Les autoritats turques han detingut aquest divendres passat una almenys una quinzena d’acadèmics per haver signat un manifest on denuncien l’exèrcit turc per cometre “matances” en les seves operacions a diverses ciutats kurdes. La carta va encapçalada per l’eslògan No formarem part d’aquest crim i l’han firmat ja més d’un miler d’acadèmics procedents de més de 80 universitats del país.
Els acadèmics detinguts estan acusats d'”incitar a l’odi i a l’enemistat“, de “traicionar Turquia” i de “difondre propaganda contra el terrorisme” per haver firmat aquesta carta. En cas de ser processats, s’enfrontarien a entre un i cinc anys de presó.
Els professors defensen que els ciutadans kurds estan atrapats entre els enfrontaments de les forces de seguretat turques i les militants del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).
El manifest va enfurismar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que aquest dimarts va denunciar als acadèmics i els va titllar de “traidors” i de posar en perill la seguretat nacional del país. Erdogan va defensar que aquestes peticions constaten erròniament que l’estat turc està cometent matances i va convidar a diversos estudiosos a visitar el sud-est de Turquia perquè tinguin una visió real del què hi passa allà. Aquestes declaracions les va fer just després que aquest dilluns un cotxe bomba provoqués almenys 10 morts a Istambul, atemptat que el Govern ha atribuït a l’Estat Islàmic.
Aquestes detencions han encès una vegada més el debat a Turquía sobre la llibertat d’expressió. Per una banda, el primer ministre, Ahmet Davutoglu, ha declarat que aquest tipus de peticions no poden ser tolerades a l’empara la llibertat d’expressió. Però cada cop són més les veus crítiques que s’hi oposen.