Fa uns anys es va estrenar la pel·lícula “Enigma”, dirigida per Michael Apted. Ara ens arriba una nova versió molt diferent sobre aquesta màquina de transmetre informacions en clau dirigida per Morten Tyldum.
La pel·lícula relata una part de la vida d’Alan Turing, un geni de les matemàtiques considerat el pare dels actuals ordinadors. Coneixem alguns fets de la seva adolescència que ens presenten un noi introvertit, intel·ligentíssim, maltractat pels seus companys i que només aconsegueix fer amistat amb un d’ells que té un final molt dramàtic.
Quan comença la Segona Guerra Mundial, Turing capitaneja un equip de científics que ha de desxifrar el sistema de comunicacions dels nazis i amb aquest coneixement impedir la destrucció de moltes missions dels aliats. La pel·lícula no sembla pertànyer al gènere bèl·lic. No hi ha escenes guerreres perquè el que de veritat interessa al director és veure com aquest home va canviant de personalitat i permetre que siguem testimonis de les serioses dificultats que té per viure la vida amb una “normalitat estadística”, sobretot les relacions amb els altres. Mostra també tots els secrets que hi ha en una guerra, les decisions que es prenen als despatxos i que escapen a tot criteri presidit per l’ètica. Una guerra és una guerra i l’objectiu és guanyar-la per sobre de qualsevol altra consideració.
Però la pel·lícula encara té un as amagat a la màniga, perquè Turing va ser acusat d’homosexual, que era un crim a l’Anglaterra d’aquell moment que es pagava molt car. Com que la seva contribució a la victòria aliada s’havia de guardar en secret –cinquanta anys de silenci- Turing va ser obligat a una castració química que el va portar a una mort prematura.
I encara un altre element que ens ha de portar a fer cua al cine: la magnífica interpretació que fa Benedict Cumberbatch del geni matemàtic. Aconsegueix que l’estimem i que l’odiem. Aquesta dualitat sentimental és un senyal que ens indica que estem davant d’algú que es belluga en una esfera que no és la de la majoria de la gent amb qui convivim.
Crec que aquesta interpretació serà una de les candidates més fermes als oscars de Hollywood i si arriba a guanyar serà un premi molt merescut.
Fitxa tècnica:
Direcció : Morten Tyldum
Guió: Graham Moore
Intèrprets: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Allen Leech, Charles Dance, Rory Kinnear
Regne Unit i USA, 2014
Duració: 114′
Estrena a Espanya: gener 2014
(font de la fitxa tècnica i del cartell: www.labutaca.net)