La nova Convocatòria EduCaixa ofereix 50 ajuts de 5.000 euros per impulsar projectes de transformació educativa basats en evidències científiques. La fase de presentació de projectes estarà oberta fins al 2 de juliol i poden optar als ajuts els centres educatius de tot el territori espanyol en els quals s’imparteixi un o diversos dels ensenyaments següents: educació infantil de segon cicle, educació infantil especial, educació primària, educació bàsica obligatòria, educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional bàsica i formació professional de grau mitjà.
«Esperem que molts centres, especialment els més vulnerables, es puguin beneficiar d’aquesta convocatòria i que els ajudi a transformar l’aprenentatge del seu alumnat. Sabem que, si volem que tinguin el màxim impacte, aquests nous projectes requereixen reflexió, planificació, formació, rigor i recursos. Per això, el nostre objectiu és acompanyar els centres educatius en aquesta cursa de fons que és la transformació de l’aprenentatge de les futures generacions», ha assegurat la responsable d’EduCaixa, Maria Espinet.
Requisits dels projectes
Els centres educatius participants en la Convocatòria EduCaixa han de presentar projectes d’intervenció educativa que estiguin basats en els resultats i les recomanacions d’evidències i investigacions científiques en matèria d’educació. Per això, es recomana l’ús de les guies docents elaborades per l’Education Endowment Foundation (EEF), referent mundial en la promoció de l’ús de les evidències, que han estat traduïdes i contextualitzades per EduCaixa, aliat estratègic de l’EEF a Espanya.
- Aprenentatge de les matemàtiques
- Educació socioemocional
- Comportament de l’alumnat
- Treball amb famílies
- Metacognició
Els projectes s’han de desenvolupar al mateix centre educatiu i han de generar un impacte observable i quantificable, de manera que se’n puguin recollir indicadors i objectius de millora respecte de la situació inicial.
Priorització de l’alta complexitat
La Convocatòria EduCaixa neix com una aposta ferma per reduir la bretxa educativa i garantir la igualtat d’oportunitats a les aules, objectius principals d’EduCaixa.
Per això, en el procés de selecció es prioritzaran fins a un 30% de projectes presentats per centres d’alta complexitat. Es consideraran centres d’alta complexitat els que tinguin un 10% o més d’alumnes amb necessitats especials, els que tinguin un 15% o més d’alumnes amb necessitats específiques d’aprenentatge i els que tinguin un 25% o més de famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.
També es prestarà una atenció especial a la representativitat territorial amb una presència equilibrada de centres educatius de totes les comunitats autònomes.
EduCaixa, cap a l’educació del segle XXI
EduCaixa és el programa educatiu de la Fundació ”la Caixa” que impulsa la transformació educativa amb la finalitat de respondre a les necessitats de la societat del segle XXI. Els seus reptes principals són, d’una banda, millorar les oportunitats d’aprenentatge de l’alumnat i, de l’altra, millorar la qualitat educativa dels centres per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.