Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Les vagues de mestres escalfen la recta final del debat dels pressupostos

    Pau Rodríguez - Oriol Solé Altimiragener 9, 20175 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge de la vaga al sector d'educació, l'octubre de 2013 / Edu Bayer
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Després de més de tres anys sense vagues a les escoles catalanes, els sindicats han convocat dues aturades en les pròximes setmanes. El seu propòsit és recuperar les condicions laborals i les ràtios d’alumnes anteriors a les retallades, i per això el calendari previst no és casual: la jornada de vaga que compta amb més suport sindical (CCOO, FETE-UGT, USTEC, ASPEPC) tindrà lloc el 9 de febrer, el mateix dia que està previst que el Parlament celebri el ple sobre el debat definitiu dels pressupostos de la Generalitat per 2017. El calendari de mobilitzacions el completa una altra vaga, convocada només per la CGT pel 18 de gener, i concentracions territorials el dia 26.

    Al que aspiren els sindicats és que el Govern accedeixi a incorporar algunes de les seves demandes en els comptes abans d’iniciar les mobilitzacions. Els representants laborals acceptarien com a compromís de l’Administració un “calendari de retorn” de les condicions perdudes després dels anys de retallades.

    Les seves reivindicacions es concreten en pocs punts: en el pla laboral, reclamen rebaixar la interinitat del personal docent, el retorn a la jornada lectiva prèvia a les retallades –18 hores en Secundària i 20 a Primària–, substitucions des del primer dia de baixa i reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. A més, demanen acabar amb el tancament de línies a l’escola pública –fet que comportaria una reducció de ràtios– i amb el pla pilot de nomenaments de perfils de lloc de treball.

    El cost d’aquestes mesures seria, segons els seus càlculs, de 142 milions d’euros, dins d’uns comptes que en l’àmbit d’educació ja han crescut en 338 milions respecte als de 2015 (el 2016 els comptes es van prorrogar després que per primera vegada el Parlament tombés uns pressupostos del Govern).

    “Estem disposats a negociar”, afirma Marta Teixidor, responsable d’Escola Pública de CCOO, “i també a mobilitzar-nos”. Per la seva banda, el Govern i Junts pel Sí temen un escenari caldejat en què la CUP, el seu soci parlamentari, acabi rebutjant els comptes després de la pressió de les vagues.

    Els contactes entre la CUP i el Govern encara són incipients, malgrat que el calendari estreny: la setmana que ve es votaran les esmenes a la totalitat al pressupost dels departaments en les respectives comissions parlamentàries. El proper 1 de febrer, la comissió d’Economia debatrà les variacions pressupostàries proposades pels grups. Els anticapitalistes no han decidit el seu vot per a cap dels dos tràmits ni per al conjunt del pressupost, que es votarà en ple el 9 de febrer.

    Com ja va passar en l’anterior debat de pressupostos, aquest dijous la CUP una conferència política en què donarà a conèixer les seves prioritats en la negociació pressupostària. Fonts dels anticapitalistes expliquen que la despesa en educació ocuparà un apartat destacat de la conferència i afegeixen que coincideixen i donen suport a les reclamacions sindicals.

    Els partits de la resta de l’oposició també han agafat el guant dels professors. Per exemple, tant el PP com Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) inclouen en les seves esmenes addicionals algunes de les demandes sindicals com la reducció de l’horari lectiu per als professors majors de 55 anys o la fi dels tancaments d’aules a la pública. El debat dels comptes també reproduirà la discussió sobre les subvencions a les escoles que segreguen els alumnes per sexe, alguns vinculats a l’Opus Dei. En aquest capítol, Ensenyament ja ha afirmat en més d’una ocasió que tots els concerts estan pactats fins el 2020, i que no és possible revisar-los fins llavors.

    En el pla sindical, la setmana que ve serà clau per a la negociació ja que està prevista la convocatòria d’una Mesa Sectorial d’Ensenyament amb els sindicats i el debat de les esmenes als pressupostos en cada comissió parlamentària, inclosa la d’educació.

    Per la seva banda, fonts de la Conselleria d’Ensenyament asseguren que algunes de les demandes sindicals ja consten en els pressupostos. És el cas de la cobertura de les substitucions des de l’1 de setembre o el cobrament del mes de juliol per part dels substituts, que ja van ser anunciades pel vicepresident, Oriol Junqueras, en la presentació dels comptes.

    De fet, el principal argument del Govern és que el pressupost per a Ensenyament creix un 7,6% respecte a l’anterior, fins al punt d’arribar a una despesa similar a la d’abans de la crisi. A més, els sindicats alerten que el context no és el mateix, especialment perquè la xifra d’alumnat no ha parat d’incrementar-se. Així, calculen que si en 2010 l’Administració destinava 4.215 euros per alumne i any el 2010, ara encara dedicarà 3.630. “El sector està des de fa anys molt infrafinançat”, remarca Ramon Font.

    “No demanem la lluna en un cove, tan sols que ens retornin drets que hem perdut”, afegeix Laia Martí, responsable de FETE-UGT. Per sobre de la resta destacaria el de l’horari lectiu, al qual es podria donar prioritat en una eventual negociació, segons diverses fonts sindicals. No només perquè oxigenaria la tasca dels mestres (passarien de 25 a 23 hores de classe a Primària, i de 20 a 18 a Secundària), sinó perquè comportaria la contractació d’aproximadament 6.000 mestres més.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Trenta anys d’irreverència i esperit inconformista
    Next Article
    Actualitat
    Lectures obligatòries: sí o no?
    Pau Rodríguez - Oriol Solé Altimira

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}