Entre els projectes seleccionats n’hi ha 10 catalans: Col·legi Sant Gabriel (Barcelona), Escola El Cim (Vilanova i la Geltrú), Escola Garbí Pere Vergés (Esplugues de Llobregat), Institut Escola Elisabets (Barcelona), Institut La Plana (Vic), Col·legi Les Alzines (GironA), Escola Marià Fortuny (Reus), Escola Montsant (Reus), Institut Les Salines (El Prat de Llobregat) i Escola Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat).
La jornada de clausura de la primera convocatòria s’ha celebrat al Museu de la Ciència CosmoCaixa, en un acte de reconeixement que ha reunit els docents responsables dels projectes seleccionats.
«L’educació té la gran capacitat d’atenuar les desigualtats que ens separen, cosa que la converteix en una de les millors eines per assolir l’equitat social. A la Fundació ”la Caixa” apostem per l’educació com a motor de transformació social i, per això, promovem una educació de qualitat per a tots els alumnes del nostre país, especialment per a aquells que provenen de contextos desfavorits. Creiem plenament que l’educació és la palanca per al canvi social i la reducció de les desigualtats», ha assegurat el director general adjunt de la Fundació ”la Caixa”, Juan Ramón Fuertes.
Educació basada en evidències
Totes les propostes presentades a la convocatòria estan recolzades per evidències científiques en l’àmbit educatiu. Aborden temàtiques clau com l’educació socioemocional, el comportament de l’alumnat, la col·laboració amb famílies, la metacognició i l’aprenentatge de les matemàtiques.
Per facilitar la implementació dels projectes, els centres educatius compten amb les guies docents de l’Education Endowment Foundation (EEF), un referent internacional en l’ús d’evidències educatives. Aquestes guies, adaptades al context espanyol per EduCaixa, ofereixen recomanacions clares i pràctiques perquè el professorat pugui traslladar els resultats de la recerca a les seves aules.
Entre les seves aportacions destaquen consells per millorar la convivència escolar i la conducta de l’alumnat, estratègies per ensenyar matemàtiques a estudiants amb dificultats d’aprenentatge i orientacions per fomentar el desenvolupament social i emocional a primària. Aquestes eines busquen convertir les evidències científiques en accions concretes que impulsin la qualitat educativa.
EduCaixa, compromesos amb la comunitat educativa
EduCaixa és el programa educatiu de la Fundació ”la Caixa”, adreçat a alumnes i docents d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de grau bàsic i mitjà.
A través de recursos, programes i activitats, busca fomentar el desenvolupament de competències en els més joves, impulsar la formació contínua del professorat i promoure la generació i ús d’evidències educatives a les aules.
Compromesa amb la construcció d’una societat més justa i amb més oportunitats per als qui més ho necessiten, la Fundació ”la Caixa” considera l’educació una eina clau per a la transformació social. Per això, aposta per iniciatives que promoguin un ensenyament de qualitat, reafirmant la seva missió de contribuir al progrés educatiu i social.