El programa d’impuls del talent jove The Challenge ha celebrat el desè aniversari amb un acte al Museu de la Ciència CosmoCaixa que ha reunit prop d’un centenar de participants del programa i representants del sector educatiu i emprenedor.
Al llarg de tota una dècada, gairebé 13.000 estudiants catalans han passat per aquest programa, impulsat per EduCaixa i dirigit a joves compromesos amb els reptes del segle xxi i amb ganes de canviar el món. En total, més de 40.000 estudiants i 1.800 docents de 1.300 col·legis i instituts d’Espanya i Portugal hi ha participat. Tots han desenvolupat projectes innovadors i transformadors, en equips de tres o quatre alumnes, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Els grups que han presentat les propostes més destacades de cada edició han pogut fer un viatge formatiu, la majoria de vegades als Estats Units, amb visites a algunes de les universitats, empreses i institucions més prestigioses del país.
«Celebrem aquest desè aniversari carregats d’energia per continuar donant impuls a una nova generació de joves compromesos amb el món que ens envolta. Volem posar tot el seu talent al servei de la societat, que els nois i noies continuïn demostrant sensibilitat i enginy per abordar els desafiaments col·lectius presents i futurs, i que a més ens puguin representar fora del nostre país a través de la nostra aliança amb el Departament de Joves de les Nacions Unides», ha assegurat el director corporatiu d’Educació i Màrqueting de la Fundació ”la Caixa”, Xavier Bertolín.
Després d’haver participat en vuit edicions de The Challenge i en dos viatges formatius, la professora de projectes STEAM i coordinadora TIC del Colegio Nazaret Oporto de Madrid, Carmen Navarro, explica a l’e-book (llibre electrònic) del desè aniversari preparat per EduCaixa que «quan participen en The Challenge, els alumnes comencen a creure en les possibilitats que tenen de transformar, d’aportar, de fer coses en primera persona». I afegeix: «Veig que mostren preocupació, però també s’ocupen d’allò que els preocupa. Deixen de ser simples observadors i es converteixen en part activa de la societat, tant del moment present com del futur».
Una de les personalitats convidades al desè aniversari de The Challenge ha estat la cuinera i emprenedora Verónica Gómez de Liaño, finalista del concurs Masterchef 10, que ha ofert un taller de cuina molecular per als assistents vinculat a les 4 C de l’educació. «Creativitat, criteri, comunicació i col·laboració: aquests són els ingredients indispensables a la cuina i també a la recepta per a l’educació del futur. El desenvolupament d’aquestes quatre capacitats bàsiques permetrà que els joves tinguin les eines necessàries per afrontar amb èxit els reptes personals i socials que tenen al davant», ha explicat la xef salmantina.
The Challenge 2024
Com en les edicions anteriors, podran participar en The Challenge 2024 el professorat de tot Espanya i Portugal amb alumnat de 3r i 4t d’ESO, FPB, 1r i 2n de batxillerat, i CFGM. S’han de formar equips de tres o quatre integrants, treballar en un projecte alineat amb els ODS i presentar-lo a la plataforma de convocatòries de la Fundació ”la Caixa” entre el 8 de gener i l’1 de març.
El 8 d’abril es comunicaran els 100 equips seleccionats per al Campus de Barcelona, que tindrà lloc entre el 8 i l’11 de maig. Els equips amb els projectes més destacats faran un viatge formatiu als Estats Units entre el 25 de juny i el 6 de juliol. Igual que el 2023, l’estada es farà a Boston i Nova York, i inclourà visites a universitats com el MIT, Yale, Harvard i Colúmbia, a més d’una recepció a l’ONU per presentar els projectes desenvolupats.
EduCaixa Bridge Call
L’acte de celebració del desè aniversari de The Challenge ha servit també per donar a conèixer el programa EduCaixa Bridge Call, una nova acceleradora per a joves emprenedors d’entre 18 i 30 anys amb projectes empresarials en fases inicials que abordin reptes socials i mediambientals. L’objectiu d’EduCaixa Bridge Call és ajudar que joves amb idees transformadores, com els que participen en The Challenge, puguin construir una societat més justa a través de l’impuls d’empreses emergents (start-ups) amb una proposta innovadora i un model de negoci sostenible i escalable.
La primera edició d’aquest programa es va posar en marxa el setembre passat. El 27 d’octubre es van donar a conèixer els 20 projectes preseleccionats, que participaran en un bootcamp (curs intensiu) en línia i en un pitch day (dia de presentació) presencial al desembre. Els 10 millors projectes entraran en l’acceleradora EduCaixa Bridge Call i rebran 25.000 euros i 5 mesos de formació i mentoria. Els altres 10 projectes rebran un premi de 5.000 euros.