeveniment, que en anys anteriors ha rebut milers de persones. Entre el ventall de temàtiques hi ha l’alimentació saludable, l’estudi en arqueologia, les aplicacions de la realitat virtual, el funcionament del cervell, l’ús de la fonètica en la ciència forense, microbiologia, salut mental positiva i ecologia.
Divendres 12, de 9 a 14 hores, estarà destinat a centres educatius. Les activitats se centraran en tallers, demostracions i experiments, prèvia inscripció per organitzar la visita i preparar el material de suport. La jornada de dissabte 13, de 10 a 14 hores, serà oberta al públic en general, i els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta.

La Festa de la Ciència UB és una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Recerca, a través de la Delegada per a la Divulgació Científica, i està organitzada per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), amb la col·laboració de nombrosos grups d’investigació i d’unitats administratives, i el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia F.S.P (FECYT).
Aquests són alguns dels tallers:
Salut
‘Bacteris i microbioma: bons o dolents?’ explica que el microbioma és el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre cos, i és essencial per gaudir d’una bona salut. Un desequilibri en el microbioma pot causar algunes malalties, com ara la infecció per Clostridium difficile.
‘Cèl·lules mare, cultius i aplicacions’ mostra què és un cultiu cel·lular, com es manipulen aquestes cèl·lules als laboratoris i quines aplicacions pot tenir la recerca en cèl·lules mare, com poden ser entendre el funcionament d’algunes malalties o testar medicaments.
‘Cerca de dianes terapèutiques’ analitza com combatre el càncer tot repassant l’anatomia humana mitjançant l’ús de models d’ossos, per després seguir amb un joc per descobrir com es veuen diferents òrgans al microscopi.
‘Com funcionen els medicaments al nostre organisme’ planteja quin és el viatge que segueix un fàrmac des que el prenem via oral fins que arriba al lloc d’acció? El tracte gastrointestinal és clau en aquest procés, però també és important com l’eliminem per l’orina o com aconseguim que arribi al cervell.
Realitat virtual
‘Constel·lacions en 3D i passeig virtual per la Galàxia’ està pensat per construir Orió en tres dimensions, tenint en compte la posició i la distància de cadascun dels estels que la formen.
‘De la realitat virtual al món real’ incorpora la tecnologia informàtica per crear una situació amb un cert grau de realisme, de tal manera que l’usuari té la sensació que està immers en aquest entorn, generant les mateixes reaccions físiques, psicològiques, emocionals i conductuals que s’experimenten davant d’estímuls reals.
‘Explora el món molecular en un entorn de realitat virtual’ vol donar resposta a preguntes com: Com funcionen els sistemes químics? Com es combinen els àtoms per formar molècules? Aquest taller fa servir la realitat virtual per interaccionar amb els compostos químics, explorant de forma lliure i en un entorn immersiu des de l’aigua fins a l’hemoglobina.
Medi ambient
‘Ecosistemes i canvi climàtic: estrès per salinitat i sequera. Com detectem si una planta està estressada?’ identifica els principals mecanismes d’absorció, distribució i retenció de l’aigua, així com quines són les conseqüències de la manca d’aigua i/o d’un augment de salinitat al sòl.

‘Qui viu sota les pedres del riu?’ simula un ecosistema fluvial i posa èmfasi en la contaminació i en el perill que això suposa per als animals i els plantes que habiten als rius, així com per a les persones.
‘Surfing For Science: microplàstics a les nostres costes’ posa l’accent en la contaminació a les platges de Catalunya com a conseqüència dels milers de plàstics que s’hi aboquen i alerta sobre els efectes adversos en la natura i en les persones.
Història
‘Arqueologia, temps i espai: la domesticació de les plantes i els animals’ tracta sobre la relació de la humanitat amb, per exemple, el blat de moro, el cafè, els pèsols, les ovelles, les gallines i els cavalls, i planteja qüestions com quin va ser el primer animal domesticat o d’on són originaris els conills.
‘Viatge al centre dels materials arqueològics’ fa un viatge per explorar el món de la ceràmica i els metalls i com els arqueòlegs els utilitzen per reconstruir el passat. El taller fa servir diferents pastes i tècniques per aprendre a elaborar ceràmica i a decorar-la tal com es feia a Barcelona durant diversos segles.
‘Parem la taula amb els romans. El comerç i la distribució d’aliments a l’època romana’ posa en valor la cuina romana, tant pel que fa a les seves peculiaritats com per les semblances amb la gastronomia mediterrània actual. El taller exposa la gran varietat d’aliments que tenien els romans i d’on provenien, així com la seva relació amb el comerç.
‘La vida moderna: arqueologia del passat recent’ recupera diversos objectes d’excavacions arqueològiques per conèixer buits, ombres i silencis de la història contemporània, des de miners del segle XX fins a soldats del front.
Més informació en aquest enllaç.