La sostenibilitat és un dels grans reptes del segle XXI, i l’escola és el lloc ideal per a conscienciar a la infància de l’impacte que els seus actes tenen en el planeta que habiten.
Posar en pràctica hàbits sostenibles ens ajuda a millorar la nostra qualitat de vida, però també a enfortir els nostres llaços amb la societat, i ens brinda l’esperança d’aconseguir un futur millor. Un compromís que es pot aconseguir amb petites accions en el nostre dia a dia.
Aquesta és la quarta metodologia que es desenvolupa per al projecte, després del bon acolliment de les tres anteriors enfocades a aprendre a parlar en públic, sobre intel·ligència emocional i en la resolució de conflictes.
La qualitat dels continguts, el boca a boca entre docents i el potencial de la plataforma d’Aprenem junts 2030 ha aconseguit que més de 116.000 persones s’hagin registrat en les metodologies en menys d’un any. De totes elles, 37.000 són professors que provenen de 5.545 centres educatius de tota Espanya.
Una estructura modular pensada per a adaptar-se a les necessitats del professorat
La proposta està organitzada en tres mòduls temàtics independents, però complementaris entre si, que tenen com a objectiu promoure la sostenibilitat i les cures (cap al planeta, els altres i cap a un mateix).
HÀBITS DE VIDA SALUDABLES
Cerca ajudar a sembrar en la infància la llavor de l’autocura i del benestar. Una perspectiva àmplia que inclou l’alimentació, el descans, la higiene i la vida activa.
CONSUM RESPONSABLE
El seu objectiu és que els nens i les nenes prenguin consciència i es comprometin activament amb el seu entorn. Reduir l’ús de plàstics és un exemple d’això.
DIVERSITAT I CONVIVÈNCIA
Subratlla la importància de treballar amb la infància els beneficis de la diversitat per a construir una convivència sana i respectuosa.
Tres fases: SENTIR, PENSAR i ACTUAR
Es busca que l’alumnat s’aproximi a aquestes temàtiques des d’una triple perspectiva (sentir, pensar i actuar), amb l’objectiu de promoure el seu desenvolupament integral i un aprenentatge amb sentit i valor personal.
Tres fases que permeten acompanyar a l’alumnat en contextos diferents, oferint-los diferents recursos per a aprendre i observant com es desemboliquen en cadascun d’ells.
SENTIR Inclou experiències d’aprenentatge que tenen lloc fora de l’escola, per exemple, mitjançant excursions o sortides fora del centre escolar, i en la qual es compta amb l’acompanyament de persones expertes en la temàtica de cada mòdul. L’objectiu és generar en l’alumnat emocions i sensacions vinculades al contingut del mòdul i que es pugui connectar el que s’aprèn a l’escola amb el que succeeix en “el món de fora”, donant-li així més sentit i valor personal als aprenentatges.
– En el mòdul d’HÀBITS DE VIDA SALUDABLES, un grup de nens i nenes acompanyats de Lucía Galán (pediatra i divulgadora) i Joan Roca (un dels millors xefs del món) i acompanyats de la seva professora, conversen sobre la importància de conrear hàbits de vida saludables.
Una conversa que els porta a reflexionar sobre els seus propis hàbits, i a comprendre la importància de consumir productes de proximitat i els secrets d’una alimentació equilibrada a partir del ‘Plat de Harvard’
– En el mòdul de CONSUM RESPONSABLE el mateix grup de nens i nenes gaudeixen d’una experiència marítima al costat de l’aventurer i divulgador Nacho Dean, primera persona a donar la volta al món a peu i en solitari. Actualment lidera el projecte ‘L’ESPANYA BLAVA’, una expedició que combina la ciència, la divulgació i l’educació. Durant un any, Nacho Dean i la seva tripulació han recorregut en un veler la Península Ibèrica, per a estudiar l’impacte del plàstic i les escombraries marines en temes com la contaminació, el percentatge d’oxigen en aigua, la pèrdua de la biodiversitat, la pujada del nivell de la mar o l’augment de la temperatura d’aquest, entre altres. Un viatge que ha utilitzat l’energia solar i eòlica per a monitorar la situació de les costes espanyoles, conscienciar sobre el problema i buscar solucions per a aconseguir un oceà lliure de
plàstics.
– En el mòdul de DIVERSITAT I CONVIVÈNCIA, els nens al costat de la biòloga, divulgadora científica i experta en canvi climàtic, Odile Rodríguez de la Font van d’excursió al poble de Pelegrina (Guadalajara) on, el seu pare, Félix Rodríguez de la Fuente, director de ‘L’home i la Terra’, va gravar algunes de les seqüències més rellevants d’aquell programa que va marcar a generacions senceres amb el seu missatge de respecte per la naturalesa. Odile Rodríguez de la Fuente considera que “des del respecte i l’amor a la naturalesa aprenem a estimar-nos a nosaltres mateixos, perquè som això, naturalesa. I la naturalesa és, en si mateixa, diversa, plena de diferències, plena de bellesa“.

PENSAR
La Filosofia Lúdica és un moviment que es desenvolupa dins del projecte internacional “Filosofia per a nens”. La Filosofia Lúdica és “jugar a pensar i pensar jugant” i s’aplica, a través del Projecte Sínia, a Mèxic, el Brasil, l’Argentina, Espanya, Colòmbia i l’Uruguai.
La Filosofia Lúdica s’impregna del mode de ser i d’estar en el món dels nens, inspirant-se en la seva espontaneïtat i ingenuïtat. L’experiència de la dimensió lúdica del pensament estimula les ganes d’aprendre i el gaudi del pensar.
A ‘Pensar’ participen, Angélica Sátiro, doctora Cum laude en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, i postgraduada en Pedagogia filosòfica per la Universitat Federal de Mines Gerais (Brasil) i autora de més de 200 llibres pedagògics per a nens, i Viviana Figueroa, docent amb experiència en pedagogia teatral en l’àmbit escolar, especialitzada també en filosofia lúdica, pensament creatiu i pedagogia clown.
Per a Angélica Sátiro, “aprendre a pensar millor, és igual a aprendre a aprendre millor, una manera d’ajudar al fet que les nenes i els nens pensin millor per si mateixos de manera crítica, creativa, ètica i lúdica”.
ACTUAR
Els aprenentatges de cadascun dels mòduls es posen al servei de l’acció i la transformació. A través de diferents metodologies actives d’aprenentatge que permeten atendre la diversitat i donar protagonisme a l’alumnat. En concret, es mostren exemples pràctics d’Aprenentatge Servei, Aprenentatge per zones i Aprenentatge cooperatiu.
Aquesta fase compta amb la direcció i assessorament pedagògic de Mariana Solari Maccabelli, Doctora en Psicologia i professora de la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat d’Extremadura. Al costat d’ella, la mestra Viviana Figueroa acompanya a 23 nens i nenes de primària a un col·legi real, en el qual es presenten de manera pràctica 3 propostes metodològiques actives que col·loquen a l’alumnat com a protagonista del seu propi procés d’aprenentatge:
– L’aprenentatge cooperatiu és una metodologia d’aprenentatge actiu l’objectiu del qual és fomentar processos d’ensenyament i aprenentatge en els quals, a més de l’adquisició de continguts curriculars, es faciliti el desenvolupament de competències per a la vida, habilitats socioemocionals i valors com la tolerància, el respecte, la solidaritat i la igualtat. En `Reinicia el teu món´s’ha utilitzat aquesta metodologia per al mòdul d’hàbits de vida saludable.
– L’aprenentatge servei és una gran oportunitat per a aprendre i per a abordar els grans reptes socials als quals ens enfrontem. Una societat capaç de col·laborar i comptar amb la força i el bon fer de la seva infància i joventut per a atendre els reptes que té per davant és una societat que educa en la ciutadania i que té més possibilitats de tirar endavant sense deixar a ningú enrere. Aquesta ha estat la metodologia triada per al mòdul de consum responsable.
– El treball per zones és una metodologia que busca generar espais educatius tant dins com fora de l’aula, on els estudiants es distribueixen en petits grups en els quals poden realitzar simultàniament activitats diferents corresponents a una o diverses disciplines acadèmiques. En aquesta ocasió aquesta metodologia és la utilitzada per a treballar la diversitat i la convivència.
Les pràctiques sostenibles ajuden a millorar la qualitat de la vida de les persones, enforteixen els llaços de la societat, i brinden l’esperança d’aconseguir un futur millor. Un compromís, que com demostra “Reinicia el teu món”, es pot aconseguir a l’escola amb petites accions del dia a dia.

Contingut en `Reinicia el teu món´
La plataforma ofereix, de manera totalment gratuïta, tot el material necessari per a dur a terme les propostes pràctiques.
– Contingut audiovisual en els quals una docent dinamitza diversos processos d’ensenyament i aprenentatge amb el seu alumnat, format per 23 nens i nenes.
– Documents escrits amb els fonaments teòrics de cada proposta educativa.
– Materials didàctics llestos per a imprimir i utilitzar a l’aula.
– Infografies en les quals es resumeixen les idees principals de cada metodologia.
Per a accedir i gaudir gratuïtament d’aquests continguts, només és necessari registrar-se en https://www.bbvaaprendemosjuntos.com/es/reiniciatumundo
‘Reinicia el teu món’ està dirigit per Blanca Madrid, responsable de metodologies d’‘Aprenem junts 2030’, i dissenyat per l’Equip INIDE (Equip Interdisciplinari de Recerca i Dinamització Educativa). Un grup amb una dilatada experiència tant en l’àmbit de la formació com de l’assessorament educatiu, que està integrat per Amanda López de la Iglesia, Irina Rasskin Gutman, Mariana Solari Maccabelli, Paula Martín- Lunas Villoria i Viviana Figueroa.
UN PROJECTE GLOBAL
La iniciativa ‘Reinicia el teu món’ forma part de BBVA Aprenem junts 2030, que s’ha consolidat com la primera plataforma en espanyol en consum de vídeos de temàtica sostenible. El projecte global acumula més de 2.700 milions de visualitzacions i una comunitat de 7,8 milions de subscriptors. A més de les metodologies educatives, el canal compta amb entrevistes a referents internacionals i vídeos inspiradors pels quals s’ha fet mundialment reconegut, el programa ‘Desafiaments’ dedicat a joves i adolescents i el canal KIDS per als més petits.