Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La desconcertant retirada dels concerts a les escoles de l’Opus

    Víctor Sauramaig 25, 20206 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Entrada de l'escola Viaró Global School de Sant Cugat del Vallès
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La notícia de la retirada dels concerts educatius a 11 centres privats que opten per l’anomenada escola diferenciada (és a dir, que són només de nens o només de nenes) es va començar a conèixer divendres al vespre, quan ho va publicar Europa Press perquè un periodista d’aquesta agència va llegir la resolució al DOGC quan ja feia hores que estava publicada. Diversos diari digitals i en paper ho van recollir en les seves edicions de dissabte. Però fins avui, el Departament no emès cap comunicat al respecte, la qual cosa no deixa de ser sorprenent, tenint en compte la càrrega simbòlica d’aquesta decisió, llargament demandada pels grups polítics d’esquerra i per una part considerable de l’opinió pública, i que el mateix conseller Bargalló havia vingut anunciant. Com a mínim fa 20 anys que aquests concerts a les escoles de l’Opus (no ho són totes, però sí la majoria) són objecte de reiterada polèmica, i ara que finalment es produeix el que podria considerar-se una notícia bomba, no hi ha ni un petit comunicat?

    El 12 de febrer, en una sessió de control al Parlament, el conseller Bargalló va assegurar que “no hi haurà concerts educatius per a les escoles que segreguen per gènere”. En aquella ocasió, igual com havia passat les setmanes i mesos anteriors, la retirada d’aquests concerts es vinculava a l’aprovació –en el marc del Pacte Nacional contra la Segregació Escolar– dels dos decrets d’admissió i de concerts educatius, actualment encara en tramitació. El segon ha d’establir que un dels requisits per renovar un concert és que l’escolarització sigui mixta, requisit que aquests centres clarament incompleixen. Per què, doncs, s’ha procedit a no renovar els concerts quan encara aquesta nova normativa no està aprovada? Traslladada aquesta pregunta al Departament, no hi ha cap resposta més enllà de remetre’s al redactat de la resolució.

    Una hipòtesi és que hi ha hagut un problema de tempos, com a efecte col·lateral de la pandèmia. La renovació dels concerts de primària, per als pròxims sis cursos (els d’infantil i secundària es van renovar l’any 2018), s’havia d’aprovar ara, mentre que la tramitació dels decrets s’ha anat endarrerint. Per tant, s’ha buscat una altra via jurídica per evitar una renovació que, en el cas d’haver-se fet efectiva, possiblement hauria generat molts més titulars dels que ha causat la no renovació. En altres paraules, s’ha aconseguit evitar el titular: “Bargalló renova els concerts a les escoles que segreguen per sexe”.

    Un portaveu d’Educació ha explicat a aquest diari que “amb la finalitat de garantir la coeducació de tot l’alumnat del Servei d’Educació de Catalunya, el Departament no ha renovat els concerts d’aquests centres. Però al mateix temps per poder garantir l’escolarització gratuïta d’aquest alumnat, ha concedit una pròrroga d’un any al concert de primària, que aquest curs acaba, especialment tenint en compte que l’estat d’alarma ha significat la interrupció o l’endarreriment de processos informatius i administratius. Així, si aquestes famílies volen escolaritzar els seus fills de forma gratuïta, sabran que aquest és el darrer curs on ho podran fer en aquests centres”.

    Un article interpretable i un tecnicisme

    Segons el que ha publicat el DOGC, doncs, als col·legis Canigó, Bell-lloc del Pla, Les Alzines, Pineda, Xaloc, Institució Lleida, Camp joliu, Institució Tarragona, La Vall, La Farga i Viaró no se’ls renova el concert educatiu per a tots els cursos de primària, si bé tenen un any de pròrroga. És a dir, el curs 2020/21 encara estaran concertats, però a partir del curs 2021/22 ja no ho estaran. Aquesta no renovació es justifica a partir de l’article 43.1.d de la LEC, segons el qual “el principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, ha d’ésser objecte d’atenció preferent” del Servei d’Educació de Catalunya. Però la LEC data de l’any 2009, i mai abans fins ara s’havia usat aquest article per la no renovació d’un concert a les escoles que fan diferenciada. Segurament per l’ambigüitat de l’expressió “atenció preferent”.

    L’altre argument que ha usat l’administració educativa per no renovar aquests concerts és estrictament tècnic, i té relació amb la situació d’Estat d’alarma. Quan, a finals del mes de febrer, es va obrir l’aplicatiu de la Generalitat perquè tots els centres concertats presentessin la seva oferta, a aquestes onze escoles no se’ls va donar accés. Però van presentar recurs i llavors es va obrir l’aplicatiu també per elles, si bé, d’acord amb un article (84.3) de la LOE, se’ls hi va demanar que en un termini de 10 dies presentessin una documentació addicional sobre les raons del seu projecte educatiu.

    Segons Josep Manuel Prats, advocat, membre del Consell Escolar i president de Fapel (una de les federacions de famílies de l’escola concertada), “aquesta documentació que mai es demana a ningú es va presentar abans dels 10 dies i les escoles ho poden demostrar fefaentment, però com que abans que es tanqués el termini es va decretar l’Estat d’Alarma i això suspenia totes les tramitacions administratives s’han agafat a això per dir que aquest requisit no s’ha acreditat”.

    Les patronals de la concertada s’han oposat al redactat del decret de concerts (van presentar 150.000 al·legacions) per diversos motius, un dels quals és el requisit de l’escolarització mixta, ja que, segons va explicar Miquel Mateo, secretari general de la Fundació Escola Cristiana en una roda de premsa a començament de març, la legislació estatal que regula els concerts no ho contempla com a motiu de no renovació. És a dir, segons la principal patronal de la concertada, fins i tot en el cas que s’aprovi el nou decret de concerts sense modificacions en el seu redactat original, el Departament no tindria dret a no renovar els concerts, perquè els únics supòsits vàlids serien la pèrdua de l’autorització per exercir l’ensenyament, haver incorregut en una falta molt greu o la no existència de disponibilitat pressupostària.

    Josep Manuel Prats confirma que les titularitats dels centres educatius presentaran recurs contra la resolució publicada al DOGC i està molt convençut que el guanyaran, perquè “no hi ha cap normativa en vigor que empari la retirada i en canvi sí que hi ha molta jurisprudència que empara la renovació”. “No hi ha requisits nous en relació amb la situació anterior a la petició de renovació”, afegeix. En la seva opinió, “Bargalló ha complert la seva paraula de retirar aquests concerts; sap que un tribunal obligarà la Generalitat a renovar-los, però prefereix que l’obligui un jutge a fer-ho ell, i si la renovació dels concerts la fa un jutge això també li pot reportar un bon titular”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    concerts educatius decret d'admissió escoles de l'Opus legislació Pacte contra la Segregació Escolar
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Amb ulls de mestre postpandèmia
    Next Article
    Actualitat
    Els plans de desconfinament escolar en fase 2, comunitat per comunitat
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}