Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Les possibilitats d’aprenentatge dels mòbils comencen a aparcar les prohibicions als instituts

    Actualitat
    Les possibilitats d’aprenentatge dels mòbils comencen a aparcar les prohibicions als instituts

    Pau Rodríguez - Anna Albaredafebrer 22, 20168 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Un professor de l'Institut Barres i Ones de Badalona consulta el mòbil amb un dels seus alumnes. / SANDRA LÁZARO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Fa temps un pare se’ns va queixar perquè des de la feina, consultant el mòbil, havia vist que la seva filla, que era a classe, estava connectada”, recorda José Luís Touron, coordinador de Tecnologies d’Aprenentatge i Coneixement de l’escola Virolai, que s’exclama: “El pare es queixava… ¡però si ell estava connectat a la feina!”. En termes similars s’expressa Misericòrdia Nomen, directora de l’INS Salvador Vilaseca de Reus: “Si tu a casa passes estona a la tauleta i al mòbil, el més lògic és que després a classe amb els teus alumnes no utilitzis eines del segle passat”.

    L’ús dels dispositius mòbils ha penetrat amb naturalitat en quasi tots els àmbits de la vida, però encara són pocs els instituts que li veuen més avantatges que inconvenients. Els que han superat el debat sobre la prohibició dels smartphones i que han optat per regular-ne l’ús –seguint les orientacions del Consell Escolar de Catalunya– hi veuen un potencial molt clar: es tracta d’una eina que porten tots a la butxaca, amb la qual hi tenen una relació molt personal, i que els connecta amb l’univers informatiu en qüestió de segons.

    “Què té un mòbil que no tingui un portàtil? La rapidesa de treure’l de la butxaca i tenir tota la informació, poder utilitzar-lo també si estàs treballant al pati o de sortida per la ciutat”, exposa Touron. “Els nois i noies hi tenen una relació molt més propera”, reconeix.

    Ho avisava la UNESCO en una guia publicada l’any 2013, quan ja es començava a constatar que quasi tots els alumnes que entren cada matí als instituts catalans ho fan amb un mòbil a la butxaca (a primer d’ESO el 90%, segons un estudi recent de la UAB), i que els universitaris se serveixen dels dispositius mòbils per estudiar (als Estats Units el 81% el fa servir en algun moment del procés, segons un informe de Mc-Graw Hill). “Si bé l’ordinador ha ofert possibilitats similars durant anys, tenia des d’un principi greus limitacions: els educadors no el poden traslladar fàcilment als centres d’aprenentatge i molts no se’l podien pagar, de manera que la tecnologia no era realment personal. Les tecnologies mòbils, gràcies a que són més fàcils de transportar i relativament barates, han ampliat enormenent les possibilitats i la viabilitat de l’aprenentatge personalitzat”, conclou.

    Així doncs, el mòbil és una finestra permanentment oberta a internet que recorda als mestres que la seva funció de transmissors del coneixement ha de canviar. “Ja sabem que la Viquipèdia i Google tenen molts més coneixements que jo, però cap dels dos és una competència”, reflexiona Evaristo González, director de l’INS Torre de Palau de Terrassa, un centre permeable a les noves tecnologies des de fa dues dècades. “El paper del professor és el de conductor, mediador, però sobretot, és el d’establir un marc teòric al voltant del qual produir i generar informació”, sosté.

    A tots els centres, el Virolai, el Salvador Vilaseca o el Torre de Palau, coincideixen en afirmar que un dels reptes més grans a què s’enfronten els docents és el de donar eines als joves perquè puguin identificar les fonts d’informació fiables i, a partir d’aquestes, aprendre. “Ens ensenyen a contrastar la informació”, relata l’Amira, una de les estudiants de Primer de Batxillerat del Torre de Palau. “Abans ens pensàvem que amb copiar i enganxar de la Viquipèdia ja ho teníem, però no és així, hem de mirar més d’una pàgina, i vigilar segons quina”, exposa.

    Això forma part de les competències digitals que han d’adquirir els alumnes. “Hem de tenir clar que els alumnes saben des de ben petits com manegar els dispositius, però això pel que fa a tocar tecles; no tenen ni idea de com buscar informació, ni on ni de quin tipus”, explica Xavier Suñé, tècnic docent de l’àrea TAC del departament d’Ensenyament.

    Suñé també creu que el principal “potencial” del mòbil en l’àmbit educatiu és “que el portem a la butxaca”. Amb això vol dir que l’smartphone és converteix en un element de la vida real dels adolescents, la que viuen a casa i amb els amics, que penetra en els centres educatius. Això, segons ell, és molt valuós per a uns alumnes que sovint han vist la institució escolar com un espai que no conté cap element propi del seu entorn.

    “Eliminen les fronteres entre l’educació formal i la no formal”, assenyala l’informe de la UNESCO. “Amb un dispositiu mòbil, els alumnes poden accedir fàcilment a material complementari per esclarir idees presentades pel mestre”, desenvolupa.

