Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Mirar enrere per anar endavant

    Opinió
    Mirar enrere per anar endavant

    Sempre que fem reunions d’historiadors de l’educació descobrim aspectes desconeguts de la nostra història educativa i constatem que conèixer el passat, és indispensable per ajudar-nos a dissenyar el futur
    Salomó Marquèsgener 24, 20253 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | Decroly
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    A finals del passat mes de novembre (27, 28 i 29) vàrem celebrar a Tarragona les XXVI Jornades d’història de l’educació. Les convocava com sempre la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut de Ciències de l’Educació (Universitat Rovira i Virgili).

    A diferència d’altres Jornades, aquesta vegada, des del primer moment, va quedar molt clara la doble activitat. Per una part, tres conferències a mig matí: la primera, impartida pel doctor Pere Solà, de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre L’estudi històric dels efectes formatiu (educatius) de les xarxes no formals i dels factors informals; la segona per la doctora Laura Ruiz, de la Universitat de Barcelona, amb el títol Dones Lliures: educació i formació cultural dialògica; i la tercera per part de la doctora Isabel Miró, de la Universitat Rovira i Virgili, amb el tema Una biblioteca al front: un espai de socialització educativa.

    Per altra part, quatre intenses sessions durant dos dies, amb la participació de set o vuit participants en cada una. S’exposaren diferents temes amb prou temps per poder intercanviar opinions per part dels participants i dels assistents. En total, s’exposaren 29 comunicacions, 11 d’individuals i la resta fruit de dos o tres participants junts, en una pluralitat de temes que tractaren de l’educació en el sentit més ample de la paraula.

    Va destacar la pluralitat de temes, per exemple: Les escoles laiques de Vilanova i la Geltrú (1886-1891); Una recerca a través de les primeres pel·lícules sobre escoles de Mallorca; Projectes alternatius en l’època de la restauració borbònica; Les colònies escolars com espai de sociabilitat i educació no formal; Els museus pedagògics en la formació dels mestres; Primer terç del segle XX: editorials, biblioteques, traduccions, etc.; Brigades Internacionals de la Guerra Civil espanyola; Durant la dictadura franquista: L’Oratori de Sant Felip Neri de Palma, un espai educatiu no formal i de sociabilitat urbana (1939-1975), El moviment LGBTIQ+ durant el franquisme i la transició, espai de sociabilitat i transformació social; L’escola masovera de la comarca d’Els Ports com a espai de socialització, etc.

    A més, el vespre del segon dia es va dur a terme la sortida “Un Tomb per la Part Alta de Tarragona” dedicat especialment als forasters i amb veu de dona. Passarem per 10 ubicacions literaturitzades per diferents escriptors, la majoria dels quals han estat o són docents a diferents nivells relacionats entre la història de l’educació i la proposta literària. Començarem al passeig arqueològic, al pretori romà i acabarem a la sala dels il·lustres de l’Ajuntament.

    Fins aquí la informació general de les Jornades d’Història de l’educació, celebrades per segona vegada en terra catalana, amb presència plural de gent de les diferents terres catalanes, valenciana, mallorquines i, també, d’altres indrets. Al costat dels joves historiadors de diferents territoris destacava també la presència dels “històrics”, és a dir, d’aquells homes i dones carregats d’experiència i ben volguts per les seves aportacions notables. Al llarg de les jornades i a les hores de descans, sovintejaven les converses carregades d’interès, les ajudes mútues, els suggeriments de recerques i de futurs temes, les propostes de treballs col·lectius i d’altres treballs per anar ampliant la nostra història, etc.

    Estem a l’espera del llibre que publicarà les comunicacions. Aquestes aportacions a la nostra història, que es van fer en un clima participatiu, de col·laboració i d’ajuda mútua, seran una bona ajuda per reflexionar sobre el passat i treure’n conclusions que ens ajudin a dibuixar un futur millor.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Nucli Paulo Freire UdG opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    ‘Municipis per un Estiu Enriquit’, nova proposta per garantir l’accés al lleure educatiu
    Next Article
    Opinió
    24 de gener: Reivindiquem l’essència de l’educació socialen un món digitalitzat
    Salomó Marquès

    Pedagog i docent. Autor del llibre '1939: l'exili del magisteri de Catalunya' (Rosa Sensat)

    Related Posts

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    Tancar la bretxa entre l’aula i acadèmia

    juny 27, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}