Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Per la necessària i inajornable equitat educativa

    Opinió
    Per la necessària i inajornable equitat educativa

    Alfredo Veganovembre 20, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La recerca de l’equitat ocupa cada cop més un lloc en el debat públic. Però no és suficient, perquè la lluita per un sistema educatiu equitatiu hauria de ser, no només motiu de debat sinó sobretot una prioritat de les polítiques públiques d’educació. Una lluita que hauria de posar el focus en la reducció de les desigualtats socials i educatives, oferint a les ciutadanes i els ciutadans la major igualtat d’oportunitats possible en l’accés a una educació que, sense cap mena de dubte, ha de ser pública i de qualitat. Perquè treballar per una educació pública de qualitat suposa, per definició, treballar per l’equitat i la justícia educativa.

    Aquesta és, al meu entendre, la premissa essencial per a qualsevol acció de govern que pretengui incidir de manera decidida i real en l’equitat. Acció de govern que ha de ser consensuada i compartida per tots els agents educatius: públics i privats, formals i informals. I un d’aquests agents són els ajuntaments, que han de gestionar  un potent ecosistema educatiu local, que necessita ser preservat i reforçat amb polítiques i projectes dedicats a afavorir l’equitat i la igualtat: polítiques per  una escolarització equilibrada, per una correcta i justa programació de l’oferta formativa local dins i fora de l’escola i en el temps lectiu i no lectiu, polítiques per tirar endavant plans educatius d’entorn i de ciutat, per fer ciutats orientadores i educadores i per crear i mantenir escoles municipals (artístiques, de persones adultes, d’educació especial i bressol) de qualitat i d’accés universal, entre moltes altres iniciatives i projectes d’àmbit local.

    Una feina que no tindrà els resultats esperats si no combatem de manera corresponsable i amb unes polítiques educatives que siguin realment prioritàries en el conjunt de les polítiques públiques, dues de les grans xacres que té el nostre sistema educatiu: la segregació escolar i l’abandonament escolar prematur,  veritables condemnes per a tota la vida per a moltes persones. I és que no podem permetre tenir persones apartades, alienes al sistema, perquè això suposa tenir una societat malalta.

    Durant anys, des de la proximitat de tots i cadascun dels ajuntaments, s’ha treballat per garantir i assegurar uns serveis educatius de qualitat i sovint s’ha fet, de fet encara s’està fent, dedicant-hi una part important dels recursos tècnics i econòmics municipals. Així ha passat i passa, per exemple, amb les escoles bressol municipals, un servei públic que s’ha pogut mantenir els darrers anys gràcies a l’esforç conjunt dels ajuntaments, les famílies i les diputacions.

    Aquesta situació ha de canviar, ha de revertir-se ja que, tal com el mateix conseller d’educació, Josep Bargalló, va dir en una conferència a l’Associació de Mestres Rosa Sensat: «cal entendre els ajuntaments com una baula més de l’administració educativa». Es clar que sí. Els ajuntaments, i el conjunt dels governs locals com a administracions més pròximes a la ciutadania, coneixen con ningú les necessitats i les demandes de la seva gent, però necessiten més suport, més recursos i més competències. I aquí, conseller Bargalló, el Departament d’Educació hi té molt a dir.

    És amb aquesta voluntat renovada de donar suport als municipis, que des de la Diputació de Barcelona ens proposem continuar treballant durant el mandat, amb  el Departament d’Educació, i en aliança amb els altres actors educatius del territori, per dissenyar i liderar polítiques educatives que ens acostin cada cop més cap a aquesta imprescindible i obligada equitat.

    En la gestió educativa sempre hem de ser seriosos, conseqüents i corresponsables. També hem de ser oberts, respectuosos i generosos. Hem de compartir projectes i idees perquè l’educació ens interpel·la a totes i tots i, sobretot, a les administracions.

    Com escrivia fa poc el mestre Joan Domènech, potser l’administració també necessita un Congrés d’Educació Pública com el que es va inaugurar a principis d’octubre a Barcelona. Un Congrés en què hi participin el conjunt de la classe política, no solament els responsables educatius, i que serveixi per debatre sobre quina educació volem i què podem fer des de les administracions per aconseguir-la amb la mirada posada en la construcció d’una societat més justa i igualitària, en la que tothom pugui desenvolupar-se plenament.

    Certament, tota una proposta formal per a les administracions, alhora que un toc d’atenció a la classe política. Des de la meva doble condició de mestre i polític, amb anys de dedicació tant a una banda com a l’altra, treballaré per fer de l’equitat una prioritat de l’actual mandat a la Diputació de Barcelona.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Feu-nos cas! El dret dels infants a participar
    Next Article
    Actualitat
    La gentrificació dels barris vista des de l’escola
    Alfredo Vega

    Mestre. Diputat de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona. Exalcalde de Terrassa.

    Related Posts

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}