Les biblioteques de Catalunya ofereixen des de l’abril un programa amb activitats lúdiques i divulgatives per conscienciar sobre la protecció de les dades personals en el món digital, per tal que els infants coneguin la importància de preservar la seva autonomia i llibertat, i que els joves i adults adquireixin un pensament crític davant situacions quotidianes en què intervé l’ús de la tecnologia.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i per Biblioteques Públiques de Catalunya per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de prendre el control de la privacitat. El projecte, que es va presentar el mes de gener, en el marc del Dia Europeu de la Protecció de Dades, rep el nom de ‘Qui ets? Dades que parlen de tu’, inclou un programa d’activitats des del mes d’abril a diversos espais de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre durant tot el 2023.
S’inclouen espectacles, tallers de lectura, cinefòrums, videocontes i jocs per a infants. En concret, l’espectacle de màgia ‘P@ssW0rd!’, dirigit a infants d’entre 6 i 12 anys, tracta sobre la importància de la identitat digital, la privacitat, els riscos de compartir informació i la geolocalització.
El joc ‘TrobaDada’, pensat per a criatures de fins a 7 anys, consisteix a localitzar escenes sobre privacitat en un dibuix. Cada escena es representa en una carta, que al revers té una petita explicació sobre la situació concreta. Cal trobar un hacker, ordinadors, càmeres de vigilància, xarxes socials, joguines connectades, wifis, etc.
El videoconte ‘Un viatge emocionant’, per a infants de fins a 9 anys, reflexiona sobre les experiències de la Jana en el món virtual. Així, explica com la protagonista somia amb viatjar a Techland, un lloc on tothom es diverteix, però també descobrirà que alguns amics que s’hi troba no són de veritat qui diuen ser.
Els tallers de lectura ‘La cotorra’ i ‘El tigre bondadós’, amb contecontes per a infants d’entre 7 i 11 anys, serveixen per conscienciar dels riscos de compartir dades amb altres persones. Després de les lectures dinamitzades, hi ha un petit debat per a la reflexió conjunta. Els contes, descarregables al web de l’APDCAT, també disposen d’una fitxa didàctica per les famílies, per a promoure el debat al voltant d’aquest tema.
La ‘CursaDada’ simula un joc de l’Oca tradicional i els jugadors, de fins a 10 anys, han d’avançar en un tauler gegant situat a terra i reflexionar sobre la situació que apareix en cada casella. Contrasenyes, hackers, xarxes, phishing, robots intel·ligents, wifi o selfies que es comparteixen són alguns dels temes que s’hi tracten.
Públic jove i adult
Per a persones de més de 18 anys, hi ha els tallers de lectura ‘QualityLand’ i ‘La mutació sentimental’ per promoure la reflexió al voltant d’aquestes dues novel·les de ciència-ficció, que s’endinsen en escenaris disruptius amb algorismes, intel·ligència artificial i un ús intensiu de la tecnologia.
També es projecta la pel·lícula ‘Ghost in the Shell 2.0’, amb debat posterior sobre les implicacions de l’ús de la intel·ligència artificial en el control de la pròpia privacitat.
Es poden consultar les diferents activitats, que s’aniran actualitzant, en aquest enllaç.