    La utilitat d’algunes ‘app’

    El vincle més personal i la mobilitat no són les úniques diferències entre els mòbils i els portàtils en la seva aplicació educativa. Alguns professors assenyalen el ventall més ampli d’apps i de sensors amb què compten els mòbils per a utilitzar-los en activitats de l’aula. “Un experiment de física ara pot ser enregistrar la trajectòria d’una pilota i, amb un software que tenen els alumnes al mòbil, generar les gràfiques in situ per aprendre què és el moviment”, exemplifica Touron. “Això facilita brutalment l’aprenentatge!”, s’exclama. I és que abans, en una classe analògica, això requeria molt més temps i amb més marge d’error.

    Són tantes les aplicacions que han entrat a les aules que seria impossible llistar-les. Geocatching per a Educació Física, jocs de trivial per a consolidar coneixements, partitures digitals a classe de música, localització de monuments històrics de la ciutat a Ciències Socials, monitoratge dels sistemes de rec per als horts de les escoles… Ara bé, quin és el control sobre aquestes aplicacions? Són totes bones?

    “Aquí tenim el mateix problema que quan escollim un recurs didàctic o un llibre de text: el més recomanable és que no ho faci un mestre sol, sinó l’equip docent d’acord amb la línia educativa del centre”, especifica Suñé. En aquest sentit, Suñé els recomana que desenvolupin el Pla TAC, que ha de servir per donar coherència a la relació dels centres amb les noves tecnologies, des de qüestions de normatives i de privacitat fins a les plataformes digitals que utilitzaran. “És el marc general de com el centre camina cap a la maduresa digital”, resumeix. 

    A Reus han trobat també en els mòbils una excusa per treballar amb els seus alumnes les habilitats socials i solidàries. A Quart d’ESO, en les hores que han de dedicar per currículum al servei comunitari, els estudiants fa tres anys que ajuden a la gent gran dels casals del barri a entrar al món dels smartphones. Els donen classes d’alfabetització digital. “Donem als avis un mòbil però només perquè truquin. Per què? Ells també el poden fer servir per WhatsApp o Facebook”, reivindica la directora de l’institut, que assegura que la gent gran sempre els ho agraeix.  

    La convivència no es veu perjudicada

    Els professors que han incorporat mòbils a classe estan acostumats ja a rebatre els temors més habituals entre els seus companys: els alumnes es distreuran a classe –”que algú es pensa que fins ara estaven tots atents?”–, copiaran als exàmens –”sempre s’ha copiat, potser el problema són els exàmens”–, poden gravar els mestres i penjar-ho a la xarxa –”això ja passava quan els mòbils estaven prohibits”–, es pot multiplicar el ciberassetjament –”aquesta és una xacra malauradament prèvia a la regularització dels mòbils a classe”–…

    No s’observa tampoc en aquests instituts la temuda imatge dels joves absorbits en les hores lliures pel seu smartphone. Al Torre de Palau l’hora del pati no és gaire diferent a la resta de centres. Una parella de nois es passa una pilota amb desgana, un grup d’una dotzena de nois i noies xerra animadament, uns altres tres seuen en rotllada. Són comptats els que consulten el telèfon. “A vegades fins i tot el deixem a classe”, comenta un dels alumnes de Batxillerat.

    A Reus els passa el mateix. “Des que hem regularitzat l’ús del mòbil, a nivell social i de convivència estem molt millor”, reconeix Nomen. “Al principi alguns professors estaven espantats, però ha anat bé”, resumeix. La percepció de tots aquests centres és que les problemàtiques derivades d’un ús irresponsable del mòbil acaben disminuïnt. Molts d’ells, en paral·lel a la regularització, preparen campanyes de sensibilització sobre la internet segura o el ciberassetjament.

    “Una conducta és bona o dolenta tant si passa a la vida real com en la digital”, sosté González, que de nou reivindica el paper dels centres en l’alfabetització digital dels adolescents. “No pretenem ensenyar-los a fer anar cap eina, però sí treballar l’ètica i la responsabilitat en l’ús de les eines”, argumenta, i posa com a exemple: “No li diré a un noi com pujar una foto a Instagram, però sí que li puc explicar que si penja una foto provocativa pot ser que s’acabi escampant”, conclou.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Evaristo González fonts d'informació innovació Innovació educativa INS Salvador Vilaseca INS Torre Palau Internet José Luís Touron Mobile World Congress mòbils mschools TIC Transmissió d'informació Virolai
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Marines i boscatges: sobre el llibre blanc de la professió docent
    Next Article
    Opinió
    Els reptes de l’educació inclusiva davant el nou decret
    Pau Rodríguez - Anna Albareda

    Related Posts

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025

    Anàlisi
    Què es pot fer per augmentar l’assistència dels universitaris a les aules?

    juny 30, 2025

    Anàlisi
    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    juny 25, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}