Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquesta aplicació informàtica no és qualsevol cosa, és la que controla les notes i genera els butlletins, a partir de la qual es generen els certificats de finalització d’etapa a la primària, els títols de l’ESO i Batxillerat i es fan les matriculacions. Tot això per a 1,1 milions d’alumnes, 80.000 docents i 2.800 centres públics acaba generant una catàstrofe previsible i només un equip de 5 persones per gestionar les incidències i fer el manteniment de la base de dades.
Les notes es van acabar donant com a molt d’hora el divendres 28 de juny i alguns centres més tard. A més, durant aquelles setmanes es fan les matriculacions pel proper curs que va haver de registrar-se a mà. Perquè quedi clar, les treballadores del PAS recollien documentació, dades i el mateix dia, un cop finalitzat l’horari de finestreta passaven la informació al sistema informàtic anomenat SAGA. Aquest any, a causa del mal funcionament, a hores d’ara estan picant matrícules i encara avui presenta fallades constants com no reconèixer telèfons, adreces o correus electrònics, que fa que s’hagin de picar diverses vegades. Per posar un exemple: generar les actes d’avaluació extraordinària està trigant en molts casos 7 hores. A més, l’esfera té una errada i diu que l’alumnat que ha anat a recuperacions “avaluació extraordinària” i ha superat el curs no obté el títol. Com ho heu llegit, set hores per generar un document erroni.
Les dades de l’esfera es passen a l’aplicació Registre de Títols Acadèmics (RTA), que és la que com diu el seu nom fa els certificats dels títols. No tenir el certificat del títol pot comportar diferents problemes, per exemple no poder accedir a un procés de selecció de personal a moltes feines que s’exigeix el títol de l’ESO. Doncs bé, aquest any a hores d’ara encara bona part de l’alumnat no el té.
Per més inri, el mal funcionament de l’esfera ja era conegut a primària. L’opinió generalitzada del PAS de primària és que és lent i el seu disseny és molt poc intuïtiu. Aquest curs a l’octubre es va fer la migració de dades del sistema anterior, SAGA, al nou esfera amb un munt de problemes, que van fer que des de secretaria s’hagués de revisar alumne per alumne feina que ja havien fet el juliol anterior. A més, en ple període de tramitació beques, es va tancar l’accés a l’aplicació SAGA per fer la migració de dades a l’esfera. Cal recordar que en anys anteriors en certs períodes de l’any es posava personal de suport a secretaria, cosa que amb les retallades que no s’han revertit, ara no passa. O sigui menys personal i més feina.
El professorat hem vist com coses tan senzilles com poder veure les notes dels tres trimestres en una pantalla, que eren possibles al SAGA, ara no es poden fer a l’Esfera. Tampoc s’ha pogut/volgut solucionar la demanda que les notes es desin sense prémer “desar” per evitar que una fallada d’Internet o un descuit acabessin transformant-se en caselles buides a la sessió d’avaluacions. Posar les notes a les assignatures optatives és un drama a quart; no pots veure tot l’alumnat de la matèria sinó que has d’entrar grup per grup; és a dir, per picar les qualificacions has d’entrar i sortir 8 vegades de diferents pantalles.
Tot i aquest desgavell, la conselleria no ha donat cap explicació de la fallada generalitzada de l’esfera més enllà d‘unes mínimes disculpes. No hi ha explicació oficial dels motius del col·lapse de l’esfera i, per tant, no es pot saber si el curs vinent tornarà a passar i encara menys què passarà quan s’incorpori l’alumnat de la Formació Professional. De moment la matriculació s’està fent amb el programa anterior, SAGA, però no se sap si a l’octubre s’haurà de passar a l’esfera. El conseller Bargalló té molt bones paraules però cap solució. Hauria de fer un pas al costat i dimitir, com se li va demanar el 7 de juny, abans que es produís aquest desgavell